Σχόλια 27/05/14

0
dimitris gewrgia
Αναζητείται Έλληνας πολιτικός να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Ξάνθης και της Ροδόπης. Μα ούτε ένας;


 
 
Νέα εποχή ξημερώνει
 Είτε κανείς θέλει με ρεαλισμό να το παραδεχθεί, είτε μένει εγκλωβισμένος σε θέσεις στείρες που δεν αντέχουν στο μέλλον, το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή είναι εδώ, έρχεται.
Η χώρα οδεύει προς τα εκεί, είναι εμφανές γι’ αυτόν που θέλει να δει καθαρά και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Σταδιακά, τίποτε δεν θα είναι το ίδιο με το χθες. Το αύριο αρχίζει και χαράζει, η ελπίδα γεννιέται εκ νέου, το δρομολόγιο με την Ευρώπη κατοχυρώθηκε μέσα από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.
Πάμε μπροστά.
«Ε»


 
 Αύξηση λευκών και άκυρων
 Ήταν αναμενόμενο ως γεγονός. Ότι θα υπάρξουν αρκετά λευκά και άκυρα τη δεύτερη Κυριακή τόσο στις δημοτικές εκλογές της Ξάνθης κυρίως όσο και τις Ευρωεκλογές μειωμένα βέβαια.
Λοιπόν, η εκτίμηση που υπάρχει για τα λευκά και άκυρα είναι η εξής: Τα λευκά προέρχονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κυρίως και άλλες παρατάξεις σε λιγότερο ποσοστό που δεν συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο.
Γεγονός που ερμηνεύεται βέβαια ως απώλεια ψήφων για τον Πούλιο που ήλπιζε να πάρει τις ψήφους αυτές για να καλύψει τη διαφορά. Πράγμα που δεν έγινε κι έτσι υπήρξε το αποτέλεσμα που έχουμε στο δήμο Ξάνθης.
« Ε»


 
Συγχαρητήρια!
 Οι εκλογές τελείωσαν, οι νικητές είναι ήδη γνωστοί, τα εκλογικά κέντρα έσβησαν τα φώτα, οι νικητές ζουν στιγμές θριάμβου και οι ηττημένοι αναλύουν για να βρουν τους λόγους και τις αιτίες της ήττας τους. Όλα λογικά και αναμενόμενα.
Όπως αναμενόμενα και τα συγχαρητήρια για όσους βγήκαν νικητές από τη «μάχη» των εκλογών. Κι αυτοί για την Ξάνθη μας είναι: Ο Γιώργος Παυλίδης, ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο Θωμάς Μίχογλου, ο Γιώργος Τσιτιρίδης και ο Τζεμήλ Καπζά.
Είτε κανείς συμφωνεί είτε όχι, η πολιτική ευγένεια απαιτεί σεβασμό στην επιλογή του λαού.
-Συγχαρητήρια σε όλους!
«Ε»


 
Μια επιστολή
 Από τον κ. Μανώλη Εγγλεζάκη λάβαμε ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται προς τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, εκδότη του Μαχητή.
Με την επιστολή αυτή ο κ. Εγγλεζάκης κάνει μια πρόταση προς τον Παπαδόπουλο. Επειδή αναφέρεται προς άλλη εφημερίδα θα περιμένουμε τη δημοσίευσή της από αυτήν. Εάν δεν δημοσιευτεί σε εύλογο χρόνο, τότε θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενό της για ενημέρωση της κοινής γνώμης.
« Ε»


 
Ο σοφός λαός…
 Ο σοφός λαός έκανε πάλι το θαύμα του κι έστειλε μέσω της κάλπης πολλαπλά μηνύματα. Μήνυμα στη Ν.Δ. να φανεί η ανάκαμψη στην τσέπη του κάθε Έλληνα και γρήγορα γιατί το τέλος πλησιάζει, στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του, αν θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, έδωσε μια ευκαιρία ακόμη στο ΠΑΣΟΚ για να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ανασύσταση της κεντροαριστεράς, τιμώρησε τη ΔΗΜΑΡ γιατί έπαψε να είναι η αριστερά της ευθύνης όπως έλεγε, ισοπέδωσε τους ΑΝ.ΕΛ. για τον ακραίο λαϊκισμό και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, και τέλος κατέδειξε τη μεγάλη απελπισία στην οποία έχει βρεθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που τα βλέπει όλα μαύρα. Επίσης έδωσε και μία ευκαιρία στο καινούριο ποτάμι να ξεδιπλωθεί, χωρίς όμως να φουσκώσει.
Τέλος, έδωσε τη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας στην αριστερά για να δοκιμαστεί αν μπορεί να λειτουργήσει στα καθημερινά πράγματα, να ασκήσει ρεαλιστική διοίκηση και να κριθεί αν όντως εκτός από τη θεωρία μπορεί και στην πράξη να εφαρμόσει αυτά που λέει.
Όσο για την Ξάνθη το μήνυμα είναι ένα και διαχρονικό, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι εδώ τα ίδια μένουν…


 
Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται
 Ρίχνοντας μια ματιά στους Έλληνες ευρωβουλευτές που θα βρεθούν στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου τα πέντε επόμενα χρόνια είναι να σε πιάνει θλίψη από τις επιλογές σε πρόσωπα, απ’ όλα τα κόμματα.
Έχουμε και λέμε, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έναν 92χρονο ανήμπορο να ταξιδέψει στο εξωτερικό άνθρωπο, μία αγράμματη Βουλγάρα καθαρίστρια με μία θλιβερή προσωπική ιστορία, ένα σκληρό κομματικό στέλεχος χωρίς καμία γνώση περί των ευρωπαϊκών θεμάτων, ένας πρώην ευρωβουλευτής (φωτεινή εξαίρεση) και δύο συνταγματολόγοι με ακραίες θέσεις.
Από τη Ν.Δ. έχουμε έναν πρώην ποδοσφαιριστή, ένα γόνο πολιτικής οικογένειας, δύο προβεβλημένους δημοσιογράφους και ένα κομματικό στέλεχος μπες-βγες. Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι στο γνωστό χρυσαυγίτικο μοντέλο, συν τον χαροκαμμένο πατέρα Φουντούλη. Η ΕΛΙΑ εκλέγει δύο γνωστά της κομματικά στελέχη χωρίς ευρωπαϊκή εμπειρία (Καϊλή, Ανδρουλάκη), ενώ το Ποτάμι πρωτοτυπεί στέλνοντας στην ευρωβουλή έναν άνθρωπο του πνεύματος και έναν ηθοποιό, το Νίκο Ορφανό. Στο ΚΚΕ τα πρόσωπα είναι πάνω κάτω ίδια, απηχούν απλά τις θέσεις του κόμματος ενώ από τους ΑΝ.ΕΛ. θα κατασταλάξει τελικά στην ευρωβουλή ο περιπλανώμενος βουλευτής Νότης Μαριάς.
Μεγάλη η απογοήτευση, ειδικά για τους πολίτες που κάθισαν και έψαξαν βιογραφικά, αναζητώντας τους υποψήφιους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα στην Ευρώπη με τις ικανότητες και την εμπειρία τους.
Κρίμα…


 
 Πράγματι οι μικροί ρυθμιστές
 Το εκλογικό αποτέλεσμα στο δήμο Ξάνθης επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι οι μικροί συνδυασμοί, οι νέοι δηλαδή που εξασφάλισαν μία θέση στην ελάσσονα αντιπολίτευση είναι αυτοί που καθόρισαν την ανάδειξη του νικητή στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σύνολο των ψήφων στους συνδυασμούς που έμειναν εκτός δεύτερης Κυριακής ήταν συνολικά 11.936, ενώ οι δύο μονομάχοι αθροιστικά αύξησαν τις δυνάμεις τους με 8.056 ψήφους, πράγμα που σημαίνει ότι 3.880 εκλογείς επέλεξαν να δώσουν λευκή ή άκυρη ψήφο ή και να απέχουν από το δεύτερο γύρο των εκλογών. Άλλωστε, όχι μόνο αυξήθηκε η αποχή, αλλά περισσότερο αποτυπώθηκε στην κάλπη αυτή η επιλογή του «μαυρίσματος» και των δύο αντιπάλων με 965 επιπλέον άκυρες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή και 1.215 επιπλέον λευκές. Και κάπως έτσι κάποιοι επιλέγουν να αποφασίσουν για την τύχη της πόλης οι άλλοι…
Ε.Δ.


 
Εκτός ο Μπηρόλ
 Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο, όπως όλα δείχνουν εκτός των περιφερειακών εδράνων μένει ο Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ, πρώην δήμαρχο Σελέρου, αντιδήμαρχος του Τσολακίδη και τώρα συνοδοιπόρος του Παυλίδη, αφού ήρθε έβδομος σε σταυρούς και στο περιφερειακό συμβούλιο θα εκλεγούν από την Ξάνθη έξι περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά με τον Γιαννακίδη. Άρα, από την Ξάνθη από την πλευρά της συμπολίτευσης εκλέγονται οι: Σπύρος Τσιλιγγίρης, Νίκος Ευφραιμίδης, Μιχάλης Αμοιρίδης, Ιρφάν Χατζηγκενέ, Γιάννης Μπούτος και Κυριακή Αλατζά- Παπαδοπούλου.
Με την Κοινωνική Συμμαχία, όπως είχε συμβεί και πάλι την προηγούμενη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο παίρνει μία θέση ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης και μαζί του θα είναι οι δύο πλειοψηφώντες σύμβουλοι Μεχμέτ Ουστά Χουσεΐν και Τζενγκήζ Πετσενίκ.
Ε.Δ.


 
Μιλάς με γρίφους
 Αναπόφευκτη φαίνεται μια συζήτηση για την επόμενη μέρα της μείζονος αντιπολίτευσης που οπωσδήποτε διαμόρφωσε μία νέα εικόνα και λογική, με πολλούς νέους ανθρώπους, που όμως και πάλι καλούνται να υπηρετήσουν από τη θέση της αντιπολίτευσης.
Ευχαριστώντας όσους στήριξαν την Κοινωνία των Δημοτών ο Δημήτρης Βορίδης στο facebook, σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «για την αποτυχία της Αλλαγής οι αιτίες είναι πολλές αλλά ας όψονται και όσοι που ενώ την πρώτη Κυριακή επιθυμούσαν την Αλλαγή, την δεύτερη ώθησαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίζουν ΛΕΥΚΟ. Αυτοί ουσιαστικά συνέπραξαν με το σύστημα. Θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν στα επόμενα 5 χρόνια όσα ευαγγελίζονταν προεκλογικά…» και καταλήγει με το γρίφο: «οι δυνατότητες του συνδυασμού μας εξαντλούνται εδώ. Τυχόν “μετάλλαξη” δεν θα αφορά στον ίδιο συνδυασμό».
Ε.Δ.


 
Και το όνομα αυτού Ιωάννης
Οι οικογένεια του «Ε» είχε την χαρά να βρεθεί στην βάφτιση του νεότερου μέλους της. Ο συνεργάτης της εφημερίδας μας Δημήτρης Καλτέκης και η σύζυγος του Γεωργία βάφτισαν τον πρωτότοκο γιό τους το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό του Ιωάννη Προδρόμου στην Παλιά Πόλη. Συγγενείς και φίλοι τίμησαν με την παρουσία τους τον νεοφώτιστο Ιωάννη και τους πανευτυχείς γονείς του.
Το «Ε» εύχεται υγεία και κάθε ευτυχία στον μικρό μας και στους γονείς του να τον καμαρώσουν όπως επιθυμούν.
Γ.Τ.


 
Με δεμένο το ζωνάρι
Όλα τα έχουμε δει σε αυτή την πόλη, εξαιτίας της τάσης των κατοίκων να αφήνουν πράγματα στο δρόμο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αν και υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που φροντίζουν για την διανομή ειδών ρουχισμού, τροφίμων και άλλα, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που συνεχίζουν να «στολίζουν» ρούχα και αξεσουάρ σε διάφορα μέρη. ‘Έτσι, μετά τα περβάζια με τα παπούτσια, τα παγκάκια με τις τσάντες και τα δέντρα με τα ρούχα, έχουμε και τις κολώνες με τις ζώνες.
Όσο αστείο και να ακούγεται όμως, όσο και να βοηθάει κάποιους ανθρώπους δεν παύει η συνήθεια αυτή να διογκώνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια και να κάνει την πόλη να μοιάζει με τσίρκο, μια πόλη μάλιστα που θέλουμε να κάνουμε και τουριστικό προορισμό.
Γ.Τ.


 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…