Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Για συντονισμό στη σήμανση των μονοπατιών κάνει έκκληση ο ΕΟΣ Ξάνθης

Για συντονισμό στη σήμανση των μονοπατιών κάνει έκκληση ο ΕΟΣ Ξάνθης

0
monopati leivaditis2
 

Με αφορμή την πρωτοβουλία της ορειβατικής λέσχης Ξάνθης να χαράξει το μονοπάτι “Ξάνθη – Λειβαδίτη”, ενώ το ίδιο έργο έχει αναλάβει και το σχολικό δίκτυο μονοπατιών

 
 
Ανακοίνωση με θέμα το συντονισμό στη σήμανση μονοπατιών και τη συνεννόηση με το δασαρχείο εξέδωσε ο ορειβατικός σύλλογος Ξάνθης, με αφορμή την πρωτοβουλία για τη σήμανση του μονοπατιού “Ξάνθη – Λειβαδίτης” που ανέλαβε η ορειβατική λέσχη Ξάνθης.
Όπως επεξηγείται αναλυτικά στην ανακοίνωση: «τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας πολλοί φορείς αλλά και ιδιώτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το καθάρισμα και τη σήμανση μονοπατιών. Οι προσπάθειες αυτές είναι μεν αξιέπαινες, αφού βοηθούν όσους θέλουν να περπατήσουν τα μονοπάτια αυτά, δημιουργούν όμως και κάποια προβλήματα, μια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός. Έτσι σε κάποια σημεία το βουνό έχει γεμίσει κόκκινα και άλλων χρωμάτων σημάδια τα οποία οδηγούν… προς όλες τις κατευθύνσεις και αντί να βοηθήσουν, μπερδεύουν τους πεζοπόρους. Ο Σύλλογός μας έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από μέλη συλλόγων άλλων περιοχών για την κακή και χαοτική σήμανση σε διάφορα σημεία της ορεινής περιοχής που είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου μας ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα, παρά τις πιεστικές και συνεχείς ενοχλήσεις από τον Ε.Ο.Σ. Ξάνθης». Ακόμη σημειώνεται: «σε όλη τη χώρα οι τοπικοί Ορειβατικοί Σύλλογοι, μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, παίζουν κυρίαρχο αλλά και συντονιστικό ρόλο στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την σήμανση ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών στα όρια των Νομών τους. Ο “Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης” εδώ και πολλά χρόνια είναι αυτός που συντηρεί τα βασικά μονοπάτια στο Νομό Ξάνθης (Γυφτόκαστρου, Καταρράκτη Λειβαδίτη, Κούλας κλπ). Έχει ξεκινήσει επίσης, με αργά μεν αλλά μεθοδικά βήματα τον καθαρισμό και σήμανση και άλλων μικρότερων μονοπατιών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς του, ο Ε.Ο.Σ. Ξάνθης έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο Ξάνθης και στο Δασαρχείο Ξάνθης για σήμανση δικτύου μονοπατιών μήκους 42 χλμ. στην περιοχή της Ποταμιάς (Πίλημα, Γέρακας, Μ. Εύμοιρο, Κριός, Ισαία, Ορεστινή). Για το σκοπό αυτό έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και έχει κατατεθεί χάρτης με τα μονοπάτια που θα σημανθούν, με διαφορετικό χρώμα το καθένα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα». Ειδικά στην Ξάνθης, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά ο ΕΟΣ «έχει ενεργό και συντονιστικό ρόλο σε ανάλογη προσπάθεια που γίνεται από σχολεία της Δευτεροβάθμιας αλλά και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών γύρω από την Ξάνθη στην περιοχή των μοναστηριών και στην περιοχή “Σταύρος Τσακίρης” (πρώην Αυγό) – Μακαρίου. Ήδη έχουν σηματοδοτηθεί 3 μονοπάτια, ενώ για τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα – που πήρε το όνομα «Δίκτυο Μονοπατιών Ξάνθης» – συμμετέχουν περισσότερα σχολεία και στόχος είναι η σήμανση 5 τουλάχιστον νέων μονοπατιών».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ του ΕΟΣ Ξάνθης εξηγεί γιατί είναι απόρροια της έλλειψης συντονισμού η παράλληλη χάραξη του ίδιου μονοπατιού από τα σχολεία και την ορειβατική λέσχη. Ακόμη, θέτει το ερώτημα γιατί η ορειβατική λέσχη πριν καλέσει τα σχολεία δεν ήρθε σε επαφή με το δίκτυο των σχολείων που έχει αναλάβει σχετικά προγράμματα.
Η ανακοίνωση καταλήγει: «θεωρούμε ότι η “Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης”, έστω και ως μη αναγνωρισμένος φορέας ασχολούμενος με την ορειβασία, θα έπρεπε να έρθει αρχικά σε επαφή τόσο με τον ΕΟΣ Ξάνθης όσο και με το σχολικό «Δίκτυο Μονοπατιών Ξάνθης» γιατί προχωρώντας στη δράση που σχεδιάζει, χωρίς συντονισμό και πραγματική διάθεση συνεργασίας μάλλον θα προκαλέσει πρόβλημα παρά θα βοηθήσει τους πεζοπόρους της περιοχής μας. Ας μη ξεχνάμε ότι το βουνό δεν είναι κτήμα κανενός !».
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κατέβασαν ρολά σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Ξάνθη  

Ζητούν να ανασταλούν τα νέα μέτρα που αποκλείουν τους ανεμβολίαστους  – Επέδωσαν ψήφ…