Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κυριακάτικο πρωινό στην φύση με μανιτάρια

Κυριακάτικο πρωινό στην φύση με μανιτάρια

0
manitaria

Υστερεί η χώρα μας στο θέμα των μανιταριών σε σχέση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια

 

Ο σύλλογος μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «οργώνει» τα βουνά του Νομού μαζί με τους καινούριους του φίλους ψάχνοντας μανιτάρια

 
 
Στο μαγικό κόσμο των μανιταριών θα έχουν την δυνατότητα να μυηθούν οι πολίτες της Ξάνθης, αλλά και των γειτονικών πόλεων την Κυριακή 11 Μαΐου, χάρη στην μονοήμερη εκδρομή που θα πραγματοποιήσει, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έμπειρα μέλη του συλλόγου μαζί με τους ενδιαφερόμενους κρατώντας καλαθάκια στα χέρια τους θα περιπλανηθούν στα ορεινά του Νομού μας προκειμένου να δουν από κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον άγρια μανιτάρια, να μάθουν γι’ αυτά και να πάρουν μαζί τους μερικά φαγώσιμα για να τα δοκιμάσουν, κάποιοι ίσως για πρώτη φορά. Τα μέλη του συλλόγου, μάλιστα, θα καθοδηγήσουν τους «νέους μανιταρόφιλους» με σωστό και υπεύθυνο τρόπο, έτσι ώστε να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα φαγώσιμα από τα επικίνδυνα μανιτάρια, αλλά και να αναπτύξουν υπεύθυνη στάση απέναντι στους μύκητες και το φυσικό τους περιβάλλον.
 
Μαθαίνοντας τα μανιτάρια
«Η εκδρομή αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προκειμένου μαζί με πολίτες να δούμε τα μανιτάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, να τα μαζέψουμε και να τα εξηγήσουμε. Επιλέγουμε την άνοιξη και τον φθινόπωρο, γιατί αυτές τις δύο εποχές υπάρχει μεγάλη ποικιλία, τόσο βρώσιμων όσο και δηλητηριωδών μανιταριών» αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Ιακωβίδης.
Ο ίδιος, μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια μανιτάρια είναι βρώσιμα και ποια όχι ο ίδιος σημειώνει «υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος, όπως είναι το χρώμα, το σχήμα, η υφή, το αν βγαίνουν σε δέντρο και σε ποιο, τα οποία πρέπει να τα υποδείξουμε επιτόπου. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα είναι καλό να έχουν μαζί τους ένα σχετικό εγχειρίδιο, προκειμένου να ανατρέχουν σε πληροφορίες που ενδεχομένως να έχουν ξεχάσει».
Όσον αφορά την συμμετοχή των πολιτών ο κ. Ιακωβίδης σημειώνει πως συνήθως στην θερινή πρόσκληση ανταποκρίνονται 35-55 άτομα, ενώ στην χειμερινή, η οποία είναι Πανελλαδική, 100-150.
 
Μαγνήτης Βουλγάρων τα μανιτάρια της χώρας μας εξαιτίας της μη περισυλλογής τους
Πλήρη άγνοια έχουν οι Έλληνες στο θέμα των μανιταριών και στην σωστή περισυλλογή τους σύμφωνα με το κ. Ιακωβίδη. Στον αντίποδα όμως, βρίσκονται οι υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, οι οποίες, αφού έχουν «μυριστεί» αυτή μας την αδυναμία, επισκέπτονται την χώρα μας προκειμένου να μαζέψουν το «θησαυρό» που εμείς αφήνουμε ανεκμετάλλευτο.
«Είμαστε πολύ πίσω στο θέμα μόρφωσης γύρω από τα μανιτάρια και γενικότερα των φυτών του δάσους. Στις Βαλκανικές χώρες, οι άνθρωποι συλλέγουν μανιτάρια από το δάσος και τα πουλάνε στις λαϊκές αγορές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα επιπλέον εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση από την Βουλγαρία, καθώς οι γνώστες έχουν μάθει για αυτή μας την «αδυναμία» και έρχονται να μαζέψουν τα μανιτάρια που βγαίνουν στην περιοχή μας» αναφέρει στο «Ε» ο ίδιος.
 
Την Κυριακή το φετινό θερινό ραντεβού
Η συνάντηση του συλλόγου με τους ενδιαφερόμενους θα γίνει στις 10.30′ π.μ. στο πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. από την Ξάνθη, επί της επαρχιακής οδού Ξάνθης-Δράμας (είναι το μόνο βενζινάδικο πάνω στο δρόμο μεταξύ Σταυρούπολης και Ξάνθης). Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με μέλη του συλλόγου στα τηλ. 6974889879 ,6974886852 και 6937519475.
Οι περιοχές που είναι πιθανό να επισκεφθούν οι εκδρομείς για αναζήτηση μανιταριών θα αποφασιστούν κατά τη συνάντηση και με γνώμονα τις καιρικές συνθήκες, τις πληροφορίες για τις καλύτερες πιθανές καρποφορίες, καθώς και τη διάθεση της πλειοψηφίας για κοντινές ή πιο απομακρυσμένες διαδρομές.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί ένα ευχάριστο κυριακάτικο πρωινό στη φύση, παρέα με τα μανιτάρια!
 

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …