Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραμένει «απειλή» ο υδράργυρος στην Ξάνθη;

Παραμένει «απειλή» ο υδράργυρος στην Ξάνθη;

0
ydrargyros
 

 Το «Ε» παρουσιάζει τα συμπεράσματα των εκθέσεων της εταιρείας απορρύπανσης INTERGEO και του καθηγητή Σ. Ραψομανίκη

 

Κρούει τον κώδων του κινδύνου ο Ραψομανίκης ενώ οι αρμόδιοι σιωπούν! Στα χέρια του υπουργού Δημόσια Τάξης η έκθεσή του

 
 
Τυπικό δείγμα δυσλειτουργίας, δυσκαμψίας και αργών αντανακλαστικών της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της αλλά και …απίστευτης ελαφρότητας και επιπολαιότητας ορισμένων λειτουργών της που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, αποτελεί η διαχείριση του σοβαρού χημικού ατυχήματος της διαρροής ποσότητας υδραργύρου κατά την μεταφορά οργάνου από το πρώην εργαστήριο «Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων» που διατηρούσε το Δ.Π.Θ. στο κτίριο της οδού Μπρωκούμη 30. Το ατύχημα γνωστοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου (καθότι αρχικά απεκρύβη με ευθύνη κάποιων καθηγητών) και 1,5 μήνα μετά το σημείο όπου εντοπίστηκε ο υδράργυρος παραμένει περιφραγμένο με τους κυβόλιθους βγαλμένους. Και τα ερωτήματα των διερχόμενων είναι γιατί δεν έχει αποκατασταθεί το σημείο του πεζόδρομου και γιατί διατηρείται η περίφραξη αφού – όπως άλλωστε ανακοινώθηκε επισήμως – προηγήθηκε η απορρύπανση του χώρου από την εταιρεία που εξειδικεύεται στο αντικείμενο και στην οποία ανατέθηκε το έργο από το Δ.Π.Θ.
 
Άλλα λέει η έκθεση της εταιρείας απορρύπανσης αλλά λένε οι μετρήσεις Ραψομανίκη!
Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο απ’ όσο φάνηκε στην αρχή καθότι πολλά ερωτηματικά εγείρονται για το αν τελικά έγινε η απορρύπανση του χώρου και αν είναι ασφαλές το σημείο καθώς και οι χώροι που ήταν αποθηκευμένο το όργανο και στην συνέχεια εκεί όπου μεταφέρθηκε (στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στα Κιμμέρια) για τους διερχομένους και τους εργαζομένους στο κτίριο της Μπρωκούμη και για τους εργαζομένους και φοιτητές στα Κιμμέρια. Και τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τα διαφορετικά συμπεράσματα που καταγράφονται σε εκθέσεις που έγιναν για το θέμα. Η μια από την εταιρεία INTERGEO ΕΠΕ που έκανε την απορρύπανση του χώρου και άλλες δύο από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων Καθηγητή Σπύρο Ραψομανίκη. Η μεν πρώτη κατατέθηκε στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π. Ε. Ξάνθης με ημερομηνία 11 – 2 – 2014 και οι άλλες δύο του κ. Ραψομανίκη και της ομάδας του – μία προς την πρυτανεία του ΔΠΘ με ημερομηνία 12 – 2 – 2014 και προς το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Ξάνθης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα με ημερομηνία 15 – 2 – 2014. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο κ. Ραψονίκης το μηχάνημα που διαθέτει το Εργαστήριο του Καθηγητή Σ. Ραψομανίκη είναι το πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κοντινότερα αντίστοιχα μηχανήματα για τη μέτρηση υδραργύρου βρίσκονται στην Ιταλία, την Τσεχία, το Ισραήλ! Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Ραψομανίκης κλήθηκε από τον Κοσμήτορα να κάνει μετρήσεις μετά την απορρύπανση του χώρου (όπως καταδεικνύεται από τις ημερομηνίες κατάθεσης των εκθέσεων) όμως τα συμπεράσματα του απέχουν παρασάγγας από το συμπέρασμα της έκθεσης της εταιρείας καθότι βρήκε 3 – 4 φορές αυξημένες συγκεντρώσεις υδραργύρου από το επιτρεπόμενα όρια που θέτει ο {Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο χώρο και διαπιστώνει: « είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας»
ενώ η έκθεση της εταιρείας την ίδια στιγμή αναφέρει ότι: « όλοι οι χώροι είναι διαθέσιμοι για οποιαδήποτε χρήση»!
 
Στα χέρια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη η έκθεση Ραψομανίκη
rapsomanikisΝα σημειώσουμε ότι ο κ. Ραψομανίκης μιλώντας στο «Ε» δεν έκρυψε την ανησυχία του αλλά και την απογοήτευσή του από την διαχείριση ενός τέτοιου σοβαρού θέματος Όπως υποστηρίζει έστειλε τις εκθέσεις του και στην Πρυτανεία και στις αρμόδιες αρχές αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση: «Κάποιοι πρέπει ν’ απολογηθούν…Εγώ έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, έχω καθαρή τη συνείδησή μου …Αλλά φωνή βοώντος! Το είπα εκεί που έπρεπε να το πω και με αξιόπιστα στοιχεία Υπάρχει πρόβλημα. Έστειλα την έκθεση μου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ελπίζω να έχω απάντηση …Για να δούμε επιτέλους πως και τι δουλεύει σ’ αυτή τη χώρα»!!!
Το «Ε» προσπαθώντας να ρίξει φως στην υπόθεση παρουσιάζει τα συμπεράσματα των δύο εκθέσεων του κ. Ραψομανίκη αλλά και της εταιρείας INTERGEO    
 
Συμπεράσματα της έκθεσης Ραψομανίκη
 
Προς τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ρέμελη
 Από μετρήσεις του Εργαστηρίου μας που περιγράφονται στην έκθεσή μας της 12/2/2014, είναι προφανές ότι η πηγή ρύπανσης υδραργύρου στον πεζόδρομο της οδού Μπροκούμη 30 είναι ακόμη ενεργή. Όταν το όριο για έκθεση του πληθυσμού είναι 200-300 ng/m3 είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Άρα. δίχως να υπάρξει περαιτέρω χρέωση από τις 8000 ευρώ , η εταιρεία θα πρέπει να ξανακαθαρίσει τους εξωτερικούς χώρους αφού ΔΕΝ τους καθάρισε σωστά. ( πχ. ΑΝΑΦΟΡΑ 5) Οι καινούργιοι χώροι στους οποίους μεταφέρθηκαν τα όργανα από τα οποία προήλθε η διαρροή θα πρέπει να ελεγχθούν επί μακρόν πριν επιτραπεί η επισκεψιμότητά τους από εργαζόμενους, διδάσκοντες και φοιτητές. Είναι πιθανό να χρειαστεί η εκτενής απορρύπανση των εργαστηρίων αυτών, και απομάκρυνση οργάνων και επίπλων ως τοξικά απόβλητα.
Με Εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης
και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων
Καθηγητής Σ. Ραψομανίκης
 
 Έκθεση INTERGEO
 
Προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης
 
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
……………………………………………………………………..
•Στον εξωτερικό χώρο που έλαβε χώρα το περιστατικό της διαρροής του υδραργύρου, δεν εντοπίστηκε πουθενά ποσότητα υδραργύρου που να χρήζει συλλογής/απορρύπανσης, εκτός του ήδη οριοθετημένου χώρου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
……………………………………………………………………………..
•Σε όλους τους χώρους του κτιρίου που υπάρχει δραστηριότητα και που εξετάστηκαν, δεν απαιτήθηκε κανένα επιπρόσθετο προληπτικό μέτρο, αφού η συγκέντρωση των ατμών υδραργύρου ήταν χαμηλότερη της οριακής τιμής για κατοικημένους χώρους. Κατά συνέπεια, οι χώροι μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά από την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
…………………………………………………………………………
•Στο χώρο του πρώην εργαστηρίου «Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων», στον οποίο ήταν αποθηκευμένο το όργανο από το οποίο προκλήθηκε διαρροή του υδραργύρου (στην οδό Μπρωκούμη), η συγκέντρωση των ατμών υδραργύρου έδειξε ότι ο χώρος δε χρήζει απορρύπανσης, παρά μόνο καλό εξαερισμό
……………………………………………………………………………..
•Όλοι οι πιθανοί χώροι διέλευσης, χρήσης ή τοποθέτησης εξοπλισμού του εργαστηρίου «Εδαφομηχανικής και Θεμελιώσεων» που υποδείχθηκαν στα κτίρια της πανεπιστημιούπολης στα Κιμμέρια, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανένα περιορισμό, αφού η συγκέντρωση ατμών υδραργύρου ήταν σε όλες τις περιπτώσεις μικρότερη της οριακής για κατοικημένους χώρους.
 
 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…