Ένα …χωριό υποψήφιοι!

0
psifodeltia kalpi

18 συνδυασμοί για τους 4 δήμους του νομού – 1.332 υποψήφιοι!

 

Πόσους θα σταυρώσουμε σε κάθε δήμο. Λιγότεροι θα ψηφίσουν σε Μύκη και Τόπειρο

 
 
 
«Σταυρό – λεξο» για προχωρημένους πο – λύτες είναι τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων συνδυασμών που διεκδικούν τους δήμους εξαιτίας α) της πληθώρας των υποψηφίων συνδυασμών β) του αριθμού των υποψηφίων που συμμετέχουν γ) της πολυπλοκότητας του συστήματος σταυροδοσίας που εφαρμόζεται μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη η οποία γίνεται με βάση τις διαιρέσεις του Καλλικράτη σε δημοτικές ενότητες, δημοτικές κοινότητες και τοπικές κοινότητες στους συνενωμένους δήμους.
 
18 συνδυασμοί για τους 4 δήμους του νομού – 1.332 υποψήφιοι!
18 συνδυασμοί διεκδικούν του 4 δήμους του νομού με την μεγαλύτερη ζήτηση να έχει ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης με 7 υποψηφίους (Δημαρχόπουλος – Πούλιος – Μπένης – Τσιακίρογλου – Ανταμπούφης – Καμαρίδης – Κολλάρος)ακολουθούν από 4 υποψήφιους συνδυασμούς οι δήμοι Αβδήρων (Τσολακίδης – Τσιτιρίδης – Καλιαμπάκας – Νεοφυτίδης – Αντωνιάδης) και Μύκης (Τζουκάλ – Αγγά – Καπζά Ριτβάν), ενώ στον δήμο Τοπείρου τα πράγματα είναι πιο απλά και οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 συνδυασμούς(Μίχογλου – Καραλευθέρη).
Σε 1.332 ανέρχονται οι υποψήφιοι που απαρτίζουν τους 18 συνδυασμούς των δήμων του νομού και σε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πληθυσμό του νομού (και όχι το εκλογικό σώμα) που ανέρχεται σε 106.000 κατοίκους δηλαδή 1 στους 100 είναι υποψήφιος. Το φαινόμενο αυτό δεν απαντάται μόνο στο νομό μας αλλά είναι γενικευμένο γι αυτό άλλωστε έχει γίνει αντικείμενο χιουμοριστικών και καυστικών σχολείων σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως για παράδειγμα: «Προσοχή: ιός στο fc μετατρέπει τους φίλους σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους…»! Σημειώνεται ότι από τους 1.332 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα εκλεγούν μόνο 122 και αναλυτικά: 41 στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης – 27 στο δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων – 27 στη Μύκη και 27 στον Τόπειρο. Να σημειώσουμε ότι η μόνη αλλαγή στον αριθμό των μελών του Δ.Σ. έγινε στην Ξάνθη (από 33 αυξήθηκαν σε 41) και είναι απόρροια της απογραφής του 2011 με τη Σταυρούπολη ωστόσο να χάνει τον ένα εκ των δύο δημοτικών συμβούλων που είχε.
 
Πόσους θα «σταυρώσουμε»: Μέχρι 6 στον Δήμο Ξάνθης
Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Ε»Στη δημοτική ενότητα Ξάνθης για το δημοτικό συμβούλιο βάζουμε 3 σταυρούς. Επίσης, ψηφίζουμε 1 από τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης για το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και 2 υποψηφίους για τη δημοτική κοινότητα Ξάνθης. Δηλαδή μέχρι 6 υποψηφίους. Οι εγγεγραμμένοι σε Εύμοιρο και Κιμμέρια διαχωρίζονται μόνο στο ότι επιλέγουν υποψήφιους από τις δικές τους τοπικές κοινότητες. Όσοι περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους της Σταυρούπολης, βάζουν ένα σταυρό για υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας της Σταυρούπολης, ένα σταυρό από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους της Ξάνθης και ένα σταυρό για την τοπική τους κοινότητα, ανάλογα με το χωριό τους. Σημειώνεται ότι οι εγγεγραμμένοι της Ξάνθης σταυρώνουν υποψήφιο από τη Σταυρούπολη, επιπλέον από τους τρεις που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού επιλογής τους για την Ξάνθη.
 
Η σταυροδοσία σε Αβδηρα – Μύκη – Τόπειρο
Στο δήμο Αβδήρων, οι εκλογείς από κάθε εκλογική περιφέρεια των 3 πρώην δήμων (Αβδήρων – Βιστονίδας – Σελέρου) θα «σταυρώσουν» μέχρι 3 για το Δημοτικό συμβούλιο, έναν υποψήφιο εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας εκτός αν ψηφίζουν στις δημοτικές ενότητες Διομήδειας, Σελέρου, Γενισέας οπότε μπορούν να ψηφίζουν 2 και επίσης έναν για το τοπικό συμβούλιο.
Στο δήμο Μύκης: Στις Δημοτικές Ενότητες Εχίνου και Μύκης οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν μέχρι 3 για το δημοτικό συμβούλιο μέχρι 1 από άλλη εκλογική ενότητα και 2 για τοπικούς συμβούλους. Στις πρώην κοινότητες Σατρών και Θερμών οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν 1 για το δημοτικό συμβούλιο 1 υποψήφιο από άλλη δημοτική ενότητα και 1 για το τοπικό τους συμβούλιο. Στην Δημοτική Κοινότητα Κοτύλης μπορούν να ψηφίσουν έναν για το δημοτικό συμβούλιου από την εκλογική τους ενότητα 1 από άλλη εκλογική ενότητα και 2 για το τοπικό συμβούλιο.
Στο Δήμο Τοπείρου, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν μέχρι 3 υποψήφιους για το δημοτικό συμβούλιο και 1 για το τοπικό συμβούλιο πλην της δημοτικής κοινότητας Ευλάλου που εκλέγει 2 τοπικούς συμβούλους καθότι είναι πάνω από 2.000 κατοίκους.
 
Λιγότεροι θα ψηφίσουν σε Μύκη και Τόπειρο
Άξιο αναφοράς είναι σ’ ότι αφορά το εκλογικό σώμα – παρότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη από το υπουργείο οι εκλογικοί κατάλογοι – σύμφωνα με εκτιμήσεις στον δήμο Μύκης αλλά και στον δήμο Τοπείρου θα είναι μειωμένος ο αριθμος των ψηφοφόρων δεδομένου ότι και οι δυο δήμοι έχουν αρκετούς οικονομικούς μετανάστες ενώ οι ετεροδημότες είναι αμφίβολο αν θα επιλέξουν να έλθουν να ψηφίσουν για δύο Κυριακές.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…