Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εδώ και τώρα απαντήστε: Είναι καθαρό το νερό που πίνουμε;

Εδώ και τώρα απαντήστε: Είναι καθαρό το νερό που πίνουμε;

0
nero katharo

Έκθεση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών λέει ότι σε Ξάνθη και Σταυρούπολη πίνουμε νερό με …βοθρολύματα!

 

Υποστηρίζουν ότι η έκθεση εστάλη στην περιφέρεια και έχει ξεχαστεί στο συρτάρι! Αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ ο Μ. Τσέπελης  

 
 
Κλίμα ανησυχίας και πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το θέμα του ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού στο δήμο Ξάνθης, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100, σύμφωνα με τις οποίες στην Ξάνθη και στην Σταυρούπολη πίνουμε κοκτέιλ από …βοθρολύματα!
 
Πίνουμε νερό με …βοθρολύματα λέει έκθεση του ΠΑΚΟΕ
Το «Ε» ήλθε σε επικοινωνία με τον κ. Χριστουδουλάκη ο οποίος επέμεινε στις δηλώσεις του και συγκριμένα ότι το ΠΑΚΟΕ έκανε μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή με 32 δείγματα συνολικά από το Παρανέστι, τη Σταυρούπολη, την Ξάνθη (5 δείγματα), τη Χρυσούπολη και τη Λίμνη Βιστονίδας. τον Ιούνιο του 2013 και ότι σ’ αυτά «διαπιστώσαμε πως σε ποσοστό 45% στην Ξάνθη και 60% στη Σταυρούπολη, περίπου, το νερό ήταν φορτισμένο με κολοβακτηρίδια και το δίκτυο ήταν μπλεγμένο με βοθρολύματα!», όπως είπε χαρακτηριστικά. Είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων έχουν κοινοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά …»μάλλον έχουν ξεχαστεί σε κάποιο συρτάρι…», σχολίασε δεικτικά μιλώντας στο «Ε». Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η Ξάνθη έχει ένα από τα πιο παλαιά δίκτυα ύδρευσης ιδιαίτερα δε το δίκτυο της Π. Πόλης είναι από τα πιο προβληματικά καθώς έχει ακόμη αμιαντοσωλήνες οι οποίοι ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις.
 
Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις από ΔΕΥΑΞ και περιφέρεια
Όμως τέτοιου είδους καταγγελίες είναι πάρα πολύ σοβαρές για να λέγονται έτσι πολύ δε περισσότερο όταν βασίζονται σε στοιχεία από μετρήσεις ενός μη κερδοσκοπικού φορέα του ιδιωτικού τομέα όπως το ΠΑΚΟΕ που δραστηριοποιείται επί 34 χρόνια με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς αφορά την δημόσια υγεία αλλά και αν υπάρχει αποσιώπηση των μετρήσεων ή ελλιπείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταστρατηγείται ευθέως το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται για το πόσο καθαρό είναι το νερό που πληρώνει και πίνει γι αυτό και το «Ε» απευθύνθηκε στο πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλη Τσέπελη για να δώσει απαντήσεις.
 
Αμφισβητεί τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ ο Τσέπελης  
Ο κ. Τσέπελης δήλωσε άγνοια αυτής της έκθεσης, αμφισβήτησε άμεσα όμως τα στοιχεία των μετρήσεων του ΠΑΚΟΕ λέγοντας ότι 5 πιστοποιημένοι φορείς κάνουν μετρήσεις και ελέγχους στο πόσιμο νερό του δήμου και δείχνουν ότι το νερό μας είναι …διαμάντι! «Ουδέποτε ενημερώθηκα γι αυτή την έκθεση. Γι αυτό και ανέθεσα στον νομικό μας σύμβουλο να ζητήσει επίσημα την έκθεση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η ΔΕΥΑΞ καθημερινά συλλέγει δείγματα και κάνει χημικό έλεγχο. Η Διεύθυνση Υγιεινής της Π.Ε. Ξάνθης σε συνεργασία με το εργαστήριο του Α,Π.Θ. κάνει μετρήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης ελέγχους κάνουν το ΙΓΜΕ, υπάρχει συνεργασία με το Δ.Π.Θ και ανά μήνα στέλνουμε στο υπερσύχρονο Ινστιτούτο της Αλεξανδρούπολης δείγματα για μικροβιακή ανάλυση. Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το νερό μας είναι διαμάντι…’Όλοι αυτοί οι φορείς κάνουν λάθος και μόνο το ΠΑΚΟΕ κάνει σωστές μετρήσεις;», αναρωτιέται ο κ. Τσέπελης αφήνοντας υπόνοιες για την σκοπιμότητα όλων αυτών. Να σημειώσουμε ότι το «Ε» ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλάκη την έκθεση του ΠΑΚΟΕ, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι θα είναι στη διάθεσή μας αφού προηγουμένως συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα ου θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…