Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένσταση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για την εκλογική αποζημίωση

Ένσταση από τους δικαστικούς αντιπροσώπους για την εκλογική αποζημίωση

0
kalpi dikigoroi

Θεωρούν «ψίχουλα» το ποσό των 810 € και για τις δύο Κυριακές, τονίζοντας ότι οι εν λόγω εκλογικές αναμετρήσεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικές

 

Διάβημα και από το δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης. 115 δικηγόροι και ασκούμενοι της Ξάνθης διορίστηκαν. Προστίθενται και άλλοι με τη χθεσινή συμπληρωματική κλήρωση στον ΑΠ

 
«Αιτία πολέμου» αποτελεί για τους δικηγόρους και ασκούμενους που καλούνται να εκτελέσουν χρέη δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές της 18ης και της 25ης Μαΐου το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκε το εκλογικό επίδομα. Το ποσό που ανέρχεται στα 810 € χωρίς παρακράτηση και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις είναι σημαντικά κατώτερο από τις… παλιές εποχές που έφτανε τα 900 € για κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά και μειωμένο σε σχέση με τις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές, που ήταν περίπου 500 € με κρατήσεις για κάθε φορά.
 
Ζητούν από την κυβέρνηση να το… ξανασκεφτεί
Με επιστολή της προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η συντονιστική επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της στη δραματική, όπως τη χαρακτηρίζει, μείωση της εκλογικής αποζημίωσης των δικαστικών αντιπροσώπων και διεκδικεί την αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης στο ύψος του Ιουνίου του 2012.
Η συντονιστική, μεταξύ άλλων, καλεί την Κυβέρνηση «έστω και αυτή τη στιγμή, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες», διαφορετικά «οι δικηγόροι οφείλουν να σταθμίσουν τη συμπεριφορά τους εν όψει της αντιμετώπισης που τους επιφυλάσσει η Ελληνική πολιτεία».
 
810 € για το δικαστικό αντιπρόσωπο και 200€ για το γραμματέα
Σε διάβημα προέβησαν και οι κατά τόπους δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, μεταξύ αυτών και ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να δρομολογηθεί αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης στο ύψος του Ιουνίου 2012, όπως καθορίστηκε από την κυβέρνηση συνεργασίας προ 2ετίας, στο μέσο της κρίσης και προ της «εξόδου στις αγορές» και της επίτευξης «πρωτογενούς πλεονάσματος».
Όπως σημειώνει η πρόεδρος του ΔΣΞ Κική Κιούση, η εκλογική αποζημίωση είναι πάρα πολύ χαμηλή, με δεδομένο ότι πρόκειται για ιδιαίτερα «βαριές» και απαιτητικές εκλογές, λόγω του ότι πρόκειται για ξεχωριστές αναμετρήσεις σε δήμο, περιφέρεια και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τη δεύτερη Κυριακή, αλλά και εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού υποψηφίων. «Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα λάβει 810 € και για τις δύο Κυριακές και ο γραμματέας 100 € για κάθε φορά. Τα χρήματα λένε δε, ότι θα δοθούν μετά από ένα μήνα, ενώ παλαιότερα εκταμιεύονταν σε 2-3 μέρες. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται γιατί ουσιαστικά το έργο τους απαιτεί τριήμερη ενασχόληση με την προετοιμασία του εκλογικού υλικού, τη διεξαγωγή των εκλογών και την καταμέτρηση», εξηγεί η κ. Κιούση, προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι υπολόγιζαν η αποζημίωσή τους να φτάσει τα 1.200-1.300 €.
Το απαιτητικό έργο των δικηγόρων συνηγορείται και από το γεγονός ότι αν και ορίστηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών πολλοί είναι αυτοί, όπως κάθε φορά, που δε θα εμφανιστούν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία, καθώς κυρώσεις δεν υπάρχουν, ούτε λαμβάνουν κάποιο οικονομικό κίνητρο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις εκλογές.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για όσους καλούνται σε εκλογικά τμήματα μακριά από τον τόπο τους, καθώς ναι μεν τους αναγνωρίζονται κάποια οδοιπορικά έξοδα, αλλά αυτά καλύπτουν μόνο μία μετακίνηση, ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για τις δύο Κυριακές στο ίδιο εκλογικό κέντρο.
 
60 μέλη του ΔΣΞ ζήτησαν εξαίρεση. 115 διορίστηκαν με την αρχική κλήρωση
Μετά την κλήρωση στον Άρειο Πάγο συνολικά επιλέχθηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι 115 δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι της Ξάνθης, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 68%. Όλοι διορίστηκαν σε εκλογικά κέντρα του νομού, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν και δικηγόροι από άλλες περιοχές. Φέτος, αρκετοί έκαναν εξαίρεση, περίπου 60 μέλη του ΔΣΞ και για προσωπικούς λόγους, αλλά και γιατί κατέρχονται ως υποψήφιοι. Πάντως, μετά το διορισμό τους κάποιοι αποποιήθηκαν την επιλογή τους, καθώς αποφάσισαν μεταγενέστερα να επιχειρήσουν να εμπλακούν στα κοινά. Ωστόσο, ο αριθμός των διορισθέντων και μετά τις αποποιήσεις δεν ήταν αρκετός για να καλύψει όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας κι έτσι ο ΑΠ χθες προεβη σε συμπληρωματική κλήρωση για να καλυφθούν τα κενά και σύμφωνα με τις πληροφορίες των δικηγόρων αυτοί που θα εκλεγούν θα καλύψουν κενές θέσεις της περιοχής τους, ώστε και το κράτος να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον οδοιπορικά.
Για μια ακόμη φορά πάντως, εκφράστηκαν δυσαρέσκειες από δικηγόρους που δεν εκλέχθηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι ούτε στις προηγούμενες εκλογές, ούτε και τώρα, ενώ συνάδελφοί τους πέτυχαν το διορισμό τους μαζί με τους γιους και τις κόρες τους, που ασκούν το ίδιο επάγγελμα.
 
Σεμινάριο σήμερα για τους δικαστικούς αντιπροσώπους
Οι δικηγόροι που διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι μαζί με αυτούς που εξελέγησαν στη χθεσινή συμπληρωματική κλήρωση θα κληθούν να προετοιμαστούν για τις τριπλές εκλογές για ένα έργο που απαιτεί υπευθυνότητα και πολύ γράψιμο!
Σήμερα ο ΔΣΞ διοργανώνει σεμινάριο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ οι τελευταίοι την Παρασκευή παραλαμβάνουν τους σάκους με το εκλογικό υλικό από τους δήμους.
Όσον αφορά στη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, κάποιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα δίνουν στοιχεία με κινητά τηλέφωνα για να δοθεί εικόνα του αποτελέσματος, ενώ το σύνολο αποτελεσμάτων και ψηφοδελτίων θα παραληφθεί από τα εκλογικά τμήματα από τους αρμόδιους της Περιφερειακής Ενότητας και των δήμων.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …