Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Χατζιδακειοχελιδονίσματα

Χατζιδακειοχελιδονίσματα

0
manos-xatzidakis-1
 
Αίγλη. Ακτινοβολία. Ανάταση. ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Στον απόηχο της τελετής λήξης της Χατζιδάκειας πανδαισίας ήχων – μηνυμάτων – χρωμάτων, ψάχνω την έκφραση που θα μπορούσε να αποδώσει ίσως, αυτά που ζήσαμε το τριήμερο των εκδηλώσεων από τα ένδεκα μουσικά σχολεία ( 28 – 29 – 30 ) Απριλίου στην πόλη μας, γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι.
Η ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, μας επεφύλασσε μία άλλη ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Την πολιτιστική. Την περιμέναμε πολλά χρόνια. Άργησε, όμως ήρθε. Από τα νιάτα. Πανέτοιμα να μεγαλουργήσουν πολύ ευρύτερα τα νέα παιδιά, γέμισαν νότες αισιοδοξίας, ελπίδας, χαράς ανείπωτης τις καρδιές μας, τους δρόμους, τις συνοικίες της Ξάνθης. Πενήντα τέσσερα ( 54 ) χρόνια μετά το Όσκαρ μουσικής στον Μάνο για την μουσική επένδυση στα «Παιδιά του Πειραιά»,
ένα πολύ μεγαλύτερο βραβείο απονεμήθηκε από το σύνολο των κατοίκων της πόλης, στα 600 και πλέον παιδιά των ένδεκα μουσικών σχολείων, των εκπαιδευτικών, όλων όσων κατά μείζονα ή ήσσονα λόγο συνέβαλαν σ αυτή την ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Η ζεύξη της νεολαίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Δήμο Ξάνθης, το Δήμο Αβδήρων, το ΕΒΕ, την Ιερά Μητρόπολη, το Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Γυμνασίου και την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας έφερε στην πόλη ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αναμενόμενο πολλά χρόνια τώρα. Κόντρα σε οικονομικές συγκυρίες, κόντρα σε μνημόνια, κόντρα στην απαραίτητη κακεντρέχεια, κόντρα στην μιζέρια, την υποβάθμιση, την κατάπτωση, η νέα γενιά αναπνέει, είναι ζωντανή, ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ.
Σήκω Μάνο να τους δεις, έλεγα και ξανάλεγα στον εαυτό μου, τις μεγάλες, ανυπέρβλητες στιγμές που μας χάρισαν. Ορθότατα ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος έκρινε να πάρουν οι εκδηλώσεις χαρακτήρα γενικευμένης σχολικής εκπαίδευσης. Ορθότατα οι άρχοντες του τόπου, με πρώτο τον Σεβασμιώτατο βρίσκονταν ανελλιπώς δίπλα στα παιδιά. Ορθότατα, οι κάτοικοι της πόλης, σε ρόλο εμψυχωτή, επιβράβευσαν τους πρωταγωνιστές.
Ήταν στιγμές μεγαλείου. Ήταν στιγμές Ιστορίας. Και ήταν στην πόλη του Μάνου, κάτι που ήθελαν από πολλά χρόνια, τόσο η πόλη, όσο και ο Μάνος.
 

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…