Σχόλια 20/04/14

0
Ο πρωθυπουργός είχε μαύρο φίδι στον κόρφο του


 
 
Αισιόδοξα οικονομικά βήματα
 «Τα χειρότερα πέρασαν» δήλωσε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει με το χαρακτηριστικό «…η Ελλάδα επέστρεψε», εννοώντας βέβαια ότι επέστρεψε πλέον στην νέα οικονομική κατάσταση, στις αγορές, στο χαμηλό επιτόκιο Ομολόγων και άλλα.
Να αισιοδοξούμε λοιπόν; Λέμε ανεπιφύλακτα ΝΑΙ! Όχι βέβαια τίποτε υπερβολικό, αλλά ως αρχή μιας νέας θετικής πορείας για την οικονομία της χώρας μετά το πράσινο που μας άναψαν πλέον στην Ευρώπη.
Μια Ευρώπη που προχθές ακόμη μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για την έξοδό μας στις αγορές χρήματος. Από την άλλη, τη γνωστή παρέα των τροϊκανών, θα κάνουμε πολύ καιρό να ξαναδούμε στη χώρα μας κι αυτό είναι επίσης θετικό στοιχείο.
Όλα τα σημάδια λοιπόν, εντός κι εκτός Ελλάδος δείχνουν πως σύντομα θα σταθούμε στα πόδια μας. Αρκεί βέβαια να ξεχάσουμε τα παλιά λάθη, τις προηγούμενες λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις.
«Ε»


 
Περί Μπαλτάκου
 Φαινόμενο μοναδικό η περίπτωση Μπαλτάκου, όσα λέχτηκαν μεταξύ αυτού και του Κασιδιάρη εις βάρος του πρωθυπουργού, υπουργών και της Δικαιοσύνης.
Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ο Μπαλτάκος. Δεδηλωμένος ακροδεξιός και αντικομμουνιστής. Παρόλα αυτά, επιλογή του ίδιου του Σαμαρά. Γνώριζε με ποιον και με τι είχε να κάνει. Και πραγματικά, τα’ κανε μούσκεμα. Όχι ότι δεν θα τον ξοφλούσαν οι χρυσαυγίτες με τους οποίους είχε προνομιακή σχέση ο Μπαλτάκος. Περίμενε να τον σεβαστούν; Αφελής πάντως δεν δείχνει και άρα όσα είπε τα είπε ελεύθερα και τον εκπροσωπούσαν.
Τώρα ο Σαμαράς τον έδιωξε. Τώρα όμως είναι αργά. Διότι ο Μπαλτάκος τη μεγάλη ζημιά την έκανε στον πρωθυπουργό τον ίδιο, στη Ν.Δ., στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη. Μόνο τη Χρυσή Αυγή ωφέλησε κι αυτό ήθελε τελικά.
«Ε»


 
Η ζωή είναι εδώ
 Κάποιοι έχουν αναγάγει την περίοδο αυτή των δημοτικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών ως το Α και το Ω της περιόδου που ζούμε. Όμως δεν είναι έτσι. Η ζωή δεν είναι μόνο οι εκλογές βέβαια, χωρίς αυτό να παραγνωρίζει τη σπουδαιότητα των εκλογών και κυρίως το αποτέλεσμα στη ζωή των κατοίκων του δήμου και των περιφερειών από τις εκλογές που θα γίνουν.
Όμως στη ζωή υπάρχουν και άλλες παράμετροι, άλλα στοιχεία που βαραίνουν επίσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Γι’ αυτό, ξαναλέμε, το παν δεν είναι οι εκλογές. Είναι σοβαρές, έχουν ειδικό βάρος, όμως η καθημερινότητα είναι εδώ, τα προβλήματα του κόσμου, της κοινωνίας, της οικονομίας του κάθε επαγγελματία, του κάθε νοικοκυριού.
Να είμαστε ρεαλιστές. Περίοδος εκλογών, ναι. Η ζωή όμως έχει πολλές πτυχές, δεν είναι μονοσήμαντη.
«Ε»


 
Το παράδειγμα της Χιλής
 Διαβάζοντας κανείς για το σεισμό των 8,2 ρίχτερ στην μακρινή μας αλλά σεισμογενή Χιλή δεν μπορεί παρά να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς με πόση αυτοσυγκράτηση και οργάνωση αντιμετωπίσθηκε ο σεισμός από τους κατοίκους και τις αρχές.
Δεύτερο, παρότι ο σεισμός ήταν ύψους 8,2 της κλίμακας Ρίχτερ, υπήρξαν μόνο 6 νεκροί και ζημιές μόνον σε 2.500 σπίτια.
Αυτά τα δύο δείχνουν και σηματοδοτούν πολλά. Άρα το παράδειγμα της Χιλής θα πρέπει να μας προβληματίσει και μας σαν χώρα διότι κι εμείς έχουμε σεισμογενείς περιοχές και εκδηλώσεις σεισμών όπως πρόσφατα στην Κεφαλονιά.
Επομένως χρειάζεται να κατασκευάζονται ασφαλή κτίρια και δημόσια έργα, οι κάτοικοι ΟΛΟΙ να ενημερώνονται για την αντιμετώπιση κάποιου σεισμού.
Έτσι μόνον αποφεύγονται τα θύματα και οι ζημιές.
«Ε»


 
Ξεσπάθωσε η αντιπολίτευση
 Κι εκεί που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, Χ.Α., ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά ελέω Μπαλτάκου βγήκαν στην αντεπίθεση και κραυγάζουν για κατάλυση της δημοκρατίας (πάλι) κλπ. Τέτοια τεράστια υπηρεσία τους πρόσφερε με την ανόητη στάση του.
Εκεί που η Χ.Α. είχε πάρει αύτανδρη το δρόμο για τον Κορυδαλλό, εκεί που οι ΑΝΕΛ άρχισαν να αυτοδιαλύονται καθώς έχασαν κάθε λόγο ύπαρξης αφού τελειώνουν τα Μνημόνια και οι αντιμνημονιακοί, εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε όλα του τα επιχειρήματα (περί σικέ εξόδου στις αγορές και ψευδούς πλεονάσματος), ξαφνικά, ω του θαύματος, εμφανίστηκε το βίντεο Μπαλτάκου. Από το οποίο τι άραγε προκύπτει; Η αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να παταχθεί το φαινόμενο της Χ.Α.
Δηλαδή, τα όπλα που βρέθηκαν στα σπίτια των χρυσαυγιτών, οι ξυλοδαρμοί, οι δολοφονίες, η τρομοκρατία που επέβαλαν σε ολόκληρες περιοχές της Αθήνας, όλα αυτά τα στοιχεία που βρέθηκαν σε βάρος τους είναι ψευδή; Ο Σαμαράς τα κατασκεύασε και οι δικαστές;
Επειδή σ’ αυτή τη χώρα συχνά χάνουμε το μέτρο και την αίσθηση της λογικής, καλό είναι να θυμόμαστε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, σε τι κρίσιμη καμπή, και ποιους θα ωφελούσε μια κυβερνητική κρίση, τη στιγμή ακριβώς που ετοιμαζόμαστε να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας. Καλό θα είναι να μην παρασυρόμαστε από μερικούς υπόδικους εγκληματίες που χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να παραστήσουν τις αθώες περιστερές…


 
 Δύσκολες εκλογές
 Θα είναι σκληρή και καθόλου προβλέψιμη η δημοτική αναμέτρηση τόσο στο δήμο Ξάνθης, όσο και στους υπόλοιπους δήμους. Φαβορί δεν υπάρχουν πλέον πουθενά και τα θεωρούμενα αουτσάιντερ μπορούν να κάνουν την όποια έκπληξη.
Βέβαια οι επικεφαλής μιλούν για επικράτησή τους και είσοδο στην καθοριστική δεύτερη Κυριακή. Δικαίωμά τους γιατί θα πρέπει να δίνουν στους υποψηφίους τους αυτή την εντύπωση της νίκης. Όμως οι εκλογές – όπως όλες – κρύβουν εκπλήξεις. Κυρίως δε αυτές του Μαΐου, με τους πολλούς συνδυασμούς και την διάσπαση της συντηρητικής παράταξης που θα δεχτεί «επίθεση» αφαίρεσης ψηφοφόρων, λίγο- πολύ απ’όλους τους άλλους. Είναι η σίγουρη δεξαμενή που θα βάλουν τα χέρια τους να πάρουν όλοι.
«Ε»


 
Σήμερα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
 Αποζημιώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ καταβάλλει σήμερα ο ΕΛΓΑ σε 4.336 παραγωγούς. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα και κηπευτικά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Συγκεκριμένα, η περιοχή μας ανήκει στις περιοχές με τις λιγότερες ζημιές και έτσι οι δικαιούχοι θα λάβουν συνολικά 2.052, 75 ευρώ.
Γ.Τ.


 
Μόνο μην μπουν ιδέες σε κάποιους!
 Με την ιδέα να ξεπουλήσει 85 έργα του Καταλανού ζωγράφου Ζουάν Μιρό για να ενισχύσει τα ταμεία της χώρας, παρά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από τους πολιτιστικούς κύκλους και τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, φλερτάρει η Πορτογαλία.
Συγκεκριμένα, ένας εκατομμυριούχος από την Αγκόλα, πορτογαλικής καταγωγής, ο Ρούι Κόστα Ράις, υπέβαλε στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας μια προσφορά για να αγοράσει έναντι 44 εκατομμυρίων ευρώ τα 85 έργα του Μιρό, τους οποίους πρόκειται να δημοπρατήσει ο οίκος Κρίστις τον Ιούνιο, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα εκτίθεται επί 50 χρόνια στην Πορτογαλία.
Αν κανείς σκεφτεί ότι πολλές από τις τακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε οικονομικά θέματα υιοθετείται και από την Ελλάδα, καταλαβαίνει κανείς ότι σύντομα, πέρα από τα νησάκια μας θα αρχίσουμε να κλαίμε και την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία θα θυσιαστεί και αυτή στο βωμό της διάσωσης των τραπεζών…
Γ.Τ.


 
Στην Εφορία για τα χρωστούμενα…
 Μέχρι τώρα όταν σου χρωστούσε δεδουλευμένα ο εργοδότης απευθυνόσουν σ’ αυτόν από τώρα και στο εξής θα απευθύνεσαι στην Εφορία! Γιατί; Με δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών κατοχύρωσε νομοθετικά την απαλλαγή των εισοδημάτων που δεν καταβλήθηκαν το 2013 ( θα φορολογηθούν στο έτος στο οποίο θα καταβληθούν) μόλις την περασμένη Κυριακή και η προθεσμία για την υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών έληξε στις 28 Μαρτίου, πολλές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει βεβαιώσεις για το σύνολο των αποδοχών που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι ακόμα και αν μέρος αυτών δεν έχει εξοφληθεί. Οι φορολογικές δηλώσεις όμως θα είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία των μισθών, χωρίς δυνατότητα διόρθωσης από το φορολογούμενο. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι αρχικά θα πρέπει να ζητήσουν από το λογιστήριο της επιχείρησης να υποβάλλει τροποποιητική βεβαίωση με τις αποδοχές που πραγματικά καταβλήθηκαν. Αν δεν το κάνει το λογιστήριο της επιχείρησης, οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους με επιφύλαξη και θα κληθούν από τη ΔΟΥ να προσκομίσουν τα στοιχεία για τις αμοιβές που εισέπραξαν κατά τη διάρκεια του 2013.
– Και εις άλλα με υγεία!!!
Μ.Ξ.


 
Πολλές εκπλήξεις…
 … επιφυλάσσουν αυτές οι εκλογές στο δήμο Ξάνθης. Τα πράγματα δείχνουν ότι κάποιοι που μετράνε τα κουκιά και τους βγαίνουν θα εκπλαγούν δυσάρεστα! Γιατί υπάρχουν κάποιες δυνάμεις μέσα στην κοινωνία που θα εκφραστούν ανατρεπτικά και όχι κατά τα αναμενόμενα και τα προσδοκώμενα!
Αυτές οι δυνάμεις θα υποστηρίζουν άτομα που δεν είναι στο «κάδρο» του συστήματος…
Μ.Ξ.


 
Παγίδα;
 Μάλλον βιάστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βασιστούν στην έκθεση του ΠΑΚΟΕ και να απευθύνουν ερώτηση προς τη Βουλή, μιας και το θέμα έχει διάφορες προεκτάσεις και όσοι αναλαμβάνουμε να το διαχειριστούμε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ε.Δ.


 
Αθόρυβα
 Μείωση τροφείων χωρίς να το διατυμπανίσει αποφάσισε το νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπασταματίου, το ΔΣ εκτιμώντας ότι το «ταμείο» το «σηκώνει» αποφάσισε μείωση τροφείων για όσους δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και καλούνται να πληρώνουν μηναία τροφεία για να φοιτούν τα παιδιά τους στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. Έτσι, ενώ οι γονείς πλήρωναν από 20 έως 150 € ανάλογα με τις δυνάμεις τους από την 1η Φεβρουαρίου καταβάλλουν 10-120 €, που σημαίνει ότι η μείωση είναι της τάξης του 50%. Ο δήμος από τη μείωση θα χάσει περίπου 60.000 €, αλλά αυτό θα επιστρέψει στους πολίτες και αυτή είναι η έννοια της κοινωνικής πολιτικής. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και στο διοικητικό συμβούλιο και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…