Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κουνήθηκε για τα καλά η Ξάνθη

Κουνήθηκε για τα καλά η Ξάνθη

0
seismos

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους. Υπήρξαν φόβοι για μετασεισμούς

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης

 
Αισθητή έγινε στην πόλη μας η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Όσοι βρισκόταν μέσα σε κάποιο κτίριο βγήκαν πανικόβλητοι στο δρόμο, όπου και κάθισαν αρκετή ώρα συζητώντας. Από την άλλη, όσοι ήταν εν κινήσει δεν το κατάλαβαν ή δήλωσαν αργότερα ότι ένιωσαν απλά μια μικρή ζαλάδα.
Σε μικρό χρονικό διάστημα ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους μεταξύ 4 και 5 βαθμών στο Β. Αιγαίο, στο τόξο που εκτείνεται από τη Χαλκιδική έως τα τουρκικά παράλια.
 
Το μέγεθος του σεισμού
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του σεισμού προσδιορίζεται στους 6,3 βαθμούς και το εστιακό του βάθος στα 27 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ νότια, νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και 296 χλμ βόρεια βορειοανατολικά της Αθήνας – 210 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Ο μεγάλης διάρκειας σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη μας, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. Παράλληλα, έγινε αισθητός στα τουρκικά παράλια, αλλά και στη Βουλγαρία.
Οι δονήσεις συνεχίστηκαν τόσο προς την πλευρά της Τουρκίας με επίκεντρο τον Κόλπο του Ξηρού και ανατολικά της Ίμβρου, όσο και προς την πλευρά της Χαλκιδικής.

Δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές
Αν και η σεισμική δόνηση ήταν ισχυρή δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αστυνομία, ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών, μικροζημιές σε περίπου 13 ακίνητα και δύο εκκλησίες. Όσον αφορά την πόλη μας, αν και ο σεισμός ήταν αισθητός δεν προκλήθηκαν ούτε ζημιές ούτε μικροτραυματισμοί, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να επέμβουν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
Ωστόσο, δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ θα πραγματοποιήσει αυτοψίες σε σχολικές μονάδες, αλλά και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα.

Δεκάδες τραυματίες λόγω πανικού

Αν και δεν υπήρξαν ιδιαίτερες ζημιές όλες οι υπηρεσίες στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη βρίσκονται επί ποδός εξαιτίας των μικροτραυματισμών που προκλήθηκαν.
Ειδικότερα, μία βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο της Λήμνου, όταν έπεσε τμήμα ψευδοροφής, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της στην προσπάθεια τους να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Όσον αφορά την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκλήθηκαν δεκάδες τραυματισμοί εξαιτίας του πανικού που επικράτησε, καθώς ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, κατά τον οποίο υπήρξαν χιλιάδες θύματα. Την ίδια ώρα υπάρχουν και αναφορές για ζημιές σε κατοικίες στην Ίμβρο.

Κ. Παπαζάχος: Προκειται για ένα σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,9 βαθμούς. Μάλιστα, κλείνοντας, ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για «σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …