Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπό αμφισβήτηση η κυριότητα του δήμου στη διάβαση για τα θερινά «Ολύμπια»

Υπό αμφισβήτηση η κυριότητα του δήμου στη διάβαση για τα θερινά «Ολύμπια»

0
oikonomiki mar1
 

 Διεκδικείται από γειτονικές ιδιοκτησίες. Παραχωρήσαμε μόνο δικαίωμα δουλείας λέει ο δήμος

 

Θα ζητήσει αστυνομικά μέτρα η νομική σύμβουλος. Δύο δημοπρασίες στην οικονομική επιτροπή της Τρίτης

 
Με δύο μειοδοτικές δημοπρασίες για την εκμίσθωση δημοτικής περιουσίας ξεκίνησε η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης. Η συνεδρίαση αρχικά είχε προγραμματιστεί ως έκτακτη με μόλις ένα θέμα, αλλά τελικά οι υποχρεώσεις της έφεραν εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η καλλιεργήσιμη γη αγροκτήματος στο Ιωνικό 31 στρεμμάτων εκμισθώθηκε με τη δημοπρασία στο μειοδότη που ήδη καλλιεργούσε το χώρο και την προηγούμενη χρονιά και ελλείψει άλλου ενδιαφερόμενου η τιμή διαμορφώθηκε στα 21 € ανά στρέμμα.
Ένας ήταν ο ενδιαφερόμενος και για το κατάστημα με αριθμό 12 στη δημοτική αγορά, ο οποίος και θα το εκμισθώσει για 200 € ανά μήνα συν 5% το χρόνο , όπου και πρόκειται να λειτουργήσει κατάστημα με φρούτα και λαχανικά.
 
Ξεκίνησαν οι εργασίες στο παλιό δημαρχείο. 1 εκ. ευρώ δέσμευση για το 2014
Με τις δεσμεύσεις που καλείται να αναλάβει ο δήμος ασχολήθηκε επίσης η επιτροπή. Διευκρινίσεις για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ζήτησαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τις οποίες και θα λάβουν ηλεκτρονικά από την προϊσταμένη της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών.
Ένα εκατομμύριο ευρώ δεσμεύεται επίσης για το πρόγραμμα της ανακαίνισης του παλιού δημαρχείου. Όπως εξήγησε η κ. Μανά αφορά στη συνολική ετήσια πίστωση και με βάση τη συνεννόηση με την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της ΑΜΘ βάσει της προόδου του έργου θα ρυθμιστεί η πίστωση. Όπως ενημέρωσε η ίδια, οι εργασίες στο νεοκλασικό κτίριο έχουν ξεκινήσει και ο εργολάβος βρίσκεται στο στάδιο των καθαιρέσεων.
Επίσης, συνοπτικά συζητήθηκε και το ζήτημα της επιβολής δικαιώματος βοσκής στις εκτάσεις του δήμου Ξάνθης. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μπένης με βάση την καταγραφή που έγινε δεν υπάρχουν αλλαγές, ωστόσο συνεχίζουν να υφίστανται παλιότερα προβλήματα με τις ανάλογες επιβολές προστίμων για τα βοσκοτόπια. Πάντως, σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης βοσκοτόπου σε μόνιμους κατοίκους του εκάστοτε δήμου, ο δήμος Ξάνθης είναι σε επαφή με τη Διεύθυνση Γεωργίας, ώστε να μην παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα.
 
Υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση η διάβαση δεξιά του δημαρχείου
Αν και συζητήθηκε ελάχιστα λεπτά πριν τελειώσει η συνεδρίαση το κύριο θέμα είναι ότι, όπως προέκυψε αμφισβητείται από γειτονικές ιδιοκτησίες η κυριότητα του δήμου στη διάβαση που οδηγεί στο θερινό σινεμά «Ολύμπια». Όπως εξήγησε η νομική σύμβουλος του δήμου Έλενα Χατζηλιάδου, κατά τη διαδικασία καταγραφής του κτιρίου στο κτηματολόγιο διαπιστώθηκε ότι η ιδιοκτησία της εν λόγω διάβασης διεκδικείται. Άμεσο πρόβλημα μάλιστα προέκυψε γιατί τοποθετήθηκε κλειδαριά στη σιδερένια είσοδο της διάβασης και δεν μπορούσαν τα συνεργεία να μπουν για να συνεχίσουν τις εργασίες αναπαλαίωσης του παλιού δημαρχείου, καθώς το σημείο αυτό έχει ενταχθεί και στο σχέδιο. Σύμφωνα με το έως τώρα καθεστώς, όπως σημείωσε η κ. Χατζηλιάδου, ο δήμος διατηρεί την ιδιοκτησία και παραχωρεί δουλεία, επιτρέπει δηλαδή τη δίοδο για τη λειτουργία του κινηματογράφου.
Η νομική σύμβουλος έλαβε την έγκριση να προχωρήσει στην άσκηση αστυνομικών μέτρων για να μπορούν να διέλθουν τα συνεργεία, αν και δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, καθώς η κλειδαριά μπήκε σε ανύποπτο χρόνο. Παράλληλα, ήδη εκδικάστηκε η πρώτη ένσταση του δήμου στο κτηματολόγιο και αναμένεται απόφαση. Με βάση αυτή την απόφαση θα ακολουθηθεί και η δικαστική οδός για την υπόθεση.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…