Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρχισε η «μάχη» με τα κουνούπια

Άρχισε η «μάχη» με τα κουνούπια

0
psekasmoi
 

 Επίγειος ψεκασμός την Πέμπτη στο Πόρτο Λάγος

 

Πολύ νωρίτερα φέτος αφού η σύμβαση είναι διετής. Για τους αεροψεκασμούς απαιτείται άδεια από επιτροπή του υπουργείου που όμως δεν έχει συσταθεί ακόμη…

 
 
Νωρίς έπιασαν φέτος δουλειά στην περιφέρεια, στον τομέα της καταπολέμησης των κουνουπιών! Ήδη – όπως ανακοινώθηκε – έγινε την Πέμπτη 20 Μαρτίου επίγειος ψεκασμός στην περιοχή του Πόρτο Λάγος που θεωρείται η …πρωτεύουσα των κουνουπιών! Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι οι ψεκασμοί άρχισαν τον Ιούλιο εξαιτίας του κωλύματος της σύμβασης με το Ελεγκτικό συνέδριο. Η φετινή πολύ πρώιμη έναρξη της περιόδου των ψεκασμών οφείλεται στο γεγονός ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ήταν διετής οπότε δεν υπάρχουν όλες εκείνες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προαπαιτούνται για την υλοποίηση της δράσης.
 
Ψέκασαν στο Πόρτο Λάγος
Όπως μας πληροφορεί ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κώστας Κατσιμίγας την Πέμπτη έγινε επίγειος ψεκασμός στην παραλίμνια περιοχή του Πόρτο Λάγος, τοποθετήθηκαν παγίδες κουνουπιών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πυκνότητας και τους είδους των κουνουπιών. Επίσης την περίοδο του χειμώνα έγιναν δράσεις σε περιοχές διαχείμασης κουνουπιών, όπως οι σταβλικές εγκαταστάσεις, τόσο με ψεκασμούς, όσο και με τοποθέτηση παγίδων   Απώτερος στόχο της δράσης σ’ αυτό το στάδιο η προνυμφοκτονία – όταν δηλαδή το κουνούπι είναι στο στάδιο της προνύμφης. Τα σημεία της δράσης είναι ταυτόχρονα στο νομό Ξάνθης – Ροδόπης (λιμνοθάλασσες της Ροδόπης) και Καβάλας (Αγίασμα): «Η περιφέρειά μας ξεκίνησε φέτος πρώτη απ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας την καταπολέμηση των κουνουπιών επειδή δεν είχαμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν πέρσι και η σύμβαση είναι διετής. Τώρα κάνουμε επίγειους ψεκασμούς. Πιθανόν όμως να έχουμε πρόβλημα στους αεροψεκασμούς καθώς όπως πληροφορηθήκαμε από το υπουργείο ακόμη δεν έχει συσταθεί η επιτροπή που δίνει τις άδειες! Ελπίζουμε να έχουμε την άδεια όταν χρειαστεί να κάνουμε ακμαιοκτονία η οποία γίνεται σε περιοχές μη προσβάσιμες και μόνο με αεροψεκασμό», επισημαίνει ο κ. Κατσιμίγας.
 
Συμβάλει η ευαισθητοποίηση των πολιτών
Υπενθυμίζουμε ότι ο επίγειος ψεκασμός γίνεται με ειδικό μηχάνημα που προκαλεί νέφος σε ακτίνα 200 μέτρων. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται όπως υποστηρίζει ο κ. Κατσιμίγας είναι απολύτως ασφαλή και μόνο το σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την ακμαιοκτονία (ULV) προκαλεί αποπροσανατολισμό στις μέλισσες και γι αυτό το λόγο ενημερώνονται πριν τον ψεκασμό οι πολίτες και οι μελισσοκόμοι: «Έχουμε μια αξιόλογη επιστημονική ομάδα, έχουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην Φλόριντα, έχουμε αποκτήσει τεχνογνωσία. Η περιφέρειά μας είναι μοντέλο στην καταπολέμηση των κουνουπιών», υποστηρίζει ο κ. Κατσιμίγας ωστόσο δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαία η συμβολή των πολιτών στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Πως; Μα… «Να φροντίζουν να μην έχουν μέσα στις αυλές τους λιμνάζοντα νερά τα οποία προκαλούν τα κουνούπια», συμβουλεύει ο κ. Κατσιμίγας.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…