Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την κωδικοποίηση της Σαρία

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για την κωδικοποίηση της Σαρία

0
mousoulmanes thraki
 
 

Θα συνταχθεί σε ελληνικά και αραβικά. Επεξεργάζεται την πρωτοβουλία η μειονότητα, δεν έχουν αποφανθεί οι νομικοί

 
 
Μειονοτικοί και πλειονοτικοί κύκλοι, καθώς και νομικοί άρχισαν να επεξεργάζονται την κωδικοποίηση του άγραφου μουσουλμανικού δικαίου της Σαρία, μετά την υπουργική απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία, αιφνιδίως ο κ. Αρβανιτόπουλος αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη του εγχειριδίου.
Το βιβλίο θα αφορά σε πρώτη φάση αποκλειστικά τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα κυκλοφορήσει στην ελληνική και την αραβική γλώσσα, και θα ρυθμίζει τα πάντα… σε ό,τι αφορά τα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων της μουσουλμανικής μειονότητας. Με λίγα λόγια, οι μουφτήδες, δηλαδή οι φυσικοί δικαστές των μουσουλμάνων της Θράκης, θα πάψουν να δικάζουν… χωρίς να επικαλούνται κάποια συγκεκριμένη διάταξη, την οποία θα μπορούν να εξετάζουν και οι εθνικοί δικαστές, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα.
Η σαρία είναι θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης, εμπνευσμένος από το Κοράνιο, και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο, αλλά και τον ισλαμικό τρόπο ζωής γενικότερα. Πρόκειται για τη φωνή του προφήτη Μωάμεθ, την οποία ερμηνεύουν τέσσερις βασικές σχολές στον μουσουλμανικό κόσμο. Το εγχειρίδιο του υπουργείου Παιδείας θα ακολουθήσει τη σημαντικότερη από αυτές, τη σχολή Χάναφι (ιεροδικαϊκό σύστημα Χάναφι). Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας για τη συγκρότηση της επιτροπής σύνταξης του εγχειριδίου ανοίγει τον δρόμο για την κωδικοποίηση της «σαρία» για τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Ως γνωστόν, η σαρία στη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης ισχύει μόνο ως προς το οικογενειακό δίκαιο καθώς και τις υποθέσεις που σχετίζονται με ζητήματα κληρονομιάς και διαθηκών (ο θρησκευτικός ηγέτης, ο μουφτής δηλαδή, λειτουργεί ως ιεροδικαστής απονέμοντας το ισλαμικό δίκαιο. Με νόμο του ελληνικού κράτους, το 1990, εκχωρείται και επισήμως το δικαίωμα άσκησης δικαστικών αρμοδιοτήτων στους μουφτήδες).
Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να είναι, κατά το δυνατόν, σύντομο και περιεκτικό ώστε να βοηθήσει τους Έλληνες πολίτες όλων των θρησκευμάτων να κατανοήσουν ότι η παραχώρηση από το ελληνικό κράτος του προνομίου, για την αναγνώριση της ισχύος της σαρία για το προσωπικό δίκαιο των Ελλήνων πολιτών που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, συνδέεται με τη θρησκευτική τους ταυτότητα, παράδοση και πολιτισμό χωρίς να αποτελεί απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γενικότερη ελληνική έννομη τάξη».
Τόσο ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζαμαλή όσο και οι μουφτήδες Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, θα συμμετέχουν στην επιτροπή, ενώ θα συνδράμει ο διδάσκων ισλαμικού δικαίου στο τμήμα τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριακός Πατραγάς-Νικολάου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…