Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σαν τα πουκάμισα αλλάζουν οι νόμοι

Σαν τα πουκάμισα αλλάζουν οι νόμοι

0
pazari xanthis-empros

Χ. Χατζόπουλος: «Ένα ανακάτεμα χωρίς νόημα ο νέος νόμος για τις Λαϊκές Αγορές

 

Ψηφίστηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές. Ο προηγούμενος είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 8 Αυγούστου του 2013

 
 
Έχουν ξεσηκωθεί τα σωματεία παραγωγών και πωλητών Λαϊκών Αγορών της χώρας, τα οποία διαμαρτύρονται για το νέο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο κατατέθηκε εσπευσμένα τη Μεγάλη Πέμπτη στη Βουλή προς ψήφιση χωρίς να υπάρξει όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι διάλογος. «Νύχτα βιάζονται να περάσουν διατάξεις και άρθρα που απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, τις λαϊκές αγορές, εξυπηρετώντας στο έπακρον τα μεγάλα συμφέροντα» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μια άποψη που ενστερνίζονται και οι πωλητές της Ξάνθης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το νόμο ως έκτρωμα.
Έτσι, έπειτα από απόφαση την Πανελλαδικής Ομοσπονδίας, οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές επ’ αόριστον από τη Δευτέρα 28 Απριλίου σε όλη τη χώρα, μια απόφαση που ωστόσο προβληματίζει τους Ξανθιώτες πωλητές, οι οποίοι σε αντίθεση με τις άλλες λαϊκές που είναι 6 μέρες της εβδομάδας, έχουν μόνο ένα Σάββατο σύμφωνα με τα λεγόμενα τους να βγάλουν το μεροκάματο τους, κάτι που καθιστά μια τέτοια ενέργεια αποτρεπτική.
 
Οι επίμαχες και καταστροφικές διατάξεις σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας
* Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
* Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
* Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας.
* Υπέρογκα και εξοντωτικά τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα, που στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.
* Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.
* Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.
 
Τι ζητούν οι παραγωγοί και οι πωλητές
* Η απόδοση θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων.
* Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια.
* Οχι στο διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
* Απόσυρση του άρθρου 39. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οικονομική κρίση που διανύουμε.
* Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σ’ όλη τη χώρα. Ωστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για έκδοση ή ανανέωση άδειας βεβαίωση από τις επιτροπές.
 
Η απάντηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΠΑΜ-Θ κ.Γεώργιος Γερομάρκος απέστειλε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ.Αθανάσιο Σκορδά καθώς και στους Βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έγγραφο με το οποίο διαβίβασε τις θέσεις τεσσάρων Σωματείων Λαϊκών Αγορών των Νομών Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης επισημαίνοντας πως με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜ-Θ, καθορίστηκε αριθμός μορίων σε κάθε κριτήριο του Π.Δ. 51/2006, με αποτέλεσμα η διαδικασία τοποθέτησης στις λαϊκές αγορές να είναι απολύτως διαφανής και έχει τύχει της απόλυτης αποδοχής όλων των ενδιαφερομένων, Επιπλέον, τόνισε πως η κατ’ έτος κλήρωση όλων των θέσεων στις λαϊκές αγορές θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά και δεν θα είναι δίκαιη, αφού δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψη κανένα κοινωνικό κριτήριο, καθώς και ότι το ύψος του ημερήσιου δικαιώματος, ο μέγιστος αριθμός θέσεων καθώς και η αναλογία παραγωγών – πωλητών σε κάθε λαϊκή αγορά πρέπει να έχουν την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού αυτό είναι το πιο αντιπροσωπευτικό συλλογικό Όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας.
 
Χ. Χατζόπουλος: «Δεν έχουμε ανάγκη από καινούριους νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους»
Την αντίθεση του απέναντι στο νέο σχέδιο νόμου εξέφρασε και ο Πρόεδρος του Σωματείου παραγωγών Λαϊκών Αγορών Ξάνθης, κ Χρήστος Χατζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ο «νόμος έχει μια εισαγωγή που κανένας δεν θα διαφωνήσει. Να διορθώσουμε τις αδικίες και άλλα ωραία λόγια. Όταν πιάσεις τα άρθρα της εφαρμογής ένα-ένα, καταλαβαίνεις ότι είναι απαράδεκτο. Μιλάει σαν να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο πριν και σε κάποιο σημείο μιλάει και για τον λόγο ύπαρξης των λαϊκών αγορών, η οποία είναι η πιο αρχαία αγορά του κόσμου».
Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει ότι «δεν έχουμε ανάγκη από καινούριους νόμους, αλλά από την εφαρμογή τους» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό συμβαίνει ήδη στην περιφέρεια μας. «Είναι το επάγγελμά μου αυτό, δεν μπορώ να είμαι κάθε χρόνο στον αέρα» αναφέρει σχετικά με τις κληρώσεις που προτείνει το υπουργείο και συνεχίζει λέγοντας πως το σωστό είναι να υπάρχουν κριτήρια και να προωθούνται οι ντόπιοι παραγωγοί και πωλητές.
Άλλο μελανό κομμάτι το σχεδίου το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλου είναι ότι θα προωθούνται οι άνεργοι στις καινούριες θέσεις των παραγωγών. «Για να είναι κάποιος άνεργος δεν είναι παραγωγός. Ο παραγωγός έχει πίσω του μια ιστορία, έχει εκτάσεις, ελέγχους από πέντε υπηρεσίες και μια υποδομή. Δεν γίνεται ένας άνεργος να γίνει παραγωγός στα καλά καθούμενα. Υποτίθεται ότι αυτό θα πατάξει την ανεργία και την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει παραγωγούς άνεργους» τονίζει ο κ. Χατζόπουλος.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου υπογραμμίζει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχει μόνο μια τριμελής επιτροπή ανά περιφέρεια, καθώς όπως σημειώνει ο ίδιος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μια επιτροπή σε κάθε Δήμο και πάλι δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους που γίνονται κάθε 6 μήνες.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …