Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ανθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων

0
lathraia tsigara
 

 1 στα 4 πακέτα είναι λαθραίο, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

 

Στην Ξάνθη πωλούνται και σε …γαλακτοπωλεία καταγγέλλει ο πρόεδρος των Περιπτερούχων

 
 
Ανθεί το λαθρεμπόριο γενικώς στην περιοχή μας αλλά και ειδικώς στα προϊόντα καπνού ήτοι: τσιγάρα και καπνός! Πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν ότι πωλούνται αφορολόγητα τσιγάρα έως και σε γαλακτοπωλεία ενώ κάθε Σάββατο στο Παζάρι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου γίνεται …πανικός! Είναι δε τόσο μεγάλος ο τζίρος που κάποιους τους πιάνουν και τους πληρώνουν οι προμηθευτές το πρόστιμο και συνεχίζουν την δουλειά!
 
Έχουν στηθεί επιχειρήσεις λαθραίων τσιγάρων…
Θεωρείται κοινό μυστικό και αν κρίνουμε από τις συχνές συλλήψεις της αστυνομίας είναι σε γνώση της ότι το λαθρεμπόριο σε καπνικά προϊόντα δεν περνάει …κρίση αντίθετα έχει αφήσει πολλά κέρδη και ότι κάτω από την μύτη των ελεγκτικών αρχών έχουν στηθεί επιχειρήσεις πώλησης λαθραίων τσιγάρων: «Όχι δεν έφτασαν να πωλούνται στα περίπτερα» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των Περιπτερούχων Ξάνθης κ. Βασιλειάδης αλλά δηλώνει ότι: «Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου τσιγάρων ανθεί…και οφείλεται στην υψηλή φορολογία που έχει επιβάλλει το κράτος που φτάνει στα 86%. Ο καταναλωτής στρέφεται στα λαθραία που είναι αφορολόγητα παρότι δεν έχουν την ίδια ποιότητα και κανείς δεν του το διασφαλίζει . Τα πουλάνε έως και σε γαλακτοπωλεία…Τους βάζουν πρόστιμα και τα πληρώνουν οι προμηθευτές και πάει λέγοντας. Εμείς οι περιπτερούχοι για να βγάλουμε κέρδος 20 ευρώ πρέπει να πουλήσουμε 1000 πακέτα τσιγάρα!».
 
23% αύξηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα
Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό παρότι υπάρχει το συγκριτικό …μειονέκτημα της σχεδόν αφύλακτης εισόδου από την Βουλγαρία στη δίοδο του Αγ. Κωνσταντίνου! Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων έφτασε στο απίστευτο ποσό του 23%! Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ένα στα τέσσερα προϊόντα καπνού (τσιγάρα, λεπτοκομμένος καπνός κλπ) είναι πλέον λαθραίο με ότι συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. Μάλιστα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι παρά αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό το λαθρεμπόριο συνεχίζει να αυξάνεται! Η αιτία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, δεν είναι άλλη από τη φορολογία και τον τρόπο που αυτή αυξήθηκε αλλά και διαρθρώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ
 
Πιο συγκεκριμένα οι μελετητές του ΚΕΠΕ μελετώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά καπνού κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
 -το 2013 η κατανάλωση λαθραίων προϊόντων καπνού έφθασε στο πρωτοφανές ποσοστό του 23%. Οι πιο διαδεδομένες μορφές λαθρεμπορίου είναι η εικονική εξαγωγή και επανεισαγωγή τσιγάρων, η μη τυποποιημένη επεξεργασία και άμεση διάθεση στους καταναλωτές ελληνικού καπνού (λαθραία σακουλάκια κλπ) και η εισαγωγή ξένων σημάτων χωρίς να πληρωθούν οι φόροι και τέλη.
 -το λαθρεμπόριο παρουσιάζει ανοδική τάση, παρά το γεγονός ότι έχει φθάσει ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-αιτία του λαθρεμπορίου είναι η υπερφορολόγηση και η σημερινή διάρθρωση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα.
 -η ελαστικότητα της απόδοσης των φόρων στα καπνά είναι πλέον αρνητική. Με άλλα λόγια όταν γίνεται αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα τα φορολογικά έσοδα μειώνονται καθώς μειώνεται η κατανάλωση φορολογημένων προϊόντων και αυξάνεται η κατανάλωση λαθραίων.
 
Προτάσεις
Το ΚΕΠΕ δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις αλλά προχωρά και σε προτάσεις προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.
 
Προτείνει τα εξής:
-την μείωση της φορολογίας στα λεγόμενα «φθηνά τσιγάρα» προκειμένου να γίνουν περισσότερο ελκυστικά για όσους επιλέγουν την κατανάλωση λαθραίων προϊόντων.
 -την αύξηση της ψαλίδας μεταξύ της φορολόγησης των λεγόμενων «φθηνών τσιγάρων» και των «ακριβών»
 -την αύξηση του αναλογικού φόρου ανά πακέτο και την αντίστοιχη μείωση του στάνταρ φόρου ανά πακέτο ο οποίος είναι και ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
 -μέτρα ενίσχυσης των ελέγχων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …