Σχόλια 1/3/2014

0
dalatsis close
Μετά τον Χειμώνα έρχεται η Άνοιξη. Πάντα ή συνήθως ή ελπίζουμε;
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Θα μας πάρει το ποτάμι;
 Εντάξει, είναι ένας καλός ελεύθερος ρεπόρτερ ο Θεοδωράκης. Έχει παρουσιάσει στην τηλεόραση, πρωτίστως, και ακολούθως στα ΝΕΑ, ρεπορτάζ και έρευνες με θέματα κοινωνικά κυρίως. Από του σημείου αυτού όμως μέχρι το να δημιουργεί πολιτική παράταξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και μάλιστα δύσκολη και δύσβατη.
Αρχικά, θα δει τις δυνάμεις του νέου κόμματος που έχει το όνομα «το ποτάμι», στις ευρωεκλογές. Και ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου θα συνεχίσει ή θα σταματήσει. Πάντως πολλές συζητήσεις έγιναν για το νέο κόμμα στις διάφορες ηλεκτρονικέ σελίδες, όπου και θα στηριχθεί ο Θεοδωράκης για την προβολή και προώθηση των θέσεών του που ακόμα δεν έγιναν γνωστές.
-Θα δούμε λέμε εμείς. Θα μας πάρει το ποτάμι ή θα πρόκειται για ένα ξεροπόταμο; Θα δείξει…
«Ε»


 
Ήταν προσκεκλημένος
 Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Εμπόρων – Βιοτεχνών ο Σωτήρης Τσιακίρογλου. Όπως επίσης μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας. Ως εκ τούτου και εκλήθη και έπρεπε να πάει στην πρόσκληση που του απεστάλη. Κι όχι μόνον σ’ αυτόν αλλά και στον Αντώνη Κοσμίδη. Πήγαν στην παρουσίαση των Προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τους Μικρομεσαίους που ως γνωστόν έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα.
Έτσι εχόντων των πραγμάτων, η προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές συνεχίζεται με τη συμπλήρωση του συνδυασμού με αξιόλογους συμπολίτες και συμπολίτισσες, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
«Ε»


 
Ασύλληπτο χρέος
 Απίστευτο μας φάνηκε, ασύλληπτο, πρωτοφανές. Διαβάστε και θα καταλάβετε. Συνελήφθη προχθές το απόγευμα 49χρονος Καβαλιώτης επιχειρηματίας για χρέος προς το δημόσιο ύψους 16,7 εκατομμυρίων ευρώ!
Το χρέος για μια επαρχιακή επιχείρηση είναι όντως πολύ μεγάλο. Το πώς και από πού προήλθε, άγνωστο.
«Ε»


 
Έγινε 49 χρόνων
 Άλλη μια χρονιά βρίσκεται η Ξάνθη στο επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων της Βορείου Ελλάδας. Καρναβαλικές εκδηλώσεις γίνονται και αλλού σε Μακεδονία και Θράκη. Τη φήμη όμως και τη σπουδαιότητα του Καρναβαλιού της Ξάνθης δεν τη βρίσκεις σε κανένα άλλο. Ήδη είναι γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίαρχο στη βόρεια Ελλάδα πέραν πάσης αμφισβήτησης. Χρονολογικά δε, κοντεύει την ηλικία των 50 χρόνων, γεγονός που το εδραιώνει στο χρόνο ως ζωντανό θεσμό που επιβίωσε μεν αλλά και συνεχίζει δε με επιτυχία.
Βέβαια νέες ιδέες και προτάσεις πρέπει να γίνουν και σταδιακά να ανανεωθεί ο θεσμός. Αυτό το τελευταίο για τη νέα δημοτική αρχή.
«Ε»


 
Γιορτές τέλος
 Σάββατο σήμερα, παραμονή της μεγάλης παρέλασης του καρναβαλιού, του Τζάρου και του γλεντιού στην πόλη. Μια ακόμη γιορτινή εκδήλωση θα καταγραφεί στην ιστορία. Η ζωή συνεχίζεται, τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ημέρες χαράς και γιορτής, ημέρες θλίψης. Η ποικιλία της ζωής. Μετά το ξέφρενο γλέντι και την ελευθεριάζουσα κατάσταση της Αποκριάς, εισερχόμαστε, με την Καθαρά Δευτέρα, στην μακριά περίοδο της Νηστείας για την γιορτή του Πάσχα και της Αναστάσεως.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν τις τελευταίες ημέρες της Αποκριάς με κέφι και διάθεση Ξανθιώτικη που δύσκολα τη συναντά κανείς αλλού.
«Ε»


 
Άγχος υποψηφίων
 Αυτοί που δεν απολαμβάνουν φέτος τις γιορτές της Ξάνθης είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, τόσο στην Ξάνθη, όσο και των υπολοίπων περιφερειακών. Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους αγωνία και αγώνα για να κλείσουν τους συνδυασμούς τους. Πού καιρός και διάθεση για γιορτές και πανηγύρια. Εξάλλου, επειδή πρόκειται για εκλογές κανείς δεν είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα. Γι’αυτό και το άγχος και η ένταση η οποία θα φύγει μετά το τέλος των εκλογών. Μέχρι τότε, στην πρέσα και την ένταση.
Κι επειδή η κατάσταση είναι ρευστή αλλά κα οι υποψηφιότητες πολλές, είναι προφανής και δικαιολογημένη η αγωνία. Στα πανηγύρια και τους χορούς πηγαίνουν, όσοι πηγαίνουν, από υποχρέωση για να φανούν. Αυτοί γνωρίζουν την ένταση και το άγχος τους.
«Ε»


 
Αγωνία για τον καιρό
 Με τα βλέμματα στραμμένα στα δελτία καιρού είναι τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι ξανθιώτες, κυρίως οι επαγγελματίες εστίασης και οι καρναβαλιστές. Η αγωνία είναι μεγάλη για την εξέλιξη του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης παρέλασης. Είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών και την τιμητική τους στις ξανθιώτικες συζητήσεις τις μέρες αυτές έχουν οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι. Οι περισσότεροι μας απογοητεύουν προβλέποντας βροχές για την Κυριακή, αλλά υπάρχουν και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για ψιλόβροχο που θα εναλλάσσεται με ήλιο.
Πάντως ποτέ σχεδόν ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα κακός τέτοια μέρα, σε σημείο που να καταστρέψει την παρέλαση. Ας ελπίσουμε ότι και φέτος θα μας κάνει το χατίρι να μην τα χαλάσει όλα. Άλλωστε οι ξανθιώτες είναι μαθημένοι και δεν πτοούνται από λίγες ψιχάλες.
Ας είμαστε αισιόδοξοι…


 
Ο Κώστας Δαλάτσης κατεβαίνει για δήμαρχος στον Τόπειρο
 Ο κύβος ερρίφθη…Μετά από μια μακρά περίοδο με συζητήσεις στην παράταξη «Νέα Εποχή» του πρώην δήμαρχου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου βγήκε επιτέλους «λευκός καπνός». Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Κώστας Δαλάτσης προχωράει στην συγκρότηση συνδυασμού έχοντας μαζί του τον Χρήστο Δελή. Η υποψηφιότητα του θ’ ανακοινωθεί Τετάρτη με Πέμπτη. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα είναι μαζί του στο ψηφοδέλτιο οι άλλοι δύο διεκδικητές Μάκης Τσιλιγγίρης και Κώστας Λειβαδίτης αλλά το βέβαιο είναι ότι ο κ. Δαλάτσης το αποφάσισε και προχωράει…Μάλιστα – όπως μάθαμε – έχει ήδη έτοιμο ένα πυρήνα υποψηφίων από την μειονότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Του ευχόμαστε «Καλή επιτυχία!
Μ.Ξ.


 
Το καρναβάλι θέλει και προσοχή
 Μια δυσάρεστη είδηση εξαιρετικά επίκαιρη για την πόλη μας που ζει σε αποκριάτικους ρυθμούς. Έχασε τελικά το φως του από το ένα μάτι ο 12χρονος που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Το παιδί είχε μεταφερθεί από Σαμαρείτες στο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως είχε πρόβλημα στο ένα του μάτι και έβλεπε θολά. Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το παιδί υπέστη βλάβη στην ωχρά κηλίδα από τα δυνατά ντεσιμπέλ, κάτι το οποίο αναφέρεται και στην ιατρική τους γνωμάτευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί κατά την τελετή έναρξης καθόταν κοντά στην εξέδρα.
Οι γονείς του φέρονταν αποφασισμένοι να υποβάλουν μήνυση στον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού και τον εκπρόσωπο της εταιρείας ρίψης πυροτεχνημάτων, καθώς είχαν θεωρήσει ότι το παιδί είχε τραυματιστεί από αυτά.
Όλοι οι ξανθιώτες και επισκέπτες του καρναβαλιού και διπλά οι γονείς οφείλουν αυτές τις ημέρες εξαιτίας της πολυκοσμίας και του ξεφαντώματος να διατηρούν την προσοχή τους, καθώς το πάρτι δυστυχώς συνοδεύεται και από πολλούς κινδύνους.
Θερμές ευχαριστίες εκ των προτέρων σε όλους εκείνους τους συμπολίτες, Σαμαρείτες του ΕΣ και εργαζομένους στο τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου που θα είναι σε εγρήγορση και θα βρεθούν δίπλα σε αυτές τις δυσάρεστες στιγμές.
Ε.Δ.


 
 Που θα βρείτε…μέρος στην παρέλαση
 Αφού μιλήσαμε για όλες τις άλλες προετοιμασίες καλό είναι να αναφέρουμε ότι την Κυριακή θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες στο Φόρο που αποτελεί σημείο έναρξης της Καρναβαλικής Παρέλασης και στο γήπεδο το ΑΟΞάνθης, όπου και καταλήγει η πομπή. Έτσι, αναμένεται να δημιουργηθεί για άλλη μια χρονιά το πρόβλημα με τις τουαλέτες και η μετατροπή της πόλης σε δημόσιο ουρητήριο. Κατά το παρελθόν πολλοί καρναβαλιστές έχουν χρησιμοποιήσει για την ανάγκη τους τις τουαλέτες των καταστημάτων που βρίσκονται στην διαδρομή των 3 χιλιομέτρων. Καλό είναι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να δείξουν γι άλλη μια φορά ανοχή, προκειμένου να περιορίσουμε αποτρόπαιες εικόνες.
Γ.Τ.


 
Θα γελάσει το χειλάκι τους
 Μούσκεμα θα τα κάνει ο καιρός για όλους εκτός από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης, οι οποίοι θα δουν τα μαγαζιά τους να γεμίζουν. Βέβαια, η κατανάλωση τα τελευταία χρόνια έχει πέσει και δεν θυμίζει σε τίποτα την κραιπάλη παλιών καλών (;) καιρών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι καρναβαλιστές θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους είτε μέσα είτε έξω από τα μαγαζιά. Όπως και να έχει πάντως, καλό είναι η κατανάλωση να γίνει με μέτρο, έτσι ώστε οι νέοι να μην παρελάσουν στους διαδρόμους του νοσοκομείου ντυμένοι…ασθενείς.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…