Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λίγο πιο οικονομικό φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Λίγο πιο οικονομικό φέτος το πασχαλινό τραπέζι

0
pasxalino-trapezi

Ανεπαίσθητη βουτιά σε κρεατικά, νηστίσιμα, λαχανικά και φρούτα. Αύξηση πάνω από 10% στα είδη super market

 

Δεν χάνουν τις ελπίδες τους οι επιχειρηματίες. Αναμένουν στην αύξηση της κινητικότητας τις τρεις τελευταίες μέρες
 
 
Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι θα κυμανθεί το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σουπερμάρκετ, λαϊκές αγορές αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος).
Τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 4,51% κατά μέσο όρο, με την τιμή του αρνιού να υποχωρεί κατά 5,26%, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.
Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).
Αντίθετα, παρατηρείται μία μεσοσταθμική άνοδος περίπου κατά 11% (10,91%) των διαφόρων ειδών/προϊόντων σουπερμάρκετ, όπως τα συσκευασμένα αυγά (η εξάδα), η μουστάρδα και η φέτα.
 Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 8 με 15 Απριλίου 2014 και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.
Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε. σε σουπερμάρκετ, λαϊκές – δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προσιδιάζει στο αντίστοιχο περυσινό, αφού αναμένεται να διαμορφωθεί 99,04 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 99,23 ευρώ (-0,19%), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 3,37%.

Οι τιμές στην αγορά της Ξάνθης
Στις ίδιες τιμές με πέρυσι θα κυμανθεί η τιμή του οβελία στην πόλη μας σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης Γιώργου Μπατζακίδη σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε». Συγκεκριμένα ο κ. Μπατζακίδης επεσήμανε πως: «κάθε χρόνο υπάρχουν και διαφορετικά δεδομένα που επηρεάζουν την τιμή του αρνιού. Φέτος ήταν μια περίεργη χρονιά με κάποιους αστάθμητους παράγοντες όπως η ευλογιά που έφεραν μια νευρικότητα στους καταναλωτές και επηρέασαν την αγορά του αρνιού. Το μέλημά μας κάθε χρόνο όμως είναι το τρίπτυχο: παραγωγός – κρεοπώλης – καταναλωτής να είναι ευχαριστημένοι. Γι αυτό κρατάμε χαμηλά τις τιμές που θα κυμανθούν από 8 – 9.50 ευρώ το κιλό όπως και πέρσι. Κρατάμε όμως και μικρό καλάθι σ’ ότι αφορά τις προσδοκίες μας καθώς και οι οικονομικές συνθήκες του κόσμου δεν είναι ευνοϊκές».
Για μείωση 15-20% στις τιμές μιλά και ο κ. Γιάννης Τσορτανίδης, ο οποίος διατηρεί οπωροπωλείο. «Τα οπωροκηπευτικά τα οποία έχουν και τις μεγαλύτερες μετοχές στο πασχαλινό τραπέζι έχουν σημειώσει μια πτώση της τάξης του 15-20% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, τα φρούτα κυμαίνονται λίγο πολύ στις ίδιες τιμές με πέρυσι» αναφέρει ο ίδιος και υπογραμμίζει «παρ’ όλα αυτά ο κόσμος είναι συγκρατημένος. Για παράδειγμα, φέτος η τιμή των γεμιστών πιπεριών διαμορφώθηκε στα 3,5 ευρώ σε αντίθεση με τα 4,5 ευρώ που ήταν πέρυσι. Ακόμα και σε αυτή την τιμή όμως, από πολλούς θεωρούνται ακριβές».
 
Αμελητέα η μείωση και στα νηστίσιμα
Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
 Τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύουν την τάση που κατεγράφη για την εξέλιξη των τιμών στα κρεατικά και στα λαχανικά – φρούτα, καθώς η ετήσια μεταβολή σε σύγκριση με την περυσινή εορταστική περίοδο είναι σχεδόν αμελητέα (-0,89%).
Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 3,33% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 5,08%, ενώ και η τιμή των κατεψυγμένων γαρίδων παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το 2013.
Όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-4,00%) και οι φακές (-5,95%), ενώ ο ταραμάς και οι ελιές κινούνται στα περυσινά επίπεδα.
Συνοψίζοντας, συνάγεται το συμπέρασμα πως ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά, τα νηστίσιμα εδέσματα και τα λαχανικά – φρούτα μεταξύ των ετών 2014 και 2013, βαίνει οριακά μειούμενος (-2,54%), σε αντίθεση με τα διάφορα είδη σουπερμάρκετ, τα οποία κινούνται σε αυξητικά επίπεδα (10,91%).

Περιμένουν να δουν το «άγιο φως» τις 3 τελευταίες μέρες οι επιχειρηματίες
Ως υποτονική χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής η καταγεγραμμένη επισκεψιμότητα των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα, με την καλύτερη περίπτωση να αγγίζει τα περσινά επίπεδα, ενώ απογοητευτική ήταν και η κίνηση την Κυριακή 13 Απριλίου.
Εντούτοις, δεν εκλείπουν οι αισιόδοξες προβλέψεις για βελτίωση της κατάστασης και τόνωση του τζίρου των καταστημάτων μέχρι το πέρας της εορταστικής περιόδου και κυρίως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
«Η εμπορική κίνηση της εφετινής πασχαλινής εορταστικής περιόδου σε πολλές πόλεις της χώρας κατέγραψε μία πτώση της τάξεως του 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις τουριστικές περιοχές παρατηρήθηκε ικανοποιητική κίνηση λόγω του Καθολικού Πάσχα αλλά και της προγενέστερης έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Παρ’ όλα αυτά, για τον τζίρο των καταστημάτων δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης, αφού αυτή είναι η πρώτη Κυριακή των Βαΐων με ανοικτά τα μαγαζιά και χωρίς να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα.
 Εάν θεωρήσουμε ότι αυτό το σαββατοκύριακο ξεκίνησε ουσιαστικά η εορταστική πασχαλινή κίνηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν λίγοι ευχαριστημένοι και πολλοί δυσαρεστημένοι, αφού στην καλύτερη περίπτωση η κατανάλωση κινήθηκε στα περυσινά χαμηλά επίπεδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα λέει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ευθύμης Μίλκογλου. «Η κίνηση στην αγορά είναι πεσμένη, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Αν και κάποτε τα έσοδα από την εορταστική περίοδο του Πάσχα ήταν το 10% του ετήσιου τζίρου μας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον. Πλέον κοιτάμε κάθε μέρα, κάθε μήνα ξεχωριστά. Το γεγονός ότι υπάρχει δώρο μόνο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί περνάει και σε εμάς. Ευελπιστούμε να υπάρξει, όπως και κάθε χρόνο, αύξηση της κινητικότητας τις 3 τελευταίες μέρες» σημείωσε ο κ. Μίλκογλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας πως τα προϊόντα που θα καταναλωθούν θα είναι κυρίως τρόφιμα και παιχνίδια.
Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων ο κ. Μίλκογλου σημείωσε: «Άνοιξαν κάποια καταστήματα επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Να αναρωτηθούν οι ιδιοκτήτες τους αν δούλεψαν. Βέβαια, οι πρώτες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι τα ποσοστά δεν ήταν ικανοποιητικά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που λείπει δεν είναι ο χρόνος, αλλά το χρήμα. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τις Κυριακές, αλλά με την δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, είναι κατανοητό ότι ο κόσμος έχει συγκεκριμένα χρήματα προς διάθεση. Αν ψωνίσει την Κυριακή, δεν θα ψωνίσει την Δευτέρα και την Τρίτη».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…