Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζονται οι απεργίες στα φαρμακεία

Συνεχίζονται οι απεργίες στα φαρμακεία

0
farmakeia-kleista

Αντιδρούν στα μέτρα που θέλει να επιβάλει η τρόικα και το υπουργείο Ανάπτυξης κατεβάζοντας ξανά τα ρολά τους στις 14 και 17 Μαρτίου

 

Θα διατηρηθούν φαρμακεία ασφαλείας προκειμένου να μην δημιουργηθεί οποιαδήποτε πρόβλημα στην φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού

 
 
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου και την Δευτέρα 17 του μήνα, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, απόφαση που έκανε δεκτή και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης.
«Οι φαρμακοποιοί αντιστέκονται στην εφαρμογή των μέτρων που θέλει να επιβάλει μέσω της μελέτης του ΟΟΣΑ, η Τρόικα  και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία μας, δίνουμε την ευκαιρία σε όσους έχουν ανάγκη να προμηθευθούν τα φάρμακα τους και να μην δημιουργηθεί  οποιοδήποτε πρόβλημα στην φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και συμπληρώνει «Η Τρόικα αποβλέπει στην διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την ικανοποίηση των βλέψεων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που επιθυμούν: τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, τις αλυσίδες φαρμακείων στα χέρια ιδιωτών κεφαλαιούχων, τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων που καταστρέφουν την προσωπική σχέση φαρμακοποιού – ασθενούς».
 
ΠΣΦ: Όχι μόνο δεν θα πέσουν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ αλλά θα εκτιναχθούν
Η Τρόικα απαιτεί τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ να επιτρέπεται και από άλλα καταστήματα, πέραν των φαρμακείων, με πρώτα τα super market εκτιμώντας πως θα ενεργοποιηθεί ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές τους και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους.
Η διεθνής πραγματικότητα, όμως σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, δείχνει πως όχι μόνο δεν θα πέσουν οι τιμές αλλά θα εκτιναχθούν. «Έρευνα του Π.Ο.Υ, που αναφέρεται στην παράγραφο 2, διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν μείωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ στις χώρες που εφαρμόστηκαν πολιτικές απελευθέρωσής τους» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επικαλούμενος τις τιμές των ίδιων σκευασμάτων σε άλλες χώρες, όπου η αγορά είναι απελευθερωμένη, ενώ το κόστος τους είναι υπερπολλαπλάσιο.
Από την μεριά του το Υπουργείο Υγείας πρότεινε να απελευθερωθεί μόνο η διατίμηση των ΜΗΣΥΦΑ, τοποθετώντας «ταβάνι» στην τιμή τους, δοκιμαστικά για 3 μήνες, υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν στα Φαρμακεία υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Αριστοτέλους αναφέρουν πως αν η Τρόικα δεν υποχωρήσει υπάρχει plan B, που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, με αρκετά παράπονα και ενστάσεις βέβαια.
Να σημειώσουμε, πάντως, πως η δαπάνη των ΜΗΣΥΦΑ αφορά εξ ολοκλήρου την τσέπη των καταναλωτών και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν αποζημιώνονται.
 
Χέρι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς
Αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει εξεταστεί η απελευθέρωση της αγοράς των Φαρμακείων, σημειώνοντας έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου. Τώρα οι τροϊκανοί φέρονται να ζητούν κατάργηση των κριτηρίων της απόστασης και του πληθυσμιακού αλλά κυρίως των ιδιοκτησιακών περιορισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας επιδιώκουν άνοιγμα της αγοράς, ώστε να επιτραπεί και σε μη φαρμακοποιούς να ιδρύουν Φαρμακεία και ζητούν το 50% που υποχρεούται σήμερα να λάβει φαρμακοποιός από άλλο φαρμακοποιό, για να συστεγαστούν, να μπορεί να είναι μικρότερο, για παράδειγμα 30%.
Από τα παραπάνω εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα, ένα εκ των οποίων είναι το άμα η τρόικα επιδιώκει την αύξηση του αριθμού των Φαρμακείων, που οι περισσότεροι απεύχονται, ή τη μείωση τους, αφού κρατάμε τη διεθνή πρωτιά στην αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο.
 
Αγκάθι μεταξύ Πολιτείας και Φαρμακοποιών αποτελεί το ωράριο Φαρμακείων
Ένα ακόμη ζήτημα που επανέρχεται από το παρελθόν είναι αυτό της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των Φαρμακείων.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ο Πανελλήνιος φορέας τους δεν συζητούν αλλαγές στα ωράρια των Φαρμακείων, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας στο θέμα. Ο κ. Γεωργιάδης έχει κάνει λόγο για λυμένο ζήτημα και το Υπουργείο φαίνεται πως δεν το αγγίζει νομοθετικά.
 
Η τρόικα ζητά να μειωθεί το ποσοστό κέρδους
Η δόση το 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα έφερε ένα ακόμα «μπελά» για τους Φαρμακοποιούς. Οι επικεφαλής της Τρόικα δεν δίστασαν να θέσουν θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών στο 15%, βρίσκοντας απέναντι τους και σε αυτό το θέμα το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προειδοποίησε τους τροϊκανούς ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει το κλείσιμο τον φαρμακείων, γεγονός που όπως φαίνεται δεν άγγιξε τους τελευταίους.
 
Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως στις 17 Μαρτίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του ΔΣ για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση και να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του συλλόγου.
Επιμέλεια: Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία για τη διεξαγωγή του 10ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου

Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή Για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή …