Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κομβικές αλλαγές στη δυτική είσοδο της πόλης

Κομβικές αλλαγές στη δυτική είσοδο της πόλης

0
dytiki eisodos

Προχωρά η μελέτη από τον ανάδοχο, σύμφωνα με την οποία θα διαπλατυνθεί ο δρόμος από τα φανάρια του Φόρου ως τον κόμβο του περιφερειακού

 

Θα προβλεφθούν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ποδηλατόδρομος και δύο παράπλευροί δρόμοι. Θα παραδοθεί στη νέα δημοτική αρχή

 
 
Ξεκίνησαν οι αποτυπώσεις των μελετητών τοπογράφων για τη σύνταξη της μελέτης σχετικά με την αναμόρφωση της δυτικής εισόδου της πόλης, που έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Νίκος Σπυριδόπουλος, το νέο νομοθετικό καθεστώς απαιτούσε προέγκριση από την επίτροπο και τελικά χρειάστηκε νέα υπογραφή του συμφωνητικού με τον ανάδοχο, ωστόσο μετά από κάποιες καθυστερήσεις το έργο προχωρά κανονικά.
Με βάση τις κατευθύνσεις που έδωσε στον ανάδοχο η τεχνική υπηρεσία σχεδιάζεται να αλλάξει ριζικά η είσοδος της πόλης από την Καβάλα, με γνώμονα την ασφάλεια στην κυκλοφορία, αλλά και την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πελατών που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.
 
Νησίδα θα χωρίζει τις αντίθετες κατευθύνσεις κυκλοφορίας
Η μελέτη που καταρτίζεται θα αφορά το σημείο από τα φανάρια του Φόρου (στο ύψος του ξενοδοχείου Νέστος) έως τον κόμβο της περιφερειακής οδού, συνολικού μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Σε αυτό το σημείο πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, δύο ανά κατεύθυνση, η κάθε μία μήκους περίπου 3,5 μέτρων, ενώ οι δύο κατευθύνσεις θα διαχωρίζονται με νησίδα. Δεξιά και αριστερά του δρόμου θα προβλεφθούν δύο παράπλευροι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις της περιοχής και σε κάθε πλευρά θα υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας των οχημάτων και προς τις δύο κατευθύνσεις έτσι ώστε να αποφεύγονται οι αναστροφές και να απαιτείται κάποιος να διασχίσει το δρόμο, μόνο για να πάει απέναντι και όχι για να αλλάξει κατεύθυνση.
Επίσης, θα προβλεφθεί και ποδηλατόδρομος, τουλάχιστον από τη μία πλευρά, ενώ αν υπάρξει η δυνατότητα στο πλάτος του δρόμου θα προστεθεί και δεύτερη λωρίδα ποδηλατοδρόμου.
 
Μικρού εύρους απαλλοτριώσεις, αν χρειαστούν
Ο κ. Σπυριδόπουλος εξήγησε ότι το πλάτος του δρόμου είναι αρκετά μεγάλο κι έτσι η κατασκευή δε θα δημιουργήσει προβλήματα. Ενδέχεται να γίνουν κάποιες απαλλοτριώσεις αν απαιτηθεί, αλλά δε θα είναι μεγάλου εύρους. «Εντολή και του δημάρχου και πρόθεση των τεχνικών υπηρεσιών είναι το έργο να μη δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων», σημείωσε ο κ. Σπυριδόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της μετέπειτα διαδικασίας ενημέρωσε ότι θα γίνει ένα πρώτο σχέδιο από τον ανάδοχο, το οποίο θα συζητηθεί με τις τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες και θα κάνουν παρατηρήσεις, προσθήκες και βελτιώσεις για να προχωρήσει η τελική μελέτη. Άγνωστο βέβαια παραμένει αν το τελικό σχέδιο θα ικανοποιήσει τα παρακείμενα καταστήματα ή θα εκδηλωθούν αντιδράσεις.
Η μελέτη 400.000 € περίπου θα ολοκληρωθεί με τη νέα δημοτική αρχή, η οποία και ενδέχεται να αναμορφώσει λίγο (ή πολύ) τον αρχικό σχεδιασμό. Ο αντιδήμαρχος πάντως σχολίασε ότι ο δήμος θα πρέπει να αναζητήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να εντάξει το έργο, αφού είναι αδύνατο να υλοποιηθεί με τους πόρους του δήμου
 
Ετοιμάζεται διαγωνισμός και για την ανατολική είσοδο
Μικρότερης κλίμακας θα είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο δήμος στην ανατολική είσοδο της πόλης. Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα θα καταρτιστεί μελέτη και για το δρόμο από Κομοτηνή. Ωστόσο, λόγω περιορισμένου πλάτους του δρόμου δεν αναμένεται η παρέμβαση να είναι τόσο μεγάλη. Για την ώρα καταρτίζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες οι όροι του διαγωνισμού για τη μελέτη που το πιθανότερο είναι να τεθεί σε διαγωνισμό πριν το καλοκαίρι.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …