Σχόλια 26/05/14

0
Αναβάθμιση: Ο δημαρχόπουλος έγινε Δήμαρχος!


 
 
Ομαλή ψηφοφορία
 Παρότι τη δεύτερη Κυριακή οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε 3 κάλπες (Ευρωβουλή, Περιφέρεια, Δήμο) εντούτοις η ψηφοφορία γινόταν ομαλά και σχετικά γρήγορα, διότι για Περιφέρεια και Δήμο δεν απαιτείτο σταυρός, εκτός της Ευρωβουλής. Αυτό όμως πολλοί το έφερναν από το σπίτι έτοιμο με τους σταυρούς για να μην ψάχνουν πίσω από το παραβάν.
«Ε»


 
 Όλα καλά
 Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα διεξήχθησαν οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής σε όλο το νομό. Πέρα από τα γνωστά περί μη προσέλευσης Εφορευτικών, κατά τα άλλα, προβλήματα που να είναι άξια λόγου δεν υπήρξαν την Κυριακή και η ψηφοφορία κύλησε ομαλά. Βοήθησε και ο καιρός κι έτσι η προσέλευση ήταν ικανοποιητική των Ξανθιωτών στα εκλογικά κέντρα.
«Ε»


 
Οι τρεις νικητές
 Το πρώτο τελικό αποτέλεσμα που έγινε γνωστό στην εφημερίδα μας ήταν αυτό για το νέο δήμαρχο Μύκης Καπζά Τζεμήλ. Μετά από μια ώρα, γύρω στις 10, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του δήμου Αβδήρων όπου εξελέγη ο Γιώργος Τσιτιρίδης με μεγάλη διαφορά.
Ακολούθησε αυτό του Γιώργου Παυλίδη για την Περιφέρειά μας ο οποίος επίσης προηγήθηκε σημαντικά έναντι του Γιαννακίδη και θα είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης μας.
«Ε»


 
 
Η μάχη του δήμου Ξάνθης
 Κι ενώ τα αποτελέσματα σε Άβδηρα, Μύκη και Περιφέρεια έγιναν γνωστά από νωρίς, μάχη πραγματική, στήθος με στήθος είχαμε στο δήμο Ξάνθης. Κάθε κάλπη που άνοιγε έφερνε μπροστά πότε τον Πούλιο και πότε το Δημαρχόπουλο.
Οριακές διαφορές ψηφοδελτίων όπου το αποτέλεσμα διαμορφωνόταν ανάλογα από πού ερχόταν το αποτέλεσμα.
Γύρω στις 10.30 το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε υπέρ του Δημαρχόπουλου μεν, με διαφορά 300 σταυρών, όμως η αγωνία δεν έπαψε να υπάρχει και στα δύο στρατόπεδα. Στις 11 η ώρα η διαφορά αυξήθηκε και άρχισε να δημιουργείται κλίμα υπέρ Δημαρχόπουλου με σαφές προβάδισμα το οποίο έγινε βεβαιότητα γύρω στις 11 η ώρα.
«Ε»


 
Γαλάζιος ο νομός
 Εάν πολιτικοποιήσουμε τις εκλογές, τόσο τις δημοτικές όσο και τις Περιφερειακές, και δώσουμε χαρακτηρισμούς κομματικής προέλευσης στους εκλεγέντες, τότε μπορούμε να πούμε ότι η Ν.Δ. τοπικά, κυριολεκτικά σάρωσε!
Πήρε το δήμο Τοπείρου από την πρώτη Κυριακή και από τη δεύτερη τους δήμους Ξάνθης και Αβδήρων και βέβαια την Περιφέρειά μας με μεγάλη διαφορά. Άρα, ο νομός ξαναγυρίζει στο γαλάζιο του χρώμα. Για το δήμο Μύκης χρώματα δεν υπάρχουν, διότι οι κάτοικοι ψηφίζουν με διαφορετικά κριτήρια χωρίς κομματικές επιλογές.
«Ε»


 
Το δημοψήφισμα δεν πέρασε
 Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας κατά της κυβέρνησης που θέλησε να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές τελικά δεν πέρασε. Το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε ούτε να ξεπεράσει το ποσοστό που είχε πετύχει το 2012. Έφτασε στο 26,50% περίπου, έναντι του 26,89% που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2012. Επιπλέον δεν κατάφερε να κερδίσει καθαρά παρά μόνο την περιφέρεια Ιονίων νήσων, ενώ πάλεψε ψήφο-ψήφο στην Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα έχασε τη μάχη στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα.
Όμως, η Ν.Δ. έχασε περίπου το 6,5% της εκλογικής της δύναμης, σε σχέση με το 2012, ένα εντυπωσιακό άλμα περίπου 3 μονάδων έκανε η Χρυσή Αυγή, φτάνοντας στο 9,4% από το 6,5% και κερδίζοντας την τρίτη θέση.
Μικρή άνοδο της τάξεως της 1 μονάδας πέτυχε το ΚΚΕ, ενώ μεγάλη καθίζηση υπέστησαν οι ΑΝ.ΕΛ, χάνοντας τη μισή τους περίπου εκλογική δύναμη. Από 7,5% έπεσαν στο 3,8% ενώ απ’ ότι φαίνεται τα ποσοστά των ΑΝ.ΕΛ. που χάθηκαν τα κερδίζει ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που αθόρυβα επανέρχεται στο προσκήνιο προσεγγίζοντας το 3%!
Τέλος η ΔΗΜ.ΑΡ. καταποντίζεται στο 1,5% περίπου, πληρώνοντας την αναλγησία του Φώτη Κουβέλη σε συνεργασίες και ίσως το φλερτ του με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Θετική η παρουσία της Ελιάς που κατάφερε να ξεπεράσει το 8%, παρά τις πολύ αρνητικές προβλέψεις και τον άνευ προηγουμένου πόλεμο από το ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, το ποτάμι κατέκτησε ένα 6,6%, που μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ των δημοσκοπήσεων και των προβλέψεων, ωστόσο παραμένει εντυπωσιακό για ένα κόμμα που έχει μόλις δύο μήνες ζωής.


 
Πού δόθηκε η μάχη
 Για άλλη μια φορά θα αναλύσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα για να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τελικά χάρισαν τη νίκη στον καθένα από τους συνδυασμούς.
Ένα πρώτο σχόλιο μόνο ότι η Σταυρούπολη που χάρισε τη νίκη πριν τέσσερα περίπου χρόνια στον Μιχάλη Στυλιανίδη, στήριξε σθεναρά αυτή τη φορά το Χρίστο Πούλιο. Κατά τα άλλα στο Εύμοιρο «σάρωσε» η παράταξη Δημαρχόπουλου, η οποία όμως στα Κιμμέρια αν και διατήρησε το προβάδισμα το μείωσε τελικά από 350 ψήφους (την πρώτη Κυριακή) σε 180.
Ε.Δ.


 
Μπέρδεψαν τα μπούτια τους
 Ο κακός χαμός έγινε με τις τρεις κάλπες στα εκλογικά τμήματα. Στην κάλπη για τις ευρωεκλογές οι εφορευτικές επιτροπές σημείωσαν εκατοντάδες άκυρα, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που έριχναν το ψηφοδέλτιο που είχαν στην τσέπη στον πρώτο φάκελο που τους έδιναν…
Τι να πεις γι’ αυτούς που δεν μπορούν να ρίξουν ούτε το σωστό ψηφοδέλτιο στη σωστή κάλπη!
Ε.Δ.


 
Πρώτο το DEP στην Ξάνθη
 Περίπου το 22% του εκλογικού σώματος της Ξάνθης συγκέντρωσε στο 35% της ενσωμάτωσης το μειονοτικό κόμμα ισότητας, ειρήνης και φιλίας (DEP) που για πρώτη φορά συμμετείχε στις ευρωεκλογές. Πρώτο αναδείχθηκε και στο γειτονικό νομό Ροδόπης, πράγμα που δείχνει τη σαφή προτίμηση των μουσουλμάνων συμπολιτών μας στο μειονοτικό κόμμα, καθώς και τη μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Το γεγονός προσφέρεται και για άλλα ακόμη συμπεράσματα που θα συζητήσουμε κατά την ανάλυση του αποτελέσματος με τη συγκεντρωτική εικόνα των προτιμήσεων της περιοχής.
Στην Ξάνθη, δεύτερη έρχεται η Νέα Δημοκρατία που επικράτησε σε όλες τις άλλες αναμετρήσεις των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή, ενώ τρίτος έρχεται ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε νικητής των ευρωεκλογών πανελλαδικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή και ακολουθούν Ελιά και Ποτάμι.
Ε.Δ.


 
Το νέο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
 Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και όσα είχαμε πει τις προηγούμενες ημέρες για τη διάρθρωση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης, το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα αναλάβει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου θα απαρτίζεται από τους: Μανόλη Τσέπελη, Γιώργο Παπασταματίου, Τάσο Θεοδωρίδη, Θωμά Ηλιάδη, Απόστολο Αγκόρτσα, Παναγιώτη Ταρενίδη, Μποζ Ραμαδάν, Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ, Πασχάλη Λύρατζη, Χασάν ογλού Φερντούν, Θεοδώρα Γιαννώτα, Μαρίνο Σδρέβανο, Στέφανο Ιγιαννίδη, Χασάν Ογλού Ορχάν, Γιάννη Δρεμσίζη, Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Μπογιάρ Αχμέτ Σελαϊντήν, Ερκάν Κίρατζη, Χρήστο Μούρκα, Δέσποινα Παρτσαλίδου, Αλεξία Γκιρτζίκη, Αλέκο Κυριακίδη, Δημήτρη Στογιαννίδη και Κυριάκο Παπαδόπουλο (από Δήμο- Πρότυπο), Χρίστο Πούλιο, Χουσεΐν Ογλού Τιμούρ, Κρίτωνα Καλογερή, Καρά Αχμέτ, Θανάση Ξυνίδη και Τοπ Ισμέτ (από Κοινωνία των Δημοτών), Δημήτρη Μπένη, Σιαμπάν Μπαντάκ, Γιάννη Τσεγγελίδη και Στέλιο Γουναρίδη (από Συμμετέχω), Σωτήρη Τσιακίρογλου και Αλίκη Μιχαλοπούλου (από Ενωτική Πρωτοβουλία), Ιπποκράτη Καμαρίδη και Χρυσούλα Δημούδη (από Νέα Εποχή), Νίκο Ανταμπούφη (από Πολίτες για την Ξάνθη) και Γιώργο Κολλάρο (από Λαϊκή Συσπείρωση).
Ε.Δ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…