Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Βούλιαξε το Αμοιρίδειο από κέφι και χορό

Βούλιαξε το Αμοιρίδειο από κέφι και χορό

0
xoros amoiridio
 

2.500 ξανθιώτες κατέκλυσαν το αθλητικό κέντρο

 

Φαγητά και μουσική από τον κάθε τόπο μαζί με άφθονο κρασί επιστρατεύτηκαν από πολίτες και Πολιτιστικούς Συλλόγους για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη


 
Ένα επιτυχημένο γλέντι στήθηκε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Οι 2.500 περίπου Ξανθιώτες που βρέθηκαν στον χώρο είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στις γεύσεις του κάθε τόπου μέσα από τα εδέσματα των διαφόρων Πολιτιστικών Συλλόγων, με την συνοδεία της μουσικής των «Μπάντα Τέτοια».
Αν και ο θεσμός υπάρχει περίπου τα τελευταία δέκα χρόνια (παλιότερα γινόταν στην αίθουσα «Αρίων» και μετά στην αίθουσα του «Ξενία») η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από το κοινό της πόλης τις δύο τελευταίες χρονιές.
 
Ένα μουσικό και γευστικό ταξίδι στα ήθη και στα έθιμα του πολιτισμικού μωσαϊκού της Ξάνθης
Πέρα από τις ψησταριές σε μπαλκόνια, αυλές και ταβερνάκια οι Ξανθιώτες τα τελευταία χρόνια δίνουν το δικό τους ραντεβού για την Τσικνοπέμπτη στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο. Και γιατί όχι, αφού εκεί τους περιμένουν πλούσια εδέσματα, από τις ιδιαίτερες κουζίνες του κάθε συλλόγου και άφθονο κρασί. Ρολό χοιρινό, λαχανοντολμάδες, κεφτεδάκια, κολυβόζουμο, διάφορες πίτες, καλτσούνια, πιροσκί και πολλά άλλα γέμισαν τα τραπέζια των Ξανθιωτών, που αφού χόρτασε τόσο το «μάτι» τους από την ποικιλία όσο και οι κοιλιές τους, μικροί και μεγάλοι ‘σύραν τον χορό υπό την μουσική των «Μπάντα Τέτοια». Οι Τσαρμαντίδης Γιάννης, Παντελίδης Μελέτης, Παραπέρογλου Γιώργος, Μίχου Γιώργος, Τσαρμαντίδης Γεράκης μαζί με το κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο, νταούλι, τουμπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα, λαούτο και το ακορντεόν τους, ακολούθησαν ένα ρεπερτόριο που περιλάμβανε τραγούδια από την Θράκη, Μακεδονία, Μ. Ασία, Νησιά, αλλά και την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.                                                                                                        
 
Μ. Φανουράκης: «Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση»
Για την πιο επιτυχημένη χρονιά του θεσμού μιλά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος στέγασε την εκδήλωση στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο, αφουγκραζόμενος την ανάγκη για περισσότερο χώρο, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος των πολιτών.
«Η χθεσινή εκδήλωση ήταν ίσως η πιο επιτυχημένη Τσικνοπέμπτη των τελευταίων χρόνων. Ήταν μεγάλη η ικανοποίηση μας. Ένιωσα βαθειά συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου, καθώς είχα άγχος για το πώς θα γεμίσει ένας τόσο μεγάλος χώρος, τον οποίο εγώ είχα υποδείξει. Ο κόσμος όμως αγκάλιασε την εκδήλωση Και απέδειξε ότι έχει ανάγκη για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Όπως φαίνεται η κρίση μας έφερε πιο κοντά»ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο «Ε» ο κ. Φανουράκης.
 
Ποιοι συμμετείχαν
Συμμετείχαν οι: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Κρητική Αδελφότητα Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων Ν. Ξάνθης «Ο Αμφέραος», Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης, Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου, Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…