Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Μαύρα μαντάτα» για τις ΕΑΣ

«Μαύρα μαντάτα» για τις ΕΑΣ

0
eas

Κατέπεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της χώρας μας για ακύρωση της απόφαση της Κομισόν για τα δάνεια του 2008

 

Επιβάλλει ανάκτηση των 150 εκ. ευρώ που δόθηκαν. 5 εκ. ευρώ πήρε η ΕΑΣ Ξάνθης και πλήρωσε μια δόση. Μιλούν Κοντός – Χατζηευλευθεριάδης

 
 
«Ευρωχαστούκι», από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρας μας καθώς με απόφασή του που εκδόθηκε χθες ζητά να ανακτηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο τα 150 εκ. ευρώ που δόθηκαν στις ΕΑΣ το 2008 προκειμένου να κρατήσουν σταθερές τις τιμές του καλαμποκιού που λόγω πλεονάσματος σε διεθνές επίπεδο είχαν κατακόρυφη μείωση. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού το 2008 δόθηκαν άτοκα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ σε 57 ΕΑΣ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την ΑΤΕ για να πληρώσουν τη σοδειά.
 
Κατέπεσε η προσφυγή εναντίον της απόφασης της Κομισιόν
Αρχικά η Κομισιόν ζήτησε επιστροφή των ενισχύσεων και η χώρα μας προσέφυγε στο Ευρωδικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό της. Όμως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέπεσε η προσφυγή της χώρας μας με το σκεπτικό ότι «οι ενισχύσεις στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό». Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται: «Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι τα –έστω και σχετικά μικρά– επιλεκτικά οικονομικά πλεονεκτήματα που συνίστανται στην επιδότηση επιτοκίου και στην καλύπτουσα το συνολικό ποσό του δανείου εγγύηση δεν θα είχαν επιτευχθεί υπό τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς. Εξάλλου, κατά το Γενικό Δικαστήριο, οι ενισχύσεις είναι ικανές να επηρεάσουν το μεταξύ κρατών μελών εμπόριο και να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό. Συγκεκριμένα, λαμβανομένου υπόψη του ότι στον τομέα της γεωργίας υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών των κρατών μελών, το χαμηλό ύψος μιας ενισχύσεως ή το μέτριο μέγεθος της επιχειρήσεως που λαμβάνει την ενίσχυση δεν αποκλείουν κατ’ αρχήν τη δυνατότητα επηρεασμού του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών. Επομένως, χάρη στον μηχανισμό άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου, οι παραγωγοί μπόρεσαν, παρά την κατάσταση πλεονάζουσας παραγωγής, να πωλήσουν το απόθεμά τους δημητριακών στις ΕΑΣ, και μάλιστα σε τιμή την οποία δεν θα είχαν επιτύχει αν δεν είχε χορηγηθεί δάνειο με τέτοιους όρους στις ΕΑΣ».
 
Πολιτική η απόφαση Κοντού για στήριξη των παραγωγών
Στην αναγκαιότητα να στηριχθούν οι παραγωγοί από τις ΕΑΣ σε μια στιγμή που είχαν καταρρεύσει οι τιμές αιτιολόγησε την απόφασή του ο κ. Κοντός για χορήγηση άτοκων δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις ΕΑΣ για να μπορέσουν ν’ αγοράσουν καλαμπόκι: «Δεν ήταν επιχορηγήσεις…ήταν δάνεια τα οποία πολλές ΕΑΣ έχουν αποπληρώσει. Ήταν μια χρονιά που είχε πλεόνασμα στα σιτηρά και οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές. Πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τους αγρότες μας δίνοντας δάνεια στις ΕΑΣ για να αγοράσουν το καλαμπόκι όταν οι έμποροι δεν αγόραζαν και τα καλαμπόκια θα σάπιζαν στα χωράφια…», τονίζει ο κ. Κοντός υπερασπιζόμενος την απόφασή του.
 
5 εκ. ευρώ το δάνειο που πήρε η ΕΑΣ Ξάνθης
Η ΕΑΣ Ξάνθης πήρε δάνειο 5 εκ. ευρώ και έχει μέχρι στιγμής είχε πληρώσει μια 6μηνιάια δόση 500.000 ευρώ: «Ήταν μια χρονιά δύσκολη …αν δεν παίρναμε δάνειο δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας. Δώσαμε τιμές τη στιγμή που οι έμποροι δεν αγόραζαν και βρεθήκαμε χρεωμένοι…Η ΑΤΕ μας έβαλε να πληρώσουμε ληστρικούς τόκους με 12,5% επιτόκιο. Δεν μπορούμε να δίνουμε 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Ας μας κάνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση να το ξεπληρώσουμε…Όταν η χώρα μας ζητάει μακροχρόνιες ρυθμίσεις για να πληρώσει το χρέος της, όταν ζητάει κούρεμα, ζητάει από μας να πληρώνουμε 1 εκ. ευρώ το χρόνο . Αν δεν μας κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις θα μας οδηγήσουν σε λουκέτο…», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Χατζηελευθεριάδης.
 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…