Εκδήλωση παρουσίασης του πλαισίου και του τρόπου που μπορεί να είναι ωφέλιμη η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«Ευπρόσδεκτος όποιος ενστερνίζεται τις λογικές μας», σημείωσε αναφορικά με τη συνεργασία με τους Οικολόγους- Πράσινους ο Νίκος Ανταμπούφης
Για τον εναλλακτικό τρόπο επιχειρηματικότητας και πάταξης της ανεργίας μέσω των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και για τις μεθόδους μέσω των οποίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνδράμει ευεργετικά υποστηρίζοντας συλλογικές προσπάθειες και καλύπτοντας και δικές της ανάγκες, η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Ξάνθη» διοργάνωσε εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης, με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Πασχαλίδη, από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι τόσο πανελλαδικά όσο και σε περιφερειακό επίπεδο έχουν αναλάβει μία καμπάνια ενημέρωσης και προώθησης αυτού του τρόπου εργασίας.
Οι «Πολίτες για την Ξάνθη» δίνουν προτεραιότητα σε εναλλακτικούς τρόπους παρέμβασης από τους ΟΤΑ
Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε εισαγωγικά ότι: «η ανεργία αποτελεί κύριο ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλη τη χώρα και το δικό μας δήμο. Δε λέμε ότι ο δήμος θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά πρέπει με έμπρακτο τρόπο και προτάσεις να δείξει συμπαράσταση και να είναι δίπλα στους άνεργους συμπολίτες μας». Ο ίδιος τόνισε ότι: «στη δική μας λογική έχουν προτεραιότητα τέτοιες εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες θα συμπεριλάβουμε και στο πρόγραμμά μας, καθώς και το πώς μπορεί ο δήμος να εμπλακεί». Όπως πρόσθεσε σκοπός της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση του πλαισίου των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και η διαμόρφωση των αξόνων του προγράμματος μέσα από ανοιχτές διαδικασίες.
Παρουσίαση του πλαισίου που διέπει τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Ο Γιώργος Πασχαλίδης, από τη θεματική ομάδα Καταναλωτών των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του περιφερειακού συνδυασμού «Οικολογία- Αλληλεγγύη», που έχει συμμετάσχει σε ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΣΕ) σε Ξάνθη, Γενισέα, Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, εξήγησε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο κοινωνικής οικονομίας, που στηρίζεται πλέον σε νομοθετικό πλαίσιο, κάνοντας ευκολότερη την οργάνωση, αλλά και τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων.
«Η Κοινωνική Οικονομία είναι ενδιάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια. Αφορά σε οργανώσεις μη κερδοσκοπικές, απ’ όπου παράγεται ένα οικονομικό αποτέλεσμα το οποίο προσφέρεται στους σκοπούς της οργάνωσης», ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, που εξειδίκευσε περισσότερο την παρουσίασή του στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης. Μέσω αυτών, σύμφωνα με όσα ανέπτυξε ο ομιλητής, πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους χωρίς τα τυχόν αρνητικά μιας κανονικής επιχείρησης. Πέντε με Επτά άτομα, ανάλογα με την κατηγορία ή και περισσότερα μπορούν να συνεταιριστούν και να αναλάβουν διάφορες εργασίες, ανάλογα με το τι είναι ικανότεροι να κάνουν. Μπορούν να αναλάβουν να καθαρίζουν πάρκα και πλατείες ή να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών. Μπορούν να ετοιμάζουν γεύματα για άπορους ή να κάνουν ανακύκλωση. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ελλάδα. Το επιχειρηματικό ρίσκο δεν υπάρχει, ούτε υποχρεώσεις όπως η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, αφού οι συμμετέχοντες δε θεωρούνται επιχειρηματίες. Αντίθετα, πληρώνονται μέσω της ΚΣΕ, αλλά δε λαμβάνουν μέρισμα. Ό,τι επιπλέον αποκομίζεται επανεπενδύεται για τη λειτουργία της ΚΣΕ. Ταυτόχρονα μέσω προγράμματος που θα βγει άμεσα στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης (ΣΕΣ 2014-2020), οι ΚΣΕ επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν μια μικρή χρηματοδότηση για τα λειτουργικά τους, ώστε να υποστηριχτούν στο ξεκίνημά τους.
«Οι δήμοι πρέπει να ανοίξουν το παράθυρο όμως όχι να τους καπελώσουν»
Ο ίδιος τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δήμοι μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο και για να εμπλακούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και να εξυπηρετηθούν και οι ίδιοι καλύπτοντας τις ανάγκες τους, ξεπερνώντας την καθολική απαγόρευση των νέων προσλήψεων στους ΟΤΑ. «Οι δήμοι έχουν εν μέρει σωστή και εν μέρει λάθος αντίληψη για τις ΚΣΕ», επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης και εξήγησε: «Βρήκαν ένα τρόπο να προσλάβουν προσωπικό, επειδή δε μπορούν να κάνουν προσλήψεις. Ωστόσο τα μέλη των ΚΣΕ πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι υπάλληλοι του δήμου, αλλά και οι ίδιοι επιχειρηματίες. Να το δουν σα δικιά τους επιχείρηση, να σκεφτούν πώς να εξελίξουν, να αναλάβουν τα πιθανά ρίσκα, αν και μικρά και να δημιουργήσουν κάτι με καλή συνεννόηση και όχι καιροσκοπικά με την τυχόν καλή σχέση με τον νυν δήμαρχο γιατί έτσι, αυτό που θα στηθεί θα είναι θνησιγενές. Οι δήμοι βέβαια μπορούν να βοηθήσουν συμβαλλόμενοι με τις ΚΣΕ. Άλλωστε, η νομοθεσία σε συμβάσεις του δημοσίου ή των ΟΤΑ δίνει πρόσθετα bonus, αν επιλεγούν οι ΚΣΕ. Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι οφείλουν να ενημερώσουν, να κάνουν σεμινάρια, να δώσουν ιδέες, να φέρουν ειδήμονες, να προσφέρουν ακόμη και χώρο ή λογιστή, να ανοίξουν το παράθυρο όμως όχι να τους καπελώσουν». Προκειμένου να κάνει κατανοητό πώς μπορεί αυτό το εργαλείο να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και όχι κάνοντας ακόμη περισσότερο κακό από αυτό που επιχειρεί να λύσει, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε: «πρέπει να υπάρχουν φωτισμένοι δήμαρχοι, να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο αναχαίτισης της ανεργίας και παράλληλα να εξυπηρετηθούν».
Προσκλητήριο στους «Οικολόγους- Πράσινους»
Αναφορικά με το κατά πόσο η συνεργασία αυτή με τους Οικολόγους Πράσινους ενδέχεται να μεταφραστεί εκλογικά στο δήμο της Ξάνθης, με τη δήλωσή του ο κ. Ανταμπούφης ουσιαστικά απηύθυνε πρόταση στο κόμμα των Οικολόγων, σημειώνοντας ότι: «οι άνθρωποι που συμφωνούν στο πλαίσιο που έχει υποστηριχτεί από τη γενική συνέλευση είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν στην εκλογική μας προσπάθεια, αλλά δε χωράνε μόνο όσοι ενεπλάκησαν στα της δημοτικής αρχής και γενικότερα στη διαχείριση των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας».
Ελένη Διαφωνίδου