Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προσπάθειες για μια πιο πράσινη Ξάνθη

Προσπάθειες για μια πιο πράσινη Ξάνθη

0
parteri laiki
 

Το 10 στρεμμάτων φυτώριο ετοιμάζει τα φυτά και τα δέντρα που θα τοποθετηθούν σε διάφορες γωνιές της Πόλης

 

Ομάδα πολιτών βανδαλίζουν παρτέρια και δέντρα δυσχεραίνοντας το έργο των υπαλλήλων

 
 
Ο ρόλος της βλάστησης της πόλης είναι ένα πολύ συζητημένο θέμα. Ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η αντιανεμική προστασία, η συγκράτηση των εδαφών και η μείωση του θορύβου είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα οφέλη που προσφέρει το αστικό πράσινο. Δυστυχώς όμως, πολλοί θεωρούν ότι οι εστίες πρασίνου έχουν καθαρά καλλωπιστικό ρόλο, με αποτέλεσμα να θεωρείται τελευταία προτεραιότητα αν όχι περιττό έξοδο. Μια άποψη που ευτυχώς δεν συμμερίζεται το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης, το οποίο παλεύει να κάνει την πόλη της Ξάνθης πράσινη, παρά τις αντιξοότητες που συναντά από την μεριά μερικών πολιτών, αλλά και λόγω οικονομικών περιορισμών. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Τεχνολόγο Γεωπόνο του Δήμου, Αθανάσιο Μπαμπάτσο και ενημερώθηκε για το έργο που επιτελούν.
 
10 στρέμματα φυτώριο ετοιμάζουν τα φυτά που θα ομορφύνουν και θα αναζωογονήσουν την πόλη μας
Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπάτσο, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ξάνθης στελεχώνεται από 27 άτομα εκ των οποίων τα 8 είναι Α.Μ.Ε.Α. Στο 10 στρεμμάτων φυτώριο που διατηρεί, και που αποτελεί πρωτοπορία για τους ελληνικούς δήμους, καλλιεργεί καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά καθώς και κάποια είδη δέντρων. Κάποια από τα ανοιξιάτικα καλλωπιστικά φυτά είναι οι πανσέδες, οι βιολέτες, τα κινέζικα γαρίφαλα, ενώ από τα καλοκαιρινά είναι τα ζίνια, κατιφέδες, φλουξάκια, πετούνιες κ.τ.λ. Οι αρωματικοί θάμνοι που καλλιεργούνται με σκοπό να ομορφύνουν και να δώσουν μια άλλη νότα στην πόλη είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η λιγούστρα και το φροσίθιο. Για να καθαρίσουν τον αέρα της πόλης ετοιμάζονται πλατάνια, φλαμουριές, σφένδραμοι, κουτσουπιές, ιβίσκοι σειριακοί και διάφορα κωνοφόρα. Βέβαια, το Τμήμα προμηθεύεται και κάποια ακόμη είδη, όπως είναι οι μανώλιες, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Μπαμπάτσος το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο από το κόστος της αγοράς.
 
Το περισσότερο πράσινο με τον μικρότερο προϋπολογισμό
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για την αγορά φυτών και δέντρων για το 2013 ανέρχεται στις 10.894 ευρώ. «Έχουμε το μικρότερο προϋπολογισμό σε δέντρα και φυτά από όλους τους μεγάλους Δήμους. Την στιγμή που έχουμε σχεδόν τον μισό από τους άλλους, έχουμε και το περισσότερο πράσινο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπάτσος.
 
Αθ. Μπαμπάτσος: «Πρώτα ο κόσμος, μετά οι υπάλληλοι»
Παράπονο απέναντι στην νοοτροπία ότι η αστική βλάστηση δεν πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα εξέφρασε στο «Ε» ο Τεχνολόγος Γεωπόνος. «Το αστικό πράσινο πρέπει να είναι προτεραιότητα, όχι το κερασάκι στην τούρτα. Οι τρεις προτεραιότητες σε κάθε πόλη θα πρέπει να είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ρύθμιση της κυκλοφορίας και το αστικό πράσινο. Από αυτά πάσχει η πόλη μας, από αυτά πάσχει όλη η Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπάτσος και συμπληρώνει «κάνουμε ένα παρτέρι και την άλλη μέρα είναι χαλασμένο. Προσπαθούμε μέσα στην πόλη να βάζουμε δέντρα πενταετίας γιατί πάνε κάποιοι και τα σπάνε». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο περιστατικό της περσινής χρονιάς κατά το οποίο κάποιοι βάλανε φωτιά στο φυτώριο και έμεινε το Τμήμα χωρίς αρωματικούς θάμνους.
 
Το πράσινο κάνει καλό στους πολίτες αλλά όχι στους υπαλλήλους
Αν και το πράσινο κάνει καλό στην υγεία των πολιτών καθώς καθαρίζει τον αέρα, αλλά και προσφέρει χαλάρωση, δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπαλλήλους του τμήματος. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαμπάτσος περίπου το 90% των υπαλλήλων του Τμήματος Πρασίνου έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα, εξαιτίας των κοπράνων των σκύλων που βγάζουν στα πάρκα οι «ζωόφιλοι» και των αδέσποτων που εισπνέουν όταν κόβουν τα χόρτα με το χλοοκοπτικό.
 
Δασύλλια σε κάθε ελεύθερη γωνιά
Παρά τις αντιξοότητες το Τμήμα Πρασίνου δεν σταματά και συνεχίζει τις ενέργειες για να πρασινίσει την πόλη. Έτσι, έχει προγραμματίσει μια ακόμη δεντροφύτευση για τις 23 Μαρτίου χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα στο σημείο που θα γίνει. Με αφορμή αυτή την εκδήλωση, ο κ. Μπαμπάτσος αναφέρθηκε σε μια άλλη που είχε προηγηθεί. «Είχαμε κάνει μια δεντροφύτευση δίπλα στον Ιερό Ναό των Κυρρίλου και Μεθοδίου. Εκεί βρέθηκε και ένας εργολάβος, ο οποίος μοίρασε καπέλα και μπλουζάκια στα παιδιά με αποτέλεσμα να θεωρηθεί εσφαλμένα ότι την έκανε αυτός. Είναι καλό να διευκρινίσουμε ότι είχε γίνει από το Τμήμα Πρασίνου με δέντρα που καλλιεργούμε στο φυτώριο μας» υπογραμμίζει ο Τεχνολόγος Γεωπόνος θέλοντας να βάλει κάποια πράγματα στην θέση τους.
Τέλος, σχετικά με την παρατήρηση συμπολίτη μας ότι το δέντρο Σεκόγια δεν ευδοκιμεί στο κλίμα μας, να αναφέρουμε πως υπάρχουν ήδη 4 δέντρα, κάποια μάλιστα από 1992 τα οποία έχουν εγκλιματιστεί και ευδοκιμήσει, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Μπαμπάτσος βρισκόμαστε στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις περιοχές της Αμερικής που συναντάται αυτό το είδος κωνοφόρου.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…