Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τραπεζάκια έξω…και πάλι με προβλήματα

Τραπεζάκια έξω…και πάλι με προβλήματα

0
palia poli trapez1
 

 Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Παλιά Πόλη μετά από καταγγελία

 

Προβληματισμός καθώς για άλλη μια χρονιά η θερινή περίοδος ξεκινά χωρίς καμία πρόβλεψη για το γνωστό ζήτημα του παραδοσιακού οικισμού. Ανεπάρκεια και προχειρότητα σε κάθε «βήμα» από την Δημοτική Αρχή

 
 
Ο καιρός ανοίγει και οι Ξανθιώτες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις βόλτες και τα καφεδάκια στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, η οποία έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια αγαπημένος προορισμός για τις απογευματινές και βραδινές εξόδους των Ξανθιωτών όλων των ηλικιών. Μάλιστα φέτος, λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος εντός του χώρου των καταστημάτων, τα τραπεζοκαθίσματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους θαμώνες του κάθε μαγαζιού, όταν αυτοί βγαίνουν στο κρύο για να απολαύσουν το τσιγάρο τους. Αν και μέχρι στιγμής ο τρόπος αυτός είχε γλυτώσει τους καταστηματάρχες από τα πρόστιμα για το τσιγάρο, οι «καμπάνες ξανά σήμαναν» για αυτούς την Πέμπτη, όπου υπήρξαν οι πρώτες καταγγελίες και βεβαιώθηκαν οι πρώτες παραβάσεις για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου για το 2014.
 
Ανεπαρκείς και άκαρπες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες της Δημοτικής αρχής
Όμηροι του νόμου φαίνεται να είναι για ακόμη μια χρονιά οι ιδιοκτήτες των καφέ-μπαρ που βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό, μετά την απόσυρση της απόφασης μέσω της οποία θα δινόταν άδεια για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα της Παλιάς Πόλης. Μια απόφαση που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έπειτα από την υποβολή ένστασης από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής.
Έτσι, οι επιχειρηματίες, αν θέλουν να είναι νόμιμοι, υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την παλιότερη απόφαση κατά την οποία απαγορεύεται καθολικά η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον παραδοσιακό οικισμό, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν τα μαγαζιά τους μόλις σφίξουν οι ζέστες.
Με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, οι τρεις υπάλληλοι του δήμου που τη διαδέχτηκαν στις αρμοδιότητές της, περιορίζονται μόνο στην εποπτεία της ελεγχόμενης στάθμευσης, κι έτσι, τον έλεγχο των καταγγελιών, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων έχει αναλάβει φέτος ολοκληρωτικά το Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία Ξάνθης. Ειδικότερα, το Αστυνομικό Τμήμα βεβαιώνει παραβάσεις για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι χώροι πλατειών και πεζοδρομίων, όπου στην συνέχεια της αποστέλλει στο Δήμο, ενώ η Τροχαία ελέγχει αν έχει καταλειφθεί χώρος του οδοστρώματος, βεβαιώνοντας παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ύψους 400 ευρώ, τα οποία καλείται να καταβάλει άμεσα ο παραβάτης.
Κάποιοι από τους επαγγελματίες των καφέ της Παλιάς Πόλης έχουν ήδη συγκεντρώσει υπέρογκα ποσά από παλαιότερα πρόστιμα, τα οποία δεν προτίθενται ή αδυνατούν να καταβάλουν, ενώ για τις ίδιες παραβάσεις σε τρία καταστήματα του παραδοσιακού οικισμού είχε επιβληθεί πέρυσι προσωρινή ανάκληση της άδειάς τους.
Λίγες ημέρες πριν, την Πέμπτη, η αστυνομία δέχθηκε την πρώτη καταγγελία κι έτσι άνδρες της Τροχαίας μετέβησαν στην Παλιά Πόλη, όπου και επέβαλαν τα πρώτα πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα.
 
Ζωντανά σοκάκια ή μουσείο; Πόσα χρόνια θα μας απασχολεί ακόμη αυτό το ερώτημα;
Την μετατροπή του παραδοσιακού οικισμού σε μουσείου δεν θέλουν ούτε οι κάτοικοί του, οι οποίοι ζητούν να αναπτυχθεί στην περιοχή μια ήπια επιχειρηματικότητα, ούτε οι επαγγελματίες που με τη συμβολή τους δίνεται ζωντάνια στα σοκάκια, αλλά ούτε και οι ξανθιώτες που δείχνουν να απολαμβάνουν να επιλέγουν σημεία της Παλιάς Πόλης για τη διασκέδασή τους.
Αυτά όμως είναι γνωστά και έχουν ειπωθεί πάρα πολλές φορές και στα φύλλα του «Ε», όπου έχει καταγραφεί τόσο η θέση των κατοίκων της περιοχής, όσο και η αγωνία των επαγγελματιών. Άλλωστε, το θέμα έχει απασχολήσει δεκάδες φορές και τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου, όπου έχει καταδειχθεί η ανάγκη να τεθεί –επιτέλους- ένα ενιαίο πλαίσιο για το καθεστώς που θα διέπει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Παλιά Πόλη, το οποίο θα διαμορφωθεί κατόπιν διαβούλευσης, με κύριο μάλιστα γνώμονα να προβλεφθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος εποπτείας της τήρησης των κανόνων από όλους και κατ’ επέκταση της τιμώρησης των παραβατών.
Σήμερα, πάντως και ενώ πλησιάζει μία ακόμη θερινή περίοδος βρισκόμαστε πολύ μακριά από ένα ανάλογο σχέδιο, το οποίο λόγω εκλογών φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, με συνέπειες για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους κατά κύριο λόγο.
Το θέμα βέβαια, δεν είναι μόνο οι τελευταίοι, αλλά η εικόνα της πόλης απέναντι στον επισκέπτη που περιδιαβαίνει τα σοκάκια και αντίθετα με πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης με πεζόδρομους και παραδοσιακούς οικισμούς, τίποτα δε δείχνει την «πινελιά» της δημοτικής αρχής στο πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…