Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Φρένο» στην μελέτη αναμόρφωση της πόλης

«Φρένο» στην μελέτη αναμόρφωση της πόλης

0
poiotitas feb2
 

 «Ρίχνει το γάντι» ο δήμαρχος στην επόμενη δημοτική αρχή. «Μύδροι» Ξυνιδη κατά της τεχνική υπηρεσίας

 

Ο δήμος στο πλευρό των κατοίκων της οδού Εφέσου που αγωνίζονται να απαλλαγούν από την κεραία κινητής τηλεφωνίας

 
 
Άστραψε και βρόντηξε ο Θανάσης Ξυνίδης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εγκαλώντας την Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών κα Μανά για καθυστερήσεις της υπηρεσίας στην χρονική εξέλιξη της μελέτης που αφορά την αναμόρφωση χώρων μέσα στην πόλη που έχει σαν αποτέλεσμα να καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της πόλης με το «μαχαίρι στο λαιμό», όπως πολύ παραστατικά ανέφερε. Η Επιτροπή Ποιότητας, προεδρεύοντος του δημάρχου κ. Στυλιανίδη έχει κληθεί να πάρει και άλλες αποφάσεις όπως αναφορικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Εφέσου 22 αλλά και να εκφράσει μια πρώτη άποψη για τον Κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που ήρθε ως θέμα από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μανώλη Φανουράκη.
 
Διακοπή της μελέτης για την αναμόρφωση της πόλης
xinidis  poiotitaΣ’ ότι αφορά το θέμα με την μελέτη η κα Μανά ζήτησε εγγράφως να αποφασίσει η Οικονομική και είτε να προκρίνει μία από τις 4 προτάσεις της μελέτης ( έγινε διαβούλευση και σχετική παρουσίαση τους) είτε να αποφασίσει την διακοπή της μελέτης σ’ αυτή την φάση και να δώσει παράταση ώστε να δοθεί η δυνατότητα από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα εκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου να επιλέξει ποια πρόταση θα προκρίνει και η μελέτη να βαδίσει μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια αυτής. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει το δημοτικό συμβούλιο. Με επιτακτικό τόνο ο Θ. Ξυνίδης ζήτησε να πληροφορηθεί πότε ξεκίνησε η μελέτη και γιατί καλείται τώρα η Οικονομική να πάρει μια βιαστική απόφαση να επιλέξει μια πρόταση. Η κα Μανά παραδέχθηκε ότι η προθεσμία έληξε στις 27/12 και ότι δεν θυμόταν την ακριβή ημερομηνία έναρξης. Έξαλλος ο Θανάσης Ξυνίδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το έγγραφο της υπηρεσίας ζήτησε στοιχεία για να ελέγξει το λόγο των καθυστερήσεων. Ο δήμαρχος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους και να καλύψει την κα Μανά ενώ σε κάποια στιγμή πρότεινε να επιλεγεί η τρίτη πρόταση που περιλαμβάνει μόνο γκρέμισμα κάποιων μισογκρεμισμένων κτιρίων του ΔΠΘ και όχι ριζικές αλλαγές. Ο Θανάσης Ξυνίδης δήλωσε ανέτοιμος να πείσει «…την πόλη ποιο σενάριο είναι το σωστό», όπως είπε και τελικά ομόφωνα αποφασίστηκε η διακοπή της μελέτης και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για την παράταση.  
 
Ο δήμος στο πλευρό των κατοίκων της οδού Εφέσου
Την βοήθεια του δήμου ζήτησαν οι κάτοικοι επί της οδού Εφέσου όπου έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί κεραία κινητής τηλεφωνίας. Με την παρουσία τους και δια του δικηγόρους τους εξέθεσαν του λόγους που τους κάνουν ν’ αντιδρούν που εστιάζονται στους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει η κεραία. Ο δήμαρχος τάχθηκε στο πλευρό τους όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής. Διευκρίνισε όμως ότι η Πολεοδομία του δήμου δεν έχει δώσει την άδεια εγκατάστασης και ούτε έχει αυτή την αρμοδιότητα η οποία έχει περάσει στο ΥΠΕΚΑ. Τους είπε ότι είναι μαζί τους και δεν έχει αντίρρηση να πάει μαζί τους να την ξηλώσουν! Ο κ. Ξυνίδης πρότεινε να ψηφίσει το Δ.Σ,. μια τροποποίηση των πολεοδομικών όρων της πόλης , εφαρμόζοντας ένα τοπικό ρυμοτομικό που θα απαγορεύει εντός της πόλης τις κεραίες ώστε να παρακάμψει την παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ και την έκδοση αδειών εγκατάστασης. Τελικά αποφάσισαν ομόφωνα να δοθεί η τεχνική και νομική στήριξη στους κατοίκους ώστε να απαλλαγούν από την κεραία. Αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία των μετρήσεων που κατέθεσε στο δήμαρχο ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Γιάννης Σιδηροπουλος σύμφωνα με τα οποία οι μετρήσεις του ΔΠΘ δείχνουν υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων. Επίσης ανέφερε 4 άλλες κεραίες που λειτουργούν νόμιμα στην πόλη και πρέπει να κατεδαφιστούν και αυτές.   Όπως επισημάνθηκε το κλειδί της υπόθεσης είναι οι μετρήσεις και ότι αυτά τα στοιχεία μπορεί να φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια απαλλαγής από τις κεραίες κινητής.
 
Κανονισμός λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων
Τις ενστάσεις του επί του κανονισμού λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών άθλησης που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από υπάλληλο του πρώην Οργανισμού άθλησης εξέφρασε ο Ηλίας Βασιλούδης ο οποίος τον χαρακτήρισε «ασαφή στις περιγραφές και γραφειοκρατικό». Επισημάνσεις ως προς το ωράριο λειτουργίας με πρόταση να λειτουργούν και τα Σάββατα οι αθλητικοί χώροι έκανε ο Θανάσης Ξυνίδης ενώ αναδείχθηκε ως κομβικό πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού. Ο Μανώλης Φανουράκης διευκρίνισε ότι ο Κανονισμός έγινε με βάση την σχετική ΚΥΑ και ότι προσαρμόστηκε στις ανάγκες του δήμου. Ο κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…