Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Στο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

0
syskepsi ergatiko

Στην Ξάνθη ο υπ. ευρωβουλευτής Σάββας Ρομπόλης και το μέλος της Κ.Ε. Νίκος Σκορίνης

 

Παρουσίασαν την πρόταση του κόμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης

 
 
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη παρουσίασαν στην Ξάνθη την Τρίτη 29 Απριλίου ως καλεσμένοι της Ν.Ε. ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και υπ. ευρωβουλευτής Σάββας Ρομπόλης καθώς επίσης και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέλος του προεδρείου του ΓΣΕΒΕΕ Σκορίνης Νίκος. Τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνάντηση με το Διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης απ’ όπου ενημερώθηκαν με την κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν του νομού.
 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης καθώς επίσης και μέτρα ενδυνάμωσης της επιχειρηματικότητας, μείωσης ανεργίας και αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων
Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Νίκος Σκορίνης σημείωσε: «Έχουν κλείσει πάνω από 250.000 επιχειρήσεις άλλες 200.000 δύσκολα θα βγάλουν το 2014 κι αυτό σημαίνει ότι αν κλείσουν 60.000 επιχειρήσεις παραπάνω από ότι θα ανοίξουν, θα προστεθούν στην λίστα της ανεργίας άλλοι 180.000 άνθρωποι! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ό ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία είναι σε διαβούλευση με την κοινωνία και που μπορεί να δώσει την πρώτη ανάσα». Όπως ανέφερε ο κ. Σκορίνης η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μια νέα σεισάχθεια για τα χρέη των επιχειρήσεων στις τράπεζες, ουσιαστική ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, φορολογικό σύστημα που θα προστατεύει τα χαμηλά εισοδήματα και θα φορολογεί τον πλούτο της χώρας, χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης όσον αφορά τα είδη πρώτη ανάγκης, τράπεζες συνεταιριστικές ειδικού σκοπού ειδικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: « Το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είχαμε ένα φυματικό κακό μοντέλο ανάπτυξης μέχρι το 2009 που διόγκωσε πολύ τον εμπορικό χώρο με εισαγόμενα προϊόντα κατά 75% και απομείωση της παραγωγικής βάσης. Μπορεί ν’ αλλάξει αλλά χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική απ’ αυτή που έχουμε σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Σκορίνης.
 
Ποιοι κλάδοι μπορούν να στηρίζουν την ανάπτυξη
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σάββας Ρομπόλης προσδιόρισε ως διεκδικητικό πλαίσιο στις ευρωεκλογές την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων ενώ παράλληλα περιέγραψε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να στηριχτεί η οικονομία της χώρας: «Ο κόσμος της εργασίας είχε πληρώσει πιο πολύ την κρίση. Νομίζω ότι το καθήκον ενός έλληνα ευρωβουλευτή είναι να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, του κοινωνικού διάλογου και της συνολικής διαπραγμάτευσης».
Όπως επεσήμανε ο κ. Ρομπόλης η οικονομία της χώρας βασίστηκε σ’ ένα στρεβλό μοντέλο γι αυτό είχε και αυτά τα αποτελέσματα: «Το νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να βασίζεται σε άλλους κλάδους. Κι αυτοί είναι η ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα, οι τράπεζες, ο τουρισμός και η φαρμακοβιομηχανία». Ιδιαίτερα για τη Θράκη ο κ. Ρομπόλης σημείωσε ότι η ανάπτυξη της πρέπει να βασιστεί στην αξιοποίηση του Πρωτογενούς τομέα, του ορυκτού της πλούτου, της γεωθερμίας, του τουρισμού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε το νομοσχέδιο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Τι ειπώθηκε στην συζήτηση Υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπου…