Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία της Ξάνθης

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία της Ξάνθης

0
farmakeia-kleista
 

Με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο απαντούν οι φαρμακοποιοί στις απαιτήσεις της Τρόικας

 

Η Τρόικα ζητά την μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και την έξοδο των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ

 
 
Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο, με σκοπό να δείξει την αντίθεση του στις απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους, αλλά και την έξοδο των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. Βέβαια, οι κινητοποιήσεις μπορεί να μην έχουν τα αποτελέσματα που θέλουν, να μην επιφέρουν δηλαδή αλλαγές, με αποτέλεσμα να έχουμε και συνέχεια, μετά την συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στις υποδείξεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα συμμετέχουν και οι φαρμακοποιοί Ξάνθης, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια της απεργίας θα διατηρήσουν ανοιχτά φαρμακεία ασφαλείας, προκειμένου να μπορεί να προμηθευτεί, όποιος έχει ανάγκη τα φάρμακα του.  
 
Κ. Θεοδοσιάδης: «Ανταγωνισμός και  Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες»
«Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να στηρίξει τις  θέσεις του υπουργού  Υγείας απέναντι στην Τρόικα και να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά την Φαρμακευτική Περίθαλψη γιατί  βλάπτει την Δημόσια Υγεία και την ελληνική κοινωνία.
 Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί  ότι ανταγωνισμός και  Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες. 
Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι «Ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ΄ εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Με το μέρος των φαρμακοποιών είναι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιχείρησε για άλλη μια φορά να πείσει τους δανειστές μας ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα και οι ασθενείς ,μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Από την μεριά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμεναν και για το θέμα του ποσοστού κέρδους του κλάδου το οποίο επιδιώκουν να περιορισθεί στο 15% (σήμερα χωρίς τις επιστροφές (υποχρεωτικές εκπτώσεις ) αυτό κινείται στο 23% ενώ μετά τις επιστροφές (claw back) καθηλώνεται στο 18%). Στο μάτι όμως φαίνεται να έχουν βάλει και το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων για το οποίο επιδιώκουν να απελευθερωθεί πλήρως αλλά και στην κατάργηση του κριτηρίου της απόστασης για το άνοιγμα νέου φαρμακείου.
 
Δ. Κάλφα: Ακόμη και τα πιο απλά φάρμακα μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα μιλώντας στο «Ε», επιβεβαίωσε ότι στην 48ωρη απεργία θα συμμετέχουν και οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης, διατηρώντας ωστόσο και τις 2 ημέρες ανοιχτά φαρμακεία ασφαλείας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν άμεση ανάγκη.
Όπως εξηγεί η ίδια τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από φάρμακα που κάποτε αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και τώρα για λόγους οικονομίας δεν αποζημιώνονται
«Είναι πολύ επικίνδυνο να μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ακόμη και τα πιο απλά φάρμακα από το σουπερμάρκετ. Όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν παρενέργειες όταν κάποιος τα παίρνει ασυλλόγιστα ή συνδυαστικά με κάποια άλλα» αναφέρει η κα Κάλφα απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξηγεί «για παράδειγμα τα αντιφλεγμονώδη αντενδείκνυνται σε περίπτωση που κάποιος κάνει ήδη θεραπεία με αντιθρομβωτικά ή αντιυπερτασικά φάρμακα. Ακόμα και το DEPON, που κακώς μπορεί κάποιος να πάρει από το περίπτερο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν συνδυαστεί με κάποια φάρμακα».
Κλείνοντας, η κα Κάλφα υπογραμμίζει: «Ακόμη και για τα πιο απλά φάρμακα, αν κάποιος έχει προβλήματα υγείας θα πρέπει, πριν την λήψη τους, να συμβουλεύεται όχι μόνο τον φαρμακοποιό του, αλλά και τον γιατρό του».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …