Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κλειστά επ’ αόριστον τα φαρμακεία στην Ξάνθη

Κλειστά επ’ αόριστον τα φαρμακεία στην Ξάνθη

0
farmakeio kleisto-empros

«Φαρμακερό» νομοσχέδιο οδηγεί σε αφανισμό το φαρμακείο της γειτονιάς, λένε οι φαρμακοποιοί

 

Φαρμακεία εντός …σούπερ μάρκετ! «…ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη»  

 
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με τους συλλόγους τους να προετοιμάζουν να βάλουν «λουκέτο» διάρκειας στα φαρμακεία αντιδρώντας έτσι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διατάξεις του οποίου – όπως κρίνουν οι φαρμακοποιοί – «πλήττουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο τους και εξαφανίζουν το φαρμακείο της γειτονιάς»!
 
Κλειστά επ’ αόριστον τα φαρμακεία και στην Ξάνθη
«Ρολά» κατέβασαν από σήμερα και επ’ αόριστον και τα φαρμακεία της Ξάνθης συμμετέχοντας στην κινητοποίηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.). Η απόφαση ελήφθη στην γενική συνέλευση του συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και έτσι όλοι οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από ένα φαρμακείο ασφαλείας! Οι φαρμακοποιοί ζητούν την κατανόηση των πελατών τους όμως όπως λένε η κυβέρνηση δεν τους άφησε άλλα περιθώρια και ότι πρέπει πάση θυσία να εμποδίσουν την ψήφιση αυτού του καταστροφικού νομοσχεδίου.
 
Φαρμακεία εντός …σούπερ μάρκετ!
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα επεξηγώντας τους λόγους που καθιστούν «καταστροφικό για τον κλάδο αυτό το νομοσχέδιο» είπε: «Τώρα ενημερωθήκαμε ότι το πολυνομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αν εφαρμόσουν θα οδηγήσουν σε αφανισμό το φαρμακείο της γειτονιάς και στη θέση του θα δημιουργήσουν μεγάλα καρτέλ! Συγκεκριμένα δίνει το δικαίωμα σε φαρμακοποιούς οικονομικά ισχυρούς ακόμη και αν δεν έχουν άδεια φαρμακοποιού να έχουν μετοχές σε πολλά φαρμακεία ελέγχοντάς τα και δημιουργώντας έτσι συνθήκες μονοπωλίου. Παράλληλα καταργείται το κριτήριο της απόστασης και η απαίτηση για ελάχιστο εμβαδόν λειτουργίας φαρμακείου. Δίνει το δικαίωμα της συστέγαση φαρμακείου με …σουπερ μάρκετ ή με ιατρείο! Τέλος απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο, πράγμα που σημαίνει ότι καταργούνται οι εφημερίες και κανείς θα είναι ελεύθερος ν’ ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του όποτε θέλει. Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιον ωφελούν όλα αυτά. Σίγουρα δεν ωφελούν τους φαρμακοποιούς ούτε τα ταμεία, αλλά ούτε τους ασφαλισμένους ούτε καν το ίδιο το κράτος. Μόνο τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, τις πολυεθνικές. Πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα»!
 
Η απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ
Να σημειώσουμε ότι εκτός των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει και πλήρη απελευθέρωση τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική από 1/1/2017. Κι αυτή τη ρύθμιση η κα Κάλφα την θεωρεί αρνητική και εις βάρος του ασφαλισμένου: «Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι αυτά που ο ασφαλισμένος δεν παίρνει αποζημίωση από τα ταμεία. Η απελευθέρωση των τιμών τους σημαίνει ότι θα κοστολογούνται σε όποια τιμή θέλει ο φαρμακοβιομήχανος! Σ’ όσα φάρμακα έχουν απελευθερωθεί οι τιμές, πάντα μετά από λίγο καιρό αυξήθηκαν»!
 
«…ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη»  
«Ο Έλληνας ασφαλισμένος χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής, που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κοροϊδία της κυβέρνησης που αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την Τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων, οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο», και κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…