Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κυριακή …κοντή γιορτή» για τους υποψήφιους

«Κυριακή …κοντή γιορτή» για τους υποψήφιους

0
dikasthria 2-empros

Η «ώρα της αλήθειας» καθώς λήγει την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Η σύνταξη των δηλώσεων – Ποια είναι η διαδικασία

 
 
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Έτσι όλοι οι υποψήφιοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου να βάλουν τις τελευταίες «πινελιές» στους συνδυασμούς τους και κυρίως να προλάβουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό υποψηφίων δεδομένου ότι βάσει των εγκυκλίων του υπουργείου Εσωτερικών, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των υποψηφιοτήτων, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, 27 Απριλίου.
 
Η «ώρα της αλήθειας» την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα
Με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γύρω από τους διεκδικητές των κατά τόπους θώκων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποιοι που «αγκομαχούν» για να προλάβουν ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιοι θα βρεθούν εκτός νυμφώνος! Όπως και να έχει, η ερχόμενη Κυριακή κοντή γιορτή και για πολλούς η «ώρα της κρίσης».
 
Ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο το Πρωτοδικείο
Για να εξυπηρετηθούν οι συνδυασμοί, τα Πρωτοδικεία της χώρας θα μείνουν ανοιχτά όλο το Σαββατοκύριακο. Η σχετική εγκύκλιος ορίζει ότι οι Γενικοί Γραµµατείς των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων της χώρας οφείλουν να µεριµνήσουν, ώστε τα Πρωτοδικεία της περιφέρειάς τους να παραµείνουν ανοικτά από το πρωί ως τις 12 τα μεσάνυχτα στις επόμενες εξής ημερομηνίες:
– Σάββατο 3 Μαΐου 2014, κατά την οποία ενεργείται η ανακήρυξη των συνδυασμών από το Πρωτοδικείο
– Σάββατο 10 Μαΐου 2014, κατά την οποία μπορεί να υποβληθεί παραίτηση υποψηφίου
– Πέµπτη 22 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο της, τυχόν, δήλωσης παραίτησης από την υποψηφιότητα σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας
– Παρασκευή 23 Μαΐου 2014, κατά την οποία λήγει η προθεσμία επίδοσης στο Πρωτοδικείο της δήλωσης νέου υποψηφίου δημάρχου, σε αντικατάσταση αυτού που παραιτήθηκε ή απεβίωσε .
Ακόμη, οι Δηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες (∆ΟΥ) της έδρας των Πρωτοδικείων θα πρέπει να παραµείνουν ανοικτές το Σάββατο 26 και τη Κυριακή 27 Απριλίου 2014, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και την Παρασκευή 23 Μαΐου 2014 µέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα
 
Η σύνταξη των δηλώσεων – Ποια είναι η διαδικασία
Υπενθυμίζεται ότι οι κανονισμοί ορίζουν ότι η δήλωση του συνδυασμού συντάσσεται ατελώς σε απλό φύλλο χάρτου, που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν, και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για κάθε έναν υποψήφιο:
– Για τους Έλληνες πολίτες:
α) Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου που είναι υποψήφιοι,
β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου, με την οποία θα δηλώνεται ότι: α) δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, β) δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14 του ν. 3852/ 2010150 και γ) αποδέχεται την υποψηφιότητά του.
δ) Αποδεικτικό είσπραξης ΔΟΥ, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος το ποσό των 50 ευρώ.
– Οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας, καθώς και οι σύμβουλοι ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεν υποχρεούνται σε κατάθεση οποιουδήποτε ποσού.
– Σημειώνεται ότι με το άρθρο 33, παρ. 1 του ν. 4255/ 2014 έχει καταργηθεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, στην οποία είναι υποψήφιος.
– Στις ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν απαιτείται το γνήσιο της υπογραφής, εφόσον τούτο δεν προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις, ως εκ τούτου οι ανωτέρω υπεύθυνες δηλώσεις δεν υπάγονται στις γενικές προβλέψεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταψήφισε στην Οικονομική η «Αγάπη για την Ξάνθη μας»

Συνεχίζει να εκφράζει τη διαφωνία της για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις Συνεχίζει να εκφρ…