Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη αντιμέτωπη με την υπογεννητικότητα

Η Ξάνθη αντιμέτωπη με την υπογεννητικότητα

0
moro

«Βουτιά» 30% στις γεννήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο δήμο Ξάνθης. Σταθερός ο ρυθμός των θανάτων

 

1.365 μωρά γεννήθηκαν στην Ξάνθης το 2010, ενώ το 2013 μόλις 958. Νομός Ξάνθης… κατά λίγο… γένους αρσενικού

 
 
Από το 2010 ήδη ξεκίνησε στη χώρα η συζήτηση και ο προβληματισμός για την υπογεννητικότητα, στα αίτια της οποίας πέρα από τις σύγχρονες συνθήκες ζωής και τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διαμόρφωσης της οικογενειακής ζωής, προστέθηκε και ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης, που απέτρεψε και συνεχίζει να αποθαρρύνει ζευγάρια που υπό άλλες συνθήκες θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά για λόγους θρησκευτικούς, ιδεολογικούς και όχι μόνο.
Η Ξάνθη όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση έμοιαζε ένας παρατηρητής, αφού τα ποσοστά των γεννήσεων παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας, μεταξύ άλλων και της ύπαρξης της μειονότητας στην περιοχή.
Σήμερα, τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «Ε» για το δήμο της Ξάνθης και αφορούν στην τελευταία τετραετία δείχνουν ότι συνεχίζει με απειλητικούς ρυθμούς η αύξηση της υπογεννητικότητας στην περιοχή της Ξάνθης, δεδομένο που οδηγεί αναπόφευκτα στη διαμόρφωση μιας γηράσκουσας κοινωνίας, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν στο δήμο της Ξάνθης και δε συμπεριλαμβάνονται τα δεδομένα της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης, που τηρούνται ξεχωριστά.
 
34 μωρά λιγότερα κάθε μήνα γεννιούνται στην Ξάνθη
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο δήμο της Ξάνθης από το 2010 έως το 2013 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 30%, ενώ οι θάνατοι ακολουθούν μία σταθερή πορεία, χωρίς να εντοπίζονται μεγάλες αυξομειώσεις στη διάρκεια των χρόνων.
Αναλυτικά, το 2010 ακούστηκαν 1.365 πρώτα «κλαψουρίσματα» στο δήμο της Ξάνθης, τα οποία το 2011 έγιναν 1.168, το 2012 1064 και το 2013 μόλις 958. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το 2010 γεννιούνταν 114 μωρά το μήνα, αυτά μειώθηκαν σε 97 την επόμενη χρονιά, μειώθηκαν περαιτέρω σε 89 ανά έτος μετά και πέρυσι ήταν μόλις 80 το μήνα.
 
Πρωτοχρονιάτικο… δώρο τα μωρά στην Ξάνθη
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της στατιστικής ανάλυσης είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός βρεφών στο δήμο της Ξάνθης έρχεται στον κόσμο τον Ιανουάριο. Το 2010 σημειώθηκαν 130 γεννήσεις, το 2011, 125 γεννήσεις, το 2012, 102 γεννήσεις και το 2013, 100 γεννήσεις. Φυσικά και εδώ ακολουθείται η ίδια κατηφορική πορεία.
 
Μεγαλύτερη μείωση στα νέα μωράκια μουσουλμανικών οικογενειών
Αναμφίβολα, οι μουσουλμανικές οικογένειες γεννούν περισσότερα παιδιά και αυτή η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν μία αναλογικά μεγαλύτερη μείωση των γεννήσεων παιδιών που οι γονείς τους είναι μουσουλμάνοι. Συγκεκριμένα, ενώ οι γεννήσεις μωρών χριστιανικών οικογενειών μειώθηκαν την τελευταία τετραετία κατά 25,6%, για τις μουσουλμανικές οικογένειες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32,8%.
 
Περίπου 34 συμπολίτες μας πεθαίνουν κάθε μήνα
Σταθερότητα παρουσιάζουν τα στοιχεία όσον αφορά στους θανάτους που σημειώνονται στο δήμο της Ξάνθης. Το 2010, αποδήμησαν 418 δημότες της Ξάνθης, το 2011, άλλοι 408, την επόμενη χρονιά 405 και πέρυσι 406 συμπολίτες.
Από τον τρόπο που καταγράφονται οι θάνατοι δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το ποιες είναι οι πιο πένθιμες περίοδοι για την πόλη μας, αφενός γιατί δε φαίνεται να υπάρχουν ξεκάθαρα κοινά σημεία και αφετέρου γιατί το πότε «φεύγει» κάποιος δε συμπίπτει με την ημερομηνία που δηλώνεται στο ληξιαρχείο σε απόλυτο βαθμό.
Πάντως, αναμφίβολα ο Ιανουάριος παρά τις χαρές που δίνει με τα νέα μωρά, είναι ένας μήνας με μεγάλο αριθμό θανάτων στο δήμο της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια, ενώ και τους μήνες της άνοιξης παρατηρείται αυξημένος αριθμός θανόντων.
Στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συχνά περνούν μια ολόκληρη ζωή στην ίδια πόλη, με το ίδιο περιβάλλον, τις ίδιες καιρικές συνθήκες, ακόμη και τις ίδιες συνθήκες εργασίας ή όρους ζωής εν γένει. Στην περίπτωση των θανάτων, όπως είναι αναμενόμενο, οι χριστιανοί που αποδημούν όντας και οι πλειονότητα του πληθυσμού, είναι περισσότεροι σε απόλυτους αριθμούς και αυτή η τάση δε διαφοροποιείται στη διάρκεια της τετραετίας.
 
Η Ξάνθη υποδέχεται και αποχαιρετά περισσότερους άνδρες
Όσον αφορά το… επικρατέστερο φύλο στην Ξάνθη, δυστυχώς τα στοιχεία είναι περιορισμένα, ωστόσο αξίζει να κάνουμε ένα μικρό σχόλιο, αναφορικά με τα διαθέσιμα δεδομένα. Από το Μάιο του 2013 έως το τέλος του έτους γεννήθηκαν 343 αγόρια και 321 κορίτσια. Αντίστοιχα σημειώθηκαν 145 θάνατοι ανδρών και 116 γυναικών. Μοιάζει λοιπόν, ο νομός για… λίγο να βάφεται με αγορίστικά χρώματα!
Η… διαδρομή της ζωής στο δήμο Ξάνθης
 

ΕΤΟΣ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

ΘΑΝΑΤΟΙ

2010

1.365

418

2011

1.168

482

2012

1.064

405

2013

958

406

 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…