Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η βρουκέλλωση των βοοδειδών στη Σταυρούπολη

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η βρουκέλλωση των βοοδειδών στη Σταυρούπολη

0
kondos micro

Επιστολή Κοντού στον Τσαυτάρη μετά την αλλαγή που επιδεινώνει το καθεστώς των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους

 
 
Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη απέστειλε ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Αλέκος Κοντός με θέμα τη βρουκέλλωση των βοοειδών, η οποία είναι μια ζωοανθρωπονόσος για την οποία όλα τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής ελέγχονται με αιμοληψίες κατά την διάρκεια του έτους, και σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένα ζώο θετικό στη νόσο βγαίνει διαταγή σφαγής του άρρωστου ζώου εντός 30 ημερών.
Ο βουλευτής εφιστά την προσοχή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στο γεγονός ότι ενώ το κρέας του ζώου είναι βρώσιμο παρά μόνο πετιούνται τα σπλάχνα και το κεφάλι, οι κρεατέμποροι παίρνουν τα ζώα σε εξευτελιστικές τιμές από 0,50 έως 1,50 ευρώ το κιλό, εκμεταλλευόμενοι το ότι το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την υπόλοιπη μονάδα. Επίσης εκτός από τα ελάχιστα χρήματα που παίρνει ο παραγωγός από το σφάγιο παίρνει και μια αποζημίωση ανάλογα με την γενετική βελτίωση του ζώου και την ηλικία του.
Όπως τονίζει ο κ. Κοντός: «το άθροισμα των παραπάνω ούτε κατά διάνοια προσεγγίζει την πραγματική αξία του ζώου, αν δε, συνυπολογίσουμε το παράγωγο που χάνεται καθώς πολλά ζώα είναι έγκυα αλλά και το καθεστώς καραντίνας το οποίο επιβάλλεται στην μονάδα, τότε η απώλεια του κτηνοτρόφου είναι ακόμα μεγαλύτερη» και ενημερώνει ότι: «τον τελευταίο χρόνο (2013)στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης έχουν σφαχτεί λόγο βρουκέλλωσης 280 αγελάδες, ενώ 4 κοπάδια έχουν ξεκληριστεί και 4-5 ακόμη κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία. Επίσης πρόσφατα στον όμορο δήμο Παρανεστίου (πολλές φορές τα ζώα συμβόσκουν) η νόσος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς μια μεγάλη μονάδα ξεκληρίστηκε και η μία μετά την άλλη μονάδα εμφανίζει θετικά ζώα».
Ο ίδιος προσθέτει ότι: «την αγωνία των κτηνοτρόφων κορύφωσε η Kοινή Yπουργική Aπόφαση στις 13/2/2014 με αριθ.πρωτ.432/20486 σύμφωνα με την οποία συνεχίζουν να ισχύουν όλα τα μέτρα εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών προσθέτοντας όμως με το άρθρο 17 δυνατότητα αποζημίωσης έως τρεις φορές σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών μολυσμένες με φυματίωση ή βρουκέλλωση και τέσσερις φορές σε περίπτωση μικτής μόλυνσης, ενώ σε κάθε επόμενη εμφάνιση της νόσου τα ζώα σφάζονται χωρίς αποζημίωση του κατόχου.
Για τις συνέπειες της απόφασης αυτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Κοντός εξηγώντας ότι αν και ελήφθησαν όλα τα μέτρα που υπέδειξε η Διεύθυνση κτηνιατρικής Ξάνθης τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, τη στιγμή που στην δημοτική ενότητα Σταυρούπολης Ξάνθης έχουν απομείνει περίπου 25 εκτροφείς βοοειδών εκτατικής μορφής.
Δεδομένου ότι η ελληνική παραγωγή βοείου κρέατος αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της πανελλήνιας κατανάλωσης εκ μέρους των κτηνοτρόφων ο βουλευτής ζητά συνεργασία, ώστε να τροποποιηθεί το επίμαχο άρθρο και η ισχύς του να καλύπτει περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, αύξηση της αποζημίωσης, εντατικοποίηση των ελέγχων εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η τροποποίηση τουλάχιστον να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα εμβολιασμών.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…