Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πασχαλιάτικη «μπόρα» στη ΣΕΚΑΠ

Πασχαλιάτικη «μπόρα» στη ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

Στάση εργασίας των εργαζομένων την Μ. Πέμπτη. Καταγγέλλουν την διοίκηση ότι τους έκοψε μισθό και δώρο

 
 

«Ψευδέστατες οι καταγγελίες των εργαζομένων», υποστηρίζει η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ – Τους έκοψαν τα οικειοθελή επιδόματα

 
 
Πασχαλιάτικες «μπόρες» περνά η ΣΕΚΑΠ με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι έχει κάνει μονομερώς περικοπές στους μισθούς και το δώρο του Πάσχα, σ’ αυτούς που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις «τιμωρώντας» μ’ αυτό τον τρόπο για την «ανυπακοή» τους και πραγματοποιώντας στάση εργασίας την Μ. Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Απ’ την πλευρά της η διοίκηση καταγγέλλει ως ψευδέστατη την καταγγελία των εργαζομένων υποστηρίζοντας ότι πληρώθηκε το δώρο του Πάσχα και οι μισθοί όπως ακριβώς προβλέπει ο νομος4046(β’ μνημόνιο) και τους καλεί να γυρίσουν στη δουλειά τους αναλογιζόμενοι το καλό του εργοστασίου.
 
«Πήραν μειωμένο μισθό και δώρο» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι
Στο πλευρό των εργαζομένων και το ΠΑΜΕ Ξάνθης το οποίο σε ανακοίνωση του καταγγέλλει «την απόφαση της εργοδοσίας στη ΣΕΚΑΠ, να εφαρμόσει ακόμη ένα μέτρο πίεσης και τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται και δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, να πετσοκόψει, μονομερώς με το «έτσι θέλω» τους μισθούς και το δώρο του Πάσχα. Ο στόχος του βιομήχανου της ΣΕΚΑΠ είναι οι μισθοί να πάνε στα 400 ευρώ. Να δουλεύουν οι εργαζόμενοι ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, να μπουν μπροστά, να οργανώσουν τον αγώνα. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η «συμφωνία» για τους εργαζόμενους, που υπόγραψαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις στους μισθούς, έγινε με το «πιστόλι στον κρόταφο».
Είναι σημαντικό ότι η επίθεση αυτή, δε μένει χωρίς απάντηση, χαιρετίζουμε την 4ωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει για σήμερα τα σωματεία εργαζομένων και καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.
 
«Ψευδέστατες οι καταγγελίες των εργαζομένων, υποστηρίζει η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ
«Ψευδείς και ανακριβείς», χαρακτηρίζει τις αιτιάσεις των εργαζομένων ο νομικός εκπρόσωπος της διοίκησης Στέργιος Γιαλάογλου ο οποίος μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε ότι δόθηκαν οι μισθοί και το δώρο όπως ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο 2 που αναγνωρίζει μόνο μισθό και 4 επιδόματα: «Ο νόμος ορίζει την ανάκληση όλων των άλλων επιδομάτων που δίνονταν οικειοθελώς και με απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου σε κάποιους προνομιούχους εργαζόμενους. Στη ΣΕΚΑΠ δεν θέλουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η διοίκηση είχε προειδοποιήσει πριν 3 μήνες την κατάργηση αυτών των επιδομάτων. Αυτή είναι η αλήθεια και ότι άλλο διασπείρεται από τους εργαζόμενους είναι ψευδέστατο», τονίζει με έμφαση ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου.
 
Μόνη σωτηρία οι ξένες αγορές
Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση που η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται σε μια εργώδη προσπάθεια με εξωστρεφή προσανατολισμό με σκοπό την εξεύρεση κεφαλαίων σε αγορές του εξωτερικού και με δεδομένο ότι στην εγχώρια αγορά το μερίδιο της έχει συρρικνωθεί στο 2% από το 13%, χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ την εργασιακή ειρήνη και τη στήριξη των εργαζομένων και όχι την αντιπαλότητά τους: «Η εγχώρια αγορά στα τσιγάρα μαστίζεται από την λαθρεμπορία και την υπερφορολόγηση και παρουσιάζει μια αισθητή πτώση κάτω από 20 δις τσιγάρα ετησίως. Η ΣΕΚΑΠ πάλευε δύο χρόνια να βρει αγοραστή και αυτό της στοίχισε με πτώση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά. Η μόνη της ελπίδα να ανακάμψει και να επιβιώσει είναι οι ξένες αγορές και αυτές την κρατάνε αυτή τη στιγμή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσουν να αναπολούν τις καλές μέρες που έπαιρναν λεφτά με το τσουβάλι και να δουν την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Η ΣΕΚΑΠ είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και αν δεν βρει αγορές θα κλείσει», είναι το μήνυμα τη διοίκησης προς στους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…