Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Θα τα πάρει και θα τα σηκώσει» τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

«Θα τα πάρει και θα τα σηκώσει» τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

0
amaxi egatalipsi

Επιχείρηση-«σκούπα» στο δήμο Ξάνθης. Βγαίνει ο γερανός να μαζέψει αυτοκίνητα από δρόμους της πόλης, που αποτελούν αιτία ρύπανσης

 

Η περισυλλογή ξεκινά την Τρίτη. 50 περίπου ειδικά αυτοκόλλητα τοποθετήθηκαν σε ακινητοποιημένα οχήματα. Αρκετά από αυτά ήδη απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες

 
 
Να ξεφορτωθεί τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα από τους δρόμους της πόλης, τόσο στο κέντρο όσο και περιμετρικά θα επιχειρήσει ο δήμος Ξάνθης και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, που ανακοινώνει ότι θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την περισυλλογή και τη μεταφορά εγκαταλειμμένων οχημάτων, στα οποία ήδη έχει επικολληθεί ειδικό αυτοκόλλητο έγγραφο, σύμφωνα με το Π.Δ.116/2004.
Αρκετοί είναι οι συνδημότες που δυσανασχετούν και έχουν διαμαρτυρηθεί κατά καιρούς στο δήμο, λόγω της επί μακρώ παρουσίας εγκαταλελειμμένων οχημάτων στους δρόμους της πόλης, που καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο και αποτελούν αιτία ρύπανσης. Πρόσφατη είναι η περίπτωση της παρόδου στην οδό Σταθμού, στην οποία το «Ε» αναφέρθηκε στο χθεσινό του φύλλο (2/5/2014).
 
Όσοι πήραν ειδικό αυτοκόλλητο πρέπει να ενεργοποιηθούν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από το αρμόδιο τμήμα του δήμου, η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη τόσο για το δήμο της Ξάνθης, όσο και για άλλους δήμους που δεν έχουν καν κινητοποιηθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις δήμων το έργο αυτό είχε αναλάβει η δημοτική αστυνομία, ωστόσο με την κατάργησή της την αρμοδιότητα μεταφέρεται σε υπηρεσίες που δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με κάτι ανάλογο.
Στο δήμο της Ξάνθης είχε γίνει μια προσπάθεια από τις αρχές του έτους να εντοπιστούν τα ακίνητα αυτοκίνητα είτε από την υπηρεσία, είτε μέσω καταγγελιών. Συνολικά τοποθετήθηκαν σε αυτοκίνητα περίπου 50 ειδικά αυτοκόλλητα και αρκετοί ήταν οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρθηκαν και απομάκρυναν εν τέλει τα οχήματά τους από τους κοινόχρηστους χώρους και τους δρόμους.
Το ειδικό αυτοκόλλητο σύμφωνα με τη νομοθεσία καλεί τον ιδιοκτήτη να απομακρύνει το όχημα εντός 45 ημερών. Αν δε το πράξει το αυτοκίνητο χαρακτηρίζεται εγκαταλελειμμένο ή απόβλητο
 
Προτεραιότητα τα διαλυμένα αυτοκίνητα
Η περισυλλογή από το δήμο της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί από εταιρεία η οποία έχει συνάψει σχετική σύμβαση. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του οχήματος, καταβάλλοντας τα έξοδα μεταφοράς στην εταιρεία, τα οποία ανέρχονται στα πενήντα ευρώ. Η περισυλλογή και η μεταφορά των εγκαταλειμμένων οχημάτων θα ξεκινήσει σταδιακά την Τρίτη 6 Μάιου 2014.  
Προτεραιότητα από την υπηρεσία θα δοθεί στα διαλυμένα αυτοκίνητα, ενώ θα επιχειρηθεί πρώτα η απομάκρυνση των οχημάτων που βρίσκονται εκτός του κέντρου της πόλης, καθώς εκεί θα προκύψει και το επιπλέον πρόβλημα της διακοπής της κυκλοφορίας και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις, οι αρμόδιοι υπάλληλοι επιθυμούν να αποκτήσουν πρώτα κάποια εμπειρία με τη διαδικασία και στη συνέχεια να ασχοληθούν με τα πιο απαιτητικά σημεία.
Τα αυτοκίνητα που θα απομακρυνθούν θα παραμείνουν στο χώρο της εταιρία για περίπου 10 ημέρες και στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο της ανακύκλωσης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …