Σχόλια 09/04/14

0
Papandreou megali -empros
Ευρωψηφοδέλτιο χωρίς Φαήλο, κυβέρνηση χωρίς Μπαλτάκο. Μήπως η Ν.Δ. κάνει αριστερή στροφή;


 
 
Η μήνυση της Μακρή
 Συνελήφθη η δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος Δέσποινα Κονταράκη στο γραφείο της για άρθρο στο οποίο σχολίαζε τη φράση «είστε χούντα; Κλείνετε στη φυλακή αθώους ανθρώπους;», που αποδίδεται στη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή.
Η Δέσποινα Κονταράκη συνελήφθη την ώρα που εργαζόταν στα γραφεία της εφημερίδας και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Νέου Ηρακλείου, από όπου και αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. «Η σύλληψη δημοσιογράφων για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης, με βάση μήνυση βουλευτή, ισοδυναμεί με ανελεύθερη εφαρμογή του νόμου και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας που αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αρχή και προστατεύεται και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» σχολίαζαν νομικοί.
Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πως ακόμα και αν οι αστυνομικοί προχωρούν στη σύλληψη για πλημμελήματα διά του Τύπου, οι εισαγγελείς δεν συναινούν στην κράτησή τους.
Μπορεί ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 242 παράγραφος 3) να ορίζει ότι τα εγκλήματα που τελούνται διά του Τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα, ωστόσο η εντολή σύλληψης από τον εισαγγελέα δεν είναι αυτονόητη. Και αυτό γιατί οι διατάξεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελευθερία του Τύπου.
Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε, «αυτές τις πρακτικές (σ.σ.: της Ραχήλ Μακρή)» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «οι έλληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές».
«Ε»


 
Έχει καταργηθεί το Αυτόφωρο για τον Τύπο
 Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την προ ολίγων μηνών σύλληψη του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου, ύστερα από μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο έγκριτος δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος είχε επισημάνει πως το Σύνταγμα έχει καταργήσει το Αυτόφωρο για τον Τύπο. Συγκεκριμένα, εξέφραζε την άποψη ότι: «Τα εγκλήματα του Τύπου μετά το ψήφισμα της 6/4/2001, δεν χαρακτηρίζονται πλέον αυτόφωρα από το Σύνταγμα και η απλή νομοθετική διάταξη του άρθρου 242 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν μπορεί να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του “αυτοφώρου”, διότι σ’ αυτήν μπορούσε να προβεί μόνο το Σύνταγμα το ίδιο, γιατί η νομοθετική απλώς πρόβλεψη θα ήταν ασυμβίβαστη με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου».
«Ε»


 
Οι εκνευριστικές ιδιότητες της γύρης
Ένα ελαφρύ αεράκι ήταν αρκετό για να προκαλέσει τον εκνευρισμό των κατοίκων της Ξάνθης το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Τα φυτά της πόλης αποχωρίστηκαν μέρος της γύρης τους με αποτέλεσμα να «βάψουν» κίτρινα αυτοκίνητα, μπαλκόνια, δρόμους και μπουγάδες.
Αρκετή γύρη «ήπιανε» και όσοι βγήκαν μια βόλτα για καφεδάκι την Κυριακή, καθώς η κίτρινη σκόνη δεν φάνηκε να κάνει διακρίσεις, τρυπώνοντας σε καλαμάκια και ποτήρια. Βέβαια, οι πιο «άτυχοι» του σαββατοκύριακου ήταν όσοι ταλαιπωρούνται από ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αναγκάστηκαν να οχυρωθούν στα σπίτια τους.
Γ.Τ.


 
Ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
 Άλλον μέσα κι άλλον έξω ψηφίζει ο ελληνικός λαός σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε το MEGA. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση θα έχουμε ντέρμπι μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, με το κυβερνών κόμμα να κερδίζει σε περίπτωση εθνικών εκλογών και την αντιπολίτευση να επικρατεί σε ευρωεκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις το «Ποτάμι» βγαίνει τρίτο κόμμα προσπερνώντας την Χ.Α.
Αναλυτικά για τις Ευρωεκλογές έχουμε: ΣΥΡΙΖΑ 20,2% – ΝΔ 19,5% – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 8,8% – ΧΑ 7% – ΚΚΕ 6,7% – ΕΛΙΑ 5,5% – ΑΝΕΛ 4,1% – ΔΗΜΑΡ 2,8%
Για τις Βουλευτικές: ΝΔ 22,1% – ΣΥΡΙΖΑ 21,2% – ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 8,5% – ΚΚΕ 6,8% – ΧΑ 6,8% – ΕΛΙΑ 5,8% – ΑΝΕΛ 4,3% – ΔΗΜΑΡ 3%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ η πλειοψηφία του 54,6% δεν επιθυμεί εθνικές εκλογές σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Το μήνυμα, σαφές. Ο Ελληνικός λαός θέλει αλλαγή πολιτικής της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα και νοικοκύρεμα της χώρας από την υπάρχουσα κυβέρνηση.


 
 Το 82,1% των πολιτών λένε “Γιώργο GO HOME
 Ερώτημα είχε η εν λόγω δημοσκόπηση και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εξαιτίας και των τελευταίων πολιτικών του παρεμβάσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λοιπόν φαίνεται πως δεν εκτιμά ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις Παπανδρέου, ούτε και το γεγονός ότι καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή. Ακόμη, λίγοι είναι αυτοί που επιθυμούν να τον δουν να δημιουργεί ένα νέο κόμμα. Είναι ενδεικτικό και συντριπτικό το ποσοστό του 82,1% των πολιτών που θεωρεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία του λέει ένα ξεκάθαρο «GO HOME».


 
Κόλπα του Θεοχάρη
 «Κάθε μήνα, ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα παρακρατά από τον μισθό ή τη σύνταξη το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις. Και καλά τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τη δομή και το ανθρώπινο δυναμικό να κάνουν την κράτηση αυτή.
Ο έξυπνος κύριος Χάρης Θεοχάρης, άσχετος με την πραγματική αγορά, φορτώνει στους ιδιώτες εργοδότες με επιπλέον δουλειά και με την υποχρέωση να παρακρατούν το 1/12 του μισθού των εργαζομένων και βέβαια να το αποδίδουν στο δημόσιο!!
Γίνεται δηλαδή ο ιδιώτης εργοδότης υπάλληλος του δημοσίου. Πράγμα που κάνει ήδη με το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, με το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς του εργαζόμενου και άλλα. Τώρα ο άσχετος Θεοχάρης προσθέτει νέα δουλειά στον εργοδότη και νέες ευθύνες είσπραξης και απόδοσης, υποχρεώσεις και ευθύνες του δημοσίου.
Αυτά τα τερτίπια είναι ντροπή και έκφραση αδυναμίας του δημοσίου να κάνει τη δική του δουλειά με τους δικούς του ανθρώπους. Αν επομένως δεν μπορούν, ας το παραδεχτούν, ας φύγουν ή ας αναθέσουν σε ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν τη δουλειά αυτή. Είναι ξεφτίλα το δημόσιο να φτάνει σε τέτοια μέτρα και αποφάσεις λόγω δικής του ανικανότητας.
Η αποτυχία του κ. Θεοχάρη είναι ολική και πλέον είναι εμφανής. Ο άνθρωπος ζει στον κόσμο του και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Βρήκε δε ως θύματα για άλλη μια φορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, εργοδότες.
«Ε»


 
Με τα σκουπίδια τι θα κάνετε;
 Τελευταία στοιχεία της Eurostat για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων ότι η Ολλανδία θάβει το 2% των σκουπιδιών της, η Σουηδία το 1%, η Γερμανία το 0. Εμείς το 82%. Αν υπήρχε ένας δείκτης αποτυχίας κράτους και κοινωνίας, για μένα θα ήταν αυτός. Είμαστε ανίκανοι να διαχειριστούμε όλα μας τα απόβλητα – με πρώτα τα κλασικά απορρίμματα.
Εκατοντάδες παράνομες χωματερές, ένα σωρό καταδίκες και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (θυμηθείτε τον Κουρουπητό!) χάσιμο προθεσμιών χρηματοδότησης – ενώ παράλληλα περηφανευόμαστε για το «Έπος της Κερατέας», σύμβολο αντίστασης, κατά Αλέξη Τσίπρα.
Τα νοσοκομειακά απόβλητα ελεύθερα να μολύνουν τους πάντες πετιούνται παντού, σαν τα μπάζα. Στην ανακύκλωση είμαστε πάτοι (μόλις 16%) και στην κομποστοποίηση ακόμα χειρότεροι (2%). Οι άλλοι λαοί κερδίζουν χρήματα από την αξιοποίηση των απορριμμάτων – εμείς πληρώνουμε άμεσα ή έμμεσα διάφορες μαφίες, ενώ παράλληλα ρυπαίνουμε όσο γίνεται.
Πριν τριανταπέντε χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Η Ελληνική Μυωπία». Αναρωτιόμουν πώς ήταν δυνατόν να μην βλέπουμε τους τρόπους με τους οποίους είχαν ήδη αντιμετωπίσει άλλα κράτη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η καθυστέρησή μας ήταν πλεονέκτημα. Δεν χρειαζόταν να εφεύρουμε λύσεις – μπορούσαμε απλώς να τις αντιγράψουμε.
Κι όμως. Πράγματα αυτονόητα για άλλα κράτη, γίνονται τεράστια και άλυτα για μας. Κάτι οι τοπικισμοί, κάτι οι συνδικαλισμοί και οι κομματισμοί, κάτι τα συμφέροντα, κάτι η αδράνεια του κράτους και των ΟΤΑ, μας είναι αδύνατο να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε. Στην πολιτική θεωρία υπάρχει η έκφραση failed state (αποτυχημένο κράτος). Ανάμεσα στα γνωρίσματα ενός τέτοιου κράτους είναι η αδυναμία να λαμβάνονται και να εφαρμόζονται συλλογικές αποφάσεις και η αδυναμία παροχής κοινωφελών υπηρεσιών. Νομίζω πως η περίπτωση των ελληνικών σκουπιδιών τεκμηριώνει αυτές ακριβώς τις αδυναμίες.
Γι αυτό κι όταν κάποιος πολιτικός μου αραδιάζει μεγαλεπήβολα σχέδια, απαντώ με μία αφελή ερώτηση: «Με τα σκουπίδια τι θα κάνετε;».
Ν.Δ.


 
Πάρτ’ το πίσω!
 Λύση σε συχνό πρόβλημα των χρηστών κινητής τηλεφωνίας έρχεται να δώσει η νέα εφαρμογή TigerText Secure Messenger, για Android. Η εν λόγω εφαρμογή, η οποία από πολλούς έχει χαρακτηρισθεί ως η ανακάλυψη του αιώνα (!) υπόσχεται με απλό τρόπο, να σας «ξελασπώσει» όποτε βρεθείτε στη δύσκολη θέση να στείλετε το λάθος μήνυμα (sms) σε λάθος παραλήπτη.
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store και, με την εγκατάστασή της, αντικαθιστά τις στοκ εφαρμογές sms του τηλεφώνου σας και σας δίνει τη δυνατότητα να «πάρετε πίσω» το ανεπιθύμητο sms, με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης δεν το έχει ανοίξει ακόμη. Μάλιστα, ο παραλήπτης δε χρειάζεται να έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή, καθώς λειτουργεί «μονομερώς».
Γ.Τ.


 
Μια παρέα είμαστε…
 Σε ρυθμούς εκλογών έχουν μπει οι συνδυασμοί που διεκδικούν το Δήμο Ξάνθης, κάτι που φαίνεται, πέρα από τις προεκλογικές τους ενέργειες και στα «προεκλογικά» τους πειράγματα που ανταλλάσσουν στις επιτροπές και στα συμβούλια που συναντιούνται. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες αλήθειες λέγονται μέσα από αστεία!
Γ.Τ.


 
Περί γραφειοκρατίας…γενικώς και ειδικώς…
 Δεν είναι η πρώτη φορά που η γραφειοκρατία ακυρώνει επενδύσεις αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από επίδοξους επενδυτές για να ακυρώσουν επενδύσεις επειδή στην πορεία διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν (π.χ. δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση κ.λ.π). Δεν γνωρίζω ποιο απ’ δύο συμβαίνει στην περίπτωση του Ευθυμιάδη που έδειξε ενδιαφέρον για ένα μεγάλο θερμοκήπιο στην Κεσσάνη αλλά σίγουρα ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία. Όπως έμαθα στο αρμόδιο υπουργείο καθυστερεί μια απόφαση που του είναι απαραίτητη να συνεχίσει γιατί πρέπει να εγκριθεί από μια επιτροπή …και πάει λέγοντας! Να σημειώσουμε ότι έχει γίνει η οριοθέτηση ζωνών και ο κατακερματισμός του γεωθερμικού πεδίου και ο δήμος Αβδήρων περιμένει η Αποκεντρωμένη να βγάλει την προκήρυξη του πεδίου.
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…