Σχόλια 10/3/2014

0
Μήπως χρωστάμε στους Γερμανούς αυτά που … δεν μας πήραν όταν έφυγαν;
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Υποκρισία
 «Δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα Ευρωπαϊκά σύνορα τώρα, στον 21ο αιώνα» δήλωσαν αμερικανοί και ευρωπαίοι πολιτικοί.
Προφανώς έχουν επιλεκτική μνήμη. Ξέχασαν ότι πριν λίγα χρόνια άλλαξαν βίαια τα σύνορα μιας χώρας, της Γιουγκοσλαβίας, την οποία κυριολεκτικά διαμέλισαν κατά πως τους βόλευε.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα μεγάλα κράτη, τα ισχυρά από κάθε άποψη, κάνουν αυτό που το δικό τους συμφέρον επιτάσσει. Τα υπόλοιπα είναι λόγια που λέγονται έτσι για να περνά η ώρα και για το λαό που τα καταπίνει αμάσητα. Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από παρόμοια γεγονότα.
«Ε»


 
Μειώνεται η προεκλογική περίοδος
 Μειώνεται στον έναν μήνα, αντί δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα, η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς των υποψηφίων για τις εμφανίσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, προβλέπεται ότι «η προεκλογική περίοδος να είναι το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που προηγείται της ψηφοφορίας του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.»
«Ε»


 
Νέα δημοσκόπηση την Τετάρτη
 Δημοσκόπηση έγινε την Τετάρτη στην Ξάνθη με ερωτηματολόγιο καθαρά δημοτικού περιεχομένου, δηλαδή για το Δήμο Ξάνθης, και περιλαμβάνοντας και τους επτά υποψήφιους.
Το αποτέλεσμα και αυτής της δημοσκόπησης είναι άγνωστο όπως άγνωστος είναι και αυτός που το παρήγγειλε και βέβαια το πλήρωσε. Ως φήμες κυκλοφόρησαν πολλά ως προς τα ποσοστά των υποψηφίων, ποιος είναι πρώτος ποιος δεύτερος κλπ. Όλα όμως είναι φήμες και τίποτε άλλο.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης το γνωρίζει μόνον αυτός που το παράγγειλε και το πλήρωσε. Μόνον αυτός εάν θελήσει θα το δώσει στη δημοσιότητα. Πάντως υπομονή. Δύο μήνες μας έμειναν.
«Ε»


 
Λόγια του αέρα
 Γιατί δεν με εκπλήσσουν οι τροϊκανοί υπάλληλοι; Γιατί δεν με ξαφνιάζουν με τα πείσματά τους, τις εμμονές τους και την αυθάδειά τους;
Η απάντηση είναι απλή: Διότι βρήκαν και τα κάνουν. Διότι τους δώσαμε ως κράτος το δικαίωμα και μας χορεύουν στο ταψί. Εμείς επομένως οι αρχικοί φταίχτες, δηλαδή οι κυβερνήσεις που δανείζονταν συνέχεια. Κι επειδή τα δανεικά από τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς επιστρέφονται, κι επειδή εμείς δεν τα είχαμε, τα σκορπίσαμε σε καταναλωτικά αγαθά, για να τα πάρουν πίσω αλλά και για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σαν κράτος να λειτουργούμε μας δώσαν κι άλλα δάνεια, μας βάλαν όμως όρους.
Αυτό είναι το πάθημα και το μάθημα. Όποιος το κατάλαβε έχει καλώς. Όποιος βγάζει τα συμπεράσματά του προς τη σωστή κατεύθυνση, δυο φορές σωστός. Τα υπόλοιπα είναι λόγια. Λόγια για τα καφενεία, έπεα πτερόεντα δηλαδή.
«Ε»


 
Θα εκπλαγούν
 Δεν γνωρίζω τι πιστεύουν οι βουλευτές του νομού για τις Ευρωεκλογές και τι οι Γραμματείς των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ εκείνο που ακούω είναι ότι θα υπάρχει…αποχή!
Σε αντίθεση με τις εκλογές για δημάρχους και Περιφερειάρχες, για το Ευρωψηφοδέλτιο προβλέπεται αποχή. Κι αυτό γιατί λίγο-πολύ όλοι τα έχουν με τα καμώματα των Ευρωπαίων (Ολι Ρεν και Σια η μεγάλη κομπανία) που επιμένουν να δεχτούμε σαν κυβέρνηση και λαός τις δικές τους παραξενιές σε δευτερευούσης αξίας θέματα.
Γι’αυτό και ακούγεται ότι θα εκπλαγούν από το αντιευρωπαϊκό πνεύμα που θα εκφραστεί με αποχή ή ψηφίζοντας μικρά κόμματα, έτσι από αντίδραση.
«Ε»


 
Κάθε μέρα κόμμα
 Είμαστε κι εμείς όμως…τόσο απογοητευμένοι, τόσο επιπόλαιοι, όπως θέλετε πείτε το. Πριν λίγες βδομάδες οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην Ελιά 15%, σήμερα δίνουν στο Ποτάμι 5%. Δίχως να έχει παρουσιάσει τίποτα το ουσιαστικό για το πρόγραμμα, τις αρχές, τα πρόσωπα που θα το αποτελούν.
Αν αύριο, σηκωθεί για παράδειγμα η Έλλη Στάη και κάνει ένα κόμμα με τίτλο – ξέρω γω – «Το Βλέμμα», μπορεί σε λίγες μέρες να κερδίσει την ψήφο και του 10% μη σας πω.
Καλά διάβασα στο twitter, αυτοί κάθε μέρα θα κάνουν κόμματα μέχρι να διαλέξετε επιτέλους, οριστικά, ένα για να το ψηφίσετε.
«Γ»


 
Η Συγγνώμη του Γερμανού προέδρου
 «Συγγνώμη εν ονόματι όσων διέπραξαν τα εγκλήματα και των πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώρισαν». Με τα λόγια αυτά ζήτησε συγγνώμη ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, από τους κατοίκους των Λιγκιάδων Ιωννίνων, ενός χωριού που καταστράφηκε ολοσχερώς μαζί με τους κατοίκους του από τους ναζί. Πολλές συγγνώμες και πολλά ευχολόγια ακούστηκαν από τον Γερμανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του, αλλά κουβέντα για πολεμικές αποζημιώσεις, ούτε για το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο που τους δώσαμε.
Αλλά μια συγγνώμη είναι πολύ λίγη, δεν αρκεί για τα δεινά μας, τότε και τώρα…


 
Έχει ξεφύγει ο Ερντογάν…
 Να κλείσει το Facebook και το Υου Tube στην Τουρκία απειλεί τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αν κερδίσει τις τοπικές εκλογές στις 30 Μαρτίου.
Με πρόφαση την προστασία της κοινωνίας από τις αρνητικές επιπτώσεις του Διαδικτύου, απειλεί να βυθίσει την Τουρκία στο Μεσαίωνα ενώ μετά από τις απειλές αυτές αναμένεται να προκληθεί νέα αναταραχή δεδομένου και του ήδη τεταμένου κλίματος στην κοινωνία.
Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι η δημοσιοποίηση από το youtube των συνομιλιών του με τον γιο του που αποκάλυψαν τις ύποπτες συναλλαγές του με επιχειρηματίες της χώρας.
Δυστυχώς ο κ. Ερντογάν, νομίζει ότι βρίσκεται στην εποχή των οθωμανών και φαντάζεται τον εαυτό του σαν σουλτάνο, που δεν επιδέχεται καμίας κριτικής και αμφισβήτησης. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει και οι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να δεχθούν τις μεσαιωνικού τύπου απαγορεύσεις που προσπαθεί να επιβάλει.
Το κύμα αμφισβήτησης εναντίον του που φουντώνει στην Τουρκία έχει κάνει τον Ερντογάν να χάσει την ψυχραιμία του εντελώς και να ολισθαίνει προς τον πιο ακραίο συντηρητισμό…


 
Επιστροφή στην φύση
 Η κτηνιατρική υπηρεσία πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με μαρτυρίες των κτηνοτρόφων, τους τελευταίους ελέγχους για την ευλογιά και «υποσχέθηκε» στους τελευταίους ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα μπορέσουν να ξαναβγάλουνε τα κοπάδια τους για βοσκή. Να σημειώσουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές σε ρεπορτάζ μας, πολλά κοπάδια ξεπερνώντας τον φόβο της Ευλογιάς, κόντεψε να αφανιστούν από ασιτία. Έτσι μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι του νομού μας ετοιμάζονται να πάρουν επιτέλους μια μικρή ανάσα.
Γ.Τ.


 
Απεργεί όλη η χώρα
 Και μετά τα φαρμακεία σειρά παίρνει για άλλη μια φορά η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε έκτακτη σύσκεψη της την Παρασκευή ανακοίνωσε σειρά κινητοποιήσεων την Τετάρτη 12 Μαρτίου και την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Μαρτίου. Η πρώτη 24ωρη απεργία όπως σημειώνουν οι ίδιοι γίνεται ενάντια του νόμου που «προβλέπει την κατάργηση νομικών προσώπων του δημοσίου, την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων, μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης», ενώ η επόμενη 48ωρη ενόψει των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο. Όπως φαίνεται, οι δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα πιστεύουν ότι θα συγκινήσουν την κυβέρνηση με το να μην πάνε 2 μέρες στην δουλειά τους. Τόσες αποτυχημένες απεργίες και ακόμα δεν έχουν βρει μια καλύτερη «πατέντα». Όχι ότι εδώ που τα λέμε υπάρχει κάτι που να τους αγγίζει όλους αυτούς πέρα από τις επερχόμενες εκλογές…
Γ.Τ.


 
Πολύ δόση ΣΥΡΙΖΑ …
 …φάγαμε τις δυο τελευταίες μέρες. Από την Πέμπτη που ήρθε εδώ ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος το βράδυ πολιτική εκδήλωση με παρουσίαση των υποψηφίων και ομιλία και το πρωί της Παρασκευής σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας των Αβδήρων και στον οικισμό. Όλα καλά αλλά αναρωτιέμαι η παρουσίαση των υποψηφίων σε τι αποσκοπούσε αφού από καιρό είναι γνωστοί και πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης και το όνομα της Βάσως Αγοραστού ως υποψήφιας αντιπεριφερειάρχης. Έτσι όπως κατάλαβα έχοντας κατά πόδας τον κ. Σκουρλέτη οι λόγοι ήταν δύο. Ο πρώτος έτσι για το νταβαντούρι και τη δημοσιότητα και ο δεύτερος για να διαφοροποιηθούν απ’ όλους τους υπόλοιπους συνδυασμούς που μας προέκυψαν ανεξάρτητοι και να πουν ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει δεν ντρέπονται να πουν ότι τους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Και για να πούμε την αλήθεια αυτό είναι το μεγάλο avantage τους γιατί η αναγνωρισιμότητά τους είναι μικρή!
Μ.Ξ.


 
Περί …γραφικότητας
 Είναι κάποιοι που βρήκαν αφορμή τις εκλογές για να αποκτήσουν ρόλο ή πιθανόν με τις πιέσεις που ασκούν να προσπορίσουν ίδια οφέλη. Η μέθοδος είναι γνωστή. Έχοντας διαδικτυακό τόπο στοχοποιούν συγκεκριμένους υποψηφίους ρίχνοντας λάσπη ενώ άλλες φορές επιλέγουν να μιλούν με γρίφους έτσι για να δημιουργούν εντυπώσεις.
Μόνο που …στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί και απ’ τις πολλές …γραφικότητες κινδυνεύουν να γίνουν οι ίδιοι γραφικοί!
Μ.Ξ.


 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…