Σχόλια 08/04/14

0
Νέο δόγμα: Φωτιά και μπαλτάς!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Σαββατιάτικη τσάρκα των υποψηφίων
 Βοηθούντος και του καιρού, αρκετοί υποψήφιοι δήμαρχοι και σύμβουλοι, έκοβαν τις βόλτες τους πέριξ της κεντρικής πλατείας και τις παρόδους αυτής το Σάββατο.
Είδαμε τον Χαρ. Δημαρχόπουλο, τον Σωτήρη Τσιακίρογλου, τον Νίκο Ανταμπούφη και ευάριθμο πλήθος υποψηφίων συμβούλων.
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, όπως λένε και οι Λατίνοι, κάναν τις επαφές και συστάσεις τους οι υποψήφιοι. Άλλοι ως περιπατητές και άλλοι σε πηγαδάκια συνοδεία καφέ.
Και βέβαια ουδείς ψόγος. Προεκλογική περίοδος γαρ και μακάρι αυτή να την περάσουμε τόσο ήρεμα και πολιτισμένα, γνωστού όντως ότι η ψηφοθηρία ενίοτε καθίσταται και…ανθρωποφάγος…
«Ε»


 
Φτάνει τόσος Μπαλτάκος!
 Ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Δημ. Μητρόπουλος έκλεινε το άρθρο του στα ΝΕΑ με την παρακάτω αναφορά: «Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τον Μπαλτάκο. Από άλλα κινδυνεύει και περισσότερο από όλα από την ελλιπή και ασταθή αρχιτεκτονική επάνω στην οποία στηρίζεται».
Πόσο δίκιο έχει! Και πόσο πλέον απαιτεί η περίοδος να τερματιστεί αυτή η συνεχής ενασχόληση όλων των Μέσων Ενημέρωσης, κυρίως των ηλεκτρονικών, με την υπόθεση Μπαλτάκου.
Η κοινωνία, ο κόσμος έχει βασικά προβλήματα. Η ανεργία υπάρχει εδώ δίπλα μας, η οικονομική κρίση υπάρχει και για να γίνει εμφανής η αλλαγή προς το καλύτερο θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες ακόμη. Η φορολογία συνεχίζει να μειώνει τα εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις είναι και θα συνεχίσουν για καιρό ακόμη να είναι χαμηλά.
Ε, λοιπόν, αρκετά με την βλακώδη και ανεπίτρεπτη απ’ όλες τις απόψεις συμπεριφορά του ακροδεξιού Μπαλτάκου. Φτάνει πια, αρκετός Μπαλτάκος μέχρι τώρα…
«Ε»


 
 Και τώρα;
 Το ερώτημα είναι ποδοσφαιρικού περιεχομένου και αφορά την τύχη της SKODA Ξάνθη. Λεπτομέρειες από την ήττα θα διαβάσετε στις αθλητικές σελίδες. Εμείς εδώ θα πούμε δυο λόγια για την όλη κατάσταση όπως διαμορφώθηκε πλέον και η οποία είναι άκρως επικίνδυνη για την ομάδα μας. Η οποία στο δεύτερο γύρο, κυρίως, μόνο πίκρα και απογοήτευση πρόσφερε στους φιλάθλους και κακό θέαμα με έλλειψη αγωνιστικού πάθους και αγάπης για τη φανέλα της ομάδας. Μόνη τιμητική εξαίρεση ο νεαρός Μπέρτος.
Γενικά, η καθίζηση της ομάδας ξεκίνησε από την ημέρα που εκδιώχθηκε ο Ντιέ. Αμέσως η ομάδα φάνηκε ότι κόπηκε στα δύο και ότι δεν υπήρξε άξιος αντικαταστάτης.
Από την άλλη, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, έλλειψε ο ηγέτης. Κι αυτό διότι ο αγαπητός Βάλλας φέτος ήταν πεσμένος. Όσο για την επίθεση πελαγοδρομούσε σε συχνές αλλαγές που αποσυντόνιζαν το τελικό σχήμα.
«Ε»


 
Και τώρα; (ΙΙ)
 Όμως θα πρέπει να σημειωθούν και άλλες παράμετροι της φετινής άσχημης πορείας της ομάδας, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Και το αρνητικό γαϊτανάκι ξεκινά από τις μεταγραφές που έγιναν και οι περισσότερες των οποίων ήταν αποτυχημένες.
Εκτός σχολιασμού αφήνουμε την άφιξη στην Ξάνθη του Γκαρσία. Έφυγε αγωνιζόμενος συνολικά 38 λεπτά. Ακόμη οι φίλαθλοι ρωτούν γιατί τελικά φέρανε τον Γκαρσία; Γιατί δεν ήρθε ο Φωτάκης; Και ποιος λογοδοτεί για τις αποτυχημένες μεταγραφές;
Μάλλον κανείς. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι το χειμώνα δεν έγινε αξιόλογη μεταγραφή και βέβαια επαναπαύτηκαν στους βαθμούς του α΄ γύρου κάνοντας λογαριασμούς για άνετο β΄ γύρο. Μόνον που δεν τους βγήκε τίποτε…
Τώρα ως προς τον αγώνα της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό, ε απλά θα ελπίζουμε για νίκη. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι παίκτες να μπουν μέσα και να φάνε σίδερα. Διότι αν εμφανίσουν την ίδια εικόνα μ’αυτήν που είδαμε με τον ΟΦΗ, ε, τότε χαιρετίσματα στην Α΄ Εθνική.
Είδαμε την Κυριακή έναν φανατισμένο ΟΦΗ, ορμητικό και με τρελή διάθεση για νίκη, παρότι αδιάφορος βαθμολογικά. Ενώ η SKODA; Ένα άνευρο σύνολο, χωρίς αρχή και τέλος. Τέλος πάντων. Ας ελπίσουμε και ας δούμε θετικά τον αγώνα της Κυριακής που έρχεται.
«Ε»


 
«Ελπίδα πολιτείας»και αισιοδοξία
 Απορία, ξάφνιασμα, γέλιο νευρικό και θλίψη. Αυτά τα συναισθήματα προκάλεσε η εικόνα στο κέντρο της πόλης την Κυριακή πρωί. Κι αυτό, διότι με έκπληξη οι πρωινοί Ξανθιώτες άκουσαν τον ομιλητή του κόμματος «Ελπίδα Πολιτείας», με άψογο άσπρο κοστούμι, να μιλάει για το πρόγραμμά του σε μια άδεια πλατεία!
Το ότι ξαφνιάστηκαν οι λιγοστοί περαστικοί, αυτό είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι το θάρρος του ομιλητή και του στελέχους του κόμματος που διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή.
Πάντως, παρότι δεν έχουν πολλές ελπίδες, πίστη για την αποστολή τους την έχουν, κι αυτό το απέδειξαν κυριακάτικα στην πόλη μας.
«Ε»


 
Επιτέλους τα αυτονόητα
 Ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα, δια στόματος του πρωθυπουργού (!), ο συμψηφισμός μεταξύ του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που δικαιούνται να εισπράξουν από δημόσιους φορείς. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι γίνεται πράξη μία δέσμευση που είχε αναλάβει όταν έγινε πρωθυπουργός, και η οποία θα οδηγήσει σε εξομάλυνση της αγοράς, καθώς όταν κάποιος σήμερα δεν πληρώνει ένα τιμολόγιο δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά, κάτι που πλέον θα περιορισθεί.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται τόσο μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου, όσο και μεταξύ ιδιωτών. Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Θα αφορά αρχικά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν τους είχε δώσει το Δημόσιο καταργούνται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του Κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.
Επιτέλους, έστω και αργά, να γίνονται και τα αυτονόητα στη χώρα αυτή…


 
Για τις εισφορές στα επιμελητήρια….
 Κρύος ιδρώτας έχει περιλούσει τα Επιμελητήρια όλης της χώρας από το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί και ορίζει την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς των μελών των Επιμελητηρίων…Έτσι έχει αρχίσει μια κινητοποίηση προκειμένου να αποδείξουν ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος τότε τίθεται θέμα βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων. Έτσι η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχει απευθυνθεί σ’ όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής (από επιλογή)και έχει ήδη συλλέξει 190 υπογραφές βουλευτών που ζητούν την τροποποίησης της ρύθμισης. Να σημειώσουμε ότι με τα επιμελητήρια συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ είναι ένας θεσμικός φορέας Δημοσίου Δικαίου συνταγματικά κατοχυρωμένος και οι υπάλληλοί του θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και πληρώνονται από το κράτος ωστόσο το ίδιο το Επιμελητήριο είναι αυτοχρηματοδοτημένο από τις εισφορές των μελών του και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα αν καταργήσουν και τις εισφορές από πού θα χρηματοδοτείται; Από τα προγράμματα που υλοποιεί μόνο;
Εκτός αν προβλεφθεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, διαφορετικά την έχουν άσχημα…
Μ.Ξ.


 
 Τι άλλο θα δούμε και τι άλλο θ’ ακούσουμε σ’ αυτή τη χώρα;
 Δανείζομαι το κλασσικό «τοκ τοκ…» που διαβάζαμε στον Αστερίξ για να περιγράψω πόσο «…ακατοίκητο» τελικά είναι το ελληνικό κράτος! Και ιδού μια από τις περιπτώσεις που το αποδεικνύουν. Όταν έφυγαν οι Αμερικανοί από την ΦτΑ είπαν να μεταφέρουν όλο τον εξοπλισμό και μαζί φυσικά και το επικίνδυνο κλοφέν που είχαν στους μετασχηματιστές. Τότε το ελληνικό κράτος είπε όχι και ζήτησε να παραμείνουν όλα αυτά γιατί θεώρησε ότι ανήκουν σ’ αυτό και προφανώς είχε σκοπό να τα χρησιμοποιήσει (το είδε κανείς;) Από τότε πέρασαν 8 χρόνια και τώρα ιδιοκτησιακά ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μάλιστα επιδιώκει να πουλήσει την έκταση της ΦτΑ. Όμως ούτε χρησιμοποιήθηκε αυτός ο εξοπλισμός, ούτε πουλήθηκε ούτε βέβαια μεταφέρθηκε το επικίνδυνο κλοφέν  
Και ερωτώ: Το άφησαν 8 χρόνια το κλοφέν εκεί με κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή να διαρρεύσει και να μολύνει την έκταση και το περιβάλλον και θέλουν να πουλήσουν το οικόπεδο και σαν «φιλέτο»;
Πόσο μυαλό θέλει δηλαδή για να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα δύο είναι ασύμβατα;
Μ.Ξ.


 
Debate
 Την πρόταση να πραγματοποιηθεί ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων του δήμου Ξάνθης κατά την προεκλογική περίοδο έκανε ο Γιώργος Κολλάρος, εξηγώντας ότι μέσω μίας συγκεκριμένης θεματολογίας θα τεθούν τα προβλήματα αλλά και οι λύσεις που προτάσσει ο κάθε συνδυασμός σε μία απευθείας συζήτηση. Μάλιστα, σχολίασε ότι από τους επικεφαλής δεν υπάρχει λόγος κάποιος να αρνηθεί, αλλά το ζητούμενο είναι να γίνει άμεσα μιας και η κρίσιμη ώρα πλησιάζει. Τόνισε δε ότι ένα από τα κύρια ζητήματα πρέπει να είναι η ανεργία, αλλά και άλλα ειδικά θέματα για την Ξάνθη, όπως η Παλιά Πόλη. Ο ίδιος δε όπως μας είπε, στη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε παρουσιάσεις εργασιών σε 14 συνέδρια, 9 για την πόλη και 7 για την παλιά πόλη, οπότε ειδικά για το θέμα έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη άποψη. Την οποία και θα καταθέσει και στο σύλλογο των κατοίκων εντός των ημερών, όπως του ζητήθηκε σχετικά.
Ε.Δ.


 
Μια σφήκα τον Απρίλιο
 Τα τσιμπήματα των εντόμων έκαναν την πρεμιέρα τους, γεγονός που επιβεβαιώνει πως ήρθε και επίσημα η άνοιξη. Σφήκες, μέλισσες, μύγες και κουνούπια –τα οποία έχουμε σε αφθονία και δε μας εγκατέλειψαν και ποτέ- κάνανε δυναμικό come back. Έτσι, σύμφωνα με μαρτυρίες φαρμακοποιών της πόλης, τα έντομα έδειξαν ήδη τα «δόντια» τους στους κατοίκους της πόλης μας. Μάλιστα πολλοί επισκέφτηκαν το φαρμακείο της γειτονιάς τους μετά από μια τέτοια «επίθεση» προκειμένου να προμηθευτούν αμμωνία.
Άντε και καλό μας καλοκαίρι!
Γ.Τ.


 

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…