Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκστρατεία στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο δήμο Ξάνθης

Εκστρατεία στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο δήμο Ξάνθης

0
skylakia

Με τη συνδρομή της φιλοζωικής οργάνωσης Griechische Fellnasen e.V θα επιχειρηθούν μαζικές στειρώσεις από 23/4 έως 6/5

 

Καλούνται οι πολίτες να ενεργοποιηθούν στην επισήμανση περιοχών, περισυλλογή ή αποθεραπεία για μια ευκαιρία που δίνεται στα αδέσποτα ζώα και την πόλη μας

 
 
Μία ευκαιρία για τα αδέσποτα ζώα και για την πόλη μας δίνεται μέσω της συνεργασίας του δήμου Ξάνθης με τη φιλοζωική οργάνωση Griechische Fellnasen e.V, η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει για το διάστημα 23/4/2014 μέχρι και 6/5/2014 πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς με την συνδρομή εθελοντών κτηνιάτρων.
Πρόκειται για μία γερμανίδα κτηνίατρο και μία από τη Ρόδο, αμφότερες μέλη της οργάνωσης, οι οποίες θα βρεθούν στην πόλη μας και θα αναλάβουν μαζικές στειρώσεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην περιοχή, τόσο εξαιτίας την έλλειψης ευαισθησίας από την πλευρά των πολιτών, όσο και από την διστακτικότητα του δήμου που δεν έχει αναλάβει έως τώρα δυναμικές πρωτοβουλίες. Όπως μάλιστα μας ενημέρωσε ο αρμόδιος υπάλληλος κ. Γ. Μουρούκης το εγχείρημα ευαισθητοποίησε και μερίδα κτηνιάτρων της πόλης που δέχθηκαν να προβούν σε δύο στειρώσεις ο καθένας στο πλαίσιο αυτής της δράσης. Συνολικά, για το 2014 και έως το Φεβρουάριο του 2015 ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 300 στειρώσεις, από τις οποίες ακόμα και οι μισές ενδέχεται να γίνουν μέχρι τις 6 του Μαΐου.
 
Απαραίτητη η ανταπόκριση της κοινωνίας
Για την επιτυχία ωστόσο της πρωτοβουλίας απαραίτητη κρίνεται η εθελοντική προσφορά από την πλευρά των πολιτών. Αναμφισβήτητα πολύτιμη είναι και η βοήθεια από την πλευρά του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης, ο οποίος στάθηκε αρωγός στην εν λόγω προσπάθεια και συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους αρμόδιους του δήμου, ώστε να γίνει ο συντονισμός μιας και τα μέλη της εθελοντικής οργάνωσης είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τόσο όσον αφορά στις τοποθεσίες που εντοπίζονται τα περισσότερα σκυλιά, όσο και στην προσέγγιση των αδέσποτων ζώων.
Η συνδρομή των πολιτών ωστόσο είναι απαραίτητη ώστε να γίνεται:
•Επισήμανση περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων ζώων.
•Περισυλλογή των ζώων με ή χωρίς μεταφορικό μέσο.
•Καταγραφή των στοιχείων τους και φωτογράφησή τους πριν την στείρωση.
•Βοήθεια κατά το διάστημα της αποθεραπείας τους.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2541093680, 6937675137, 6971953010 (what’s up).
Ο Γιάννης Δουκέλης, μέλος του ΦΟΞ εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανταπόκριση των πολιτών είναι εξαιρετικής σημασίας για να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Άλλωστε, οι δύο κτηνίατροι θα αναλάβουν τις στειρώσεις κι έτσι μένει στο δήμο και τους εθελοντές να φροντίσουν για την περισυλλογή, αλλά και την τριήμερη περίπου περίθαλψη μετά την επέμβαση. Όπως είναι φυσικό, οι υπάλληλοι του δήμου και οι εθελοντές του ΦΟΞ δεν είναι αρκετοί για να αναλάβουν το σύνολο της δράσης, και επομένως όσο περισσότεροι ενεργοποιηθούν τόσο πιο πολλά ζώα θα στειρωθούν.
 
Θα ξεκινήσουν από τα σημεία με καταγεγραμμένη μαζική παρουσία αδέσποτων
Όπως έχει σημειωθεί κατά καιρούς, αλλά και όπως έχει καταγραφεί μέσα από την ανησυχία και τις διαμαρτυρίες των πολιτών το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας είναι αρκετά οξύ ιδίως σε συγκεκριμένες περιοχές και οξύνεται ακόμη περισσότερο από τις εντάσεις που σημειώνονται όταν ασυνείδητοι πετούν φόλες ή όταν κάποιο σκυλί επιτεθεί ή δαγκώσει κάποιο πολίτη. Οι στειρώσεις αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να περιοριστούν τα αδέσποτα, αλλά θα είναι άνευ ουσίας αν δε σταματήσει η πρακτική ορισμένων που παρατούν τα σκυλιά τους όταν τα βαρεθούν.
Οι στειρώσεις θα ξεκινήσουν με ζώα από σημεία που έχει καταγραφεί ήδη η μαζική παρουσία αδέσποτων, όπως η Λεύκη, η ΒΙ.ΠΕ., το Αμοιρίδειο και ο συνοικισμός Σαμακώβ. Όμως οι πολίτες γνωρίζουν και άλλες γειτονιές ή σημεία της πόλης και είναι η ώρα να ενεργοποιηθούν.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…