Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο ΟΣΕ θα αναβαθμίσει όλο το δίκτυο της ΑΜ – Θ

Ο ΟΣΕ θα αναβαθμίσει όλο το δίκτυο της ΑΜ – Θ

0
treno nestos

 Προκηρύχτηκε η σύμβαση εκπόνησης μελέτης για την γραμμή Παρανεστίου – Σταυρούπολης

 

Θα καταργηθεί η γραμμή του Πολυσίτου και θα χαραχθεί νέα. Κατάργηση πολλών ισόπεδων διαβάσεων προβλέπει ο σχεδιασμός του Οργανισμού

 
 
Την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιφέρεια ΑΜΘ με νέες χαράξεις γραμμών σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και καταργήσεις των παλαιών έχει εντάξει ο ΟΣΕ στο στρατηγικό του σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι η αναγκαιότητα που υπαγόρευσε την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου εκσυγχρονισμού του δικτύου του ΟΣΕ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την 5η Προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2015 – 2020 είναι το γεγονός ότι η περιφέρειά μας έχει το πιο πεπαλαιωμένο δίκτυο της χώρας, καθότι από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη (1910) έγινε μόνο συντήρηση γραμμών και όχι έργα αναβάθμισης κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αυξημένη επικινδυνότητα του δικτύου δεδομένου και γεωμορφολογίας του εδάφους που σε πολλές περιοχές είναι δύσβατο. Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν γίνει λίγα ατυχήματα στην Σταυρούπολη και σε άλλες περιοχές με πιο πρόσφατο αυτό τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στον Πολύσιτο το 2012.
 
Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Παρανεστίου – Σταυρούπολης
Πρόκειται για ένα κομμάτι του συνολικού έργου το οποίο έχει παρεμβάσεις σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ από τον Στρυμόνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο του Έβρου. Ήδη έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη σύμβαση εκπόνησης των μελετών και των προμελετών και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για τα έργα παραλλαγής και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Παρανεστίου και Σταυρούπολης (από ΧΣ 229+200 γρ Θ – Α μΠκ έως 261+700 γρ Θ – Α μΠκ). Όπως μας πληροφορεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ κ. Κώστας Μουρουδέλης το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει αμφίδρομη σηματοδότηση, ηλεκτροδοτούμενους συρμούς και μια σειρά άλλων υποδομών που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου: « Ο ΟΣΕ έχει εντάξει στον στρατηγικό του σχεδιασμό την αναβάθμιση των γραμμών του στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη που είναι παλαιό και προβληματικό παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κατά καιρούς παρεμβάσεις συντήρησης του δικτύου. Αυτό το έργο είναι μέρος ενός συνολικού έργου, μιας σειράς από παρεμβάσεις από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο».
 
Ο ΟΣΕ θα καταργήσει τη γραμμή του Πολύσιτου
Όπως μας εξήγησε ο κ. Μουρουδέλης θα γίνει κατάργηση της γραμμή του Πολυσίτου (εκεί όπου έγινε ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας χωρίς ευτυχώς θύματα) και θα αντικατασταθεί από άλλη σύγχρονη μέσα στο ίδιο οικόπεδο.   Επίσης ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της γραμμής Λευκοθέας – Ποντολίβαδο (Δράμα – Σέρρες) και Ίασμος – Πολύανθος (Ροδόπη). Τέλος σύμφωνα με τον κ. Μουρουδέλη το έργο περιλαμβάνει κατάργηση πολλών ισόπεδων διαβάσεων, σηματοδοτήσεις και άλλες σύγχρονες υποδομές, λαμβάνοντας υπ’ υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου με απώτερο στόχο να καταστεί το δίκτυο σύγχρονο , απολύτως ασφαλές, γρήγορο (μέση ταχύτητα 160 χιλιόμετρα/ώρα, ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα μέσα μεταφοράς. Επίσης όπως μας τόνισε ο κ. Μουρουδέλης ο ΟΣΕ προσβλέπει και στην τουριστική κίνηση καθότι η διαδρομή ιδιαίτερα στα στενά του Νέστου παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς του τοπίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…