Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «παρέλαση» του ΣΔΟΕ στο καρναβάλι εγείρει αντιδράσεις

Η «παρέλαση» του ΣΔΟΕ στο καρναβάλι εγείρει αντιδράσεις

0
organ epitr
 

 «Στα κάγκελα» οι καρναβαλικοί σύλλογοι που δε θέλουν να υπαχθούν σε φορολογικό καθεστώς. Εντάσεις στην Οργανωτική

 

Απειλές για αποχή από την επόμενη παρέλαση και από το… συσσίτιο των καρναβαλιστών φέτος. Και πάλι ασυμφωνίες για τον κανονισμό

 
Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Οργανωτική Επιτροπή του Καρναβαλιού στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ξάνθης. Ξεσήκωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων το θέμα της άρσης της φοροαπαλλαγής, ενώ αρκετές αντιδράσεις σημείωσαν τα θέματα των εθελοντικών ενεργειών των συλλόγων καθώς και θέματα που αφορούν τον κανονισμό της παρέλασης. Καθώς πολλά θέματα έμειναν σε εκκρεμότητα το Κέντρο Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι των καρναβαλικών συλλόγων ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.
 
Πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις το ζήτημα του Φ.Π.Α.
Τα αίματα άναψαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα που ήρθε η σειρά του φλέγοντος ζητήματος, αυτό της φοροαπαλλαγής των συλλόγων για την πώληση των στολών τους. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της επιτροπής Μανώλης Φανουράκης, εξήγησε στα μέλη ότι όλες οι ενέργειες με την εφορία γίνονται καθώς δεν θέλει να υπάρξει κανένας που θα κατηγορήσει το Δήμο και τους συλλόγους για φοροδιαφυγή. Άλλωστε, όπως ανέφερε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι «παρέλαση» φέτος θα κάνει και το ΣΔΟΕ στους καρναβαλικούς συλλόγους.
Το πρόβλημα όμως δημιουργείται από το γεγονός ότι οι παλαιότεροι σύλλογοι δεν κάνουν φορολογική δήλωση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο καταστατικό τους. Ο κ. Φανουράκης πρότεινε σε όλους τους συλλόγους να κινήσουν διαδικασίες για την σύνταξη φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να δικαιούνται απαλλαγή από το Φ.Π.Α. τονίζοντας πως το πρόστιμο για μηδενική δήλωση είναι χαμηλό και κυμαίνεται από 40-60 ευρώ.
Η εισήγηση αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους Προέδρους των Καρναβαλικών Συλλόγων οι οποίοι τόνισαν ουκ ολίγες φορές ότι αν ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες θα μετατραπούν σε επιχειρηματίες, κάτι που δεν επιθυμούν. «Ξεκινήσαμε από μια τρέλα και θα φτάσουμε στο σημείο να φεύγουμε σαν τα ποντίκια» σημείωσε η κα Αναστασία Πανταζή και τόνισε πως αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν στην κατάργηση του θεσμού , καθώς τώρα με το ζόρι καλύπτουν τα έξοδα τους. Άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι οι πρόεδροι , με τον κ. Αθανάσιο Χατζηαντωνίου να τονίζει ότι «αν μπούμε στο τριπάκι να κάνουμε φορολογική δήλωση θα χάσουμε τον πολιτιστικό και εθελοντικό μας χαρακτήρα». Κλείνοντας, οι σύλλογοι ξεκαθάρισαν ότι το θέμα τους είναι καθαρά η λειτουργία των συλλόγων (πρόβλημα που θα φανεί έντονα στις Γιορτές της Παλιάς Πόλης) και όχι το Φ.Π.Α.
 
Την δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου που θα τροφοδοτείται από την πώληση των στολών ζήτησε ο Ηλ. Βασιλούδης
Με αφορμή την πρόταση του κ. Γιώργου Σαρρή να συνεισφέρει ο κάθε σύλλογος 100 ευρώ προκειμένου να σταλθεί κοντέινερ με νερά στο νησί της Κεφαλονιάς -κάτι που έγινε αποδεκτό από όλους τους συλλόγους- ο κ. Φανουράκης εισηγήθηκε την πρόταση του κ. Βασιλούδη που είχε κατατεθεί στην σύσκεψη του Κέντρου Πολιτισμού και προβλέπει την δημιουργία ενός Κοινωνικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από ένα μικρό ποσό του ύψους των 0,30 ή 0,60 λεπτών (όσο θέλουν οι σύλλογοι) ανά στολή, με σκοπό να υλοποιείται ένας στόχος που θα βάζουν οι σύλλογοι κάθε χρόνο. Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εκπροσώπους των συλλόγων, οι οποίοι τόνισαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν εθελοντικά, αλλά δεν θεωρούν ορθό να τους επιβληθεί κάτι τέτοιο την στιγμή που έχουν αποδείξει την προσφορά και την αλληλεγγύη τους, μέσα από διάφορες ενέργειες. Μάλιστα, τόνισαν πως θέλουν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων μέσα στην Στέγη Πολιτισμού όταν συζητούνται θέματα που τους αφορούν. Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο κ. Φανουράκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πάρθηκε καμιά απόφαση, απλά κατατέθηκε μια πρόταση. «Δεν μπορεί καμία διοίκηση και κανένα Κέντρο Πολιτισμού να επιβάλει τέτοιου είδους αποφάσεις σε αυτόνομους πολιτιστικούς συλλόγους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Στην τελική ευθεία για την παρέλαση
Τα διαδικαστικά της παρέλασης προσπάθησε να διευθετήσει ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος ενημέρωσε τους συλλόγους ότι βάσει κανονισμού απαιτείται ο καθορισμός 3 εκπροσώπων των συλλόγων για να στελεχώσουν την επιτροπή ροής της παρέλασης και την επιτροπή κυρώσεων. Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε ότι θα ήταν δίκαιο να γίνει κλήρωση, καθώς είναι βέβαιος ότι δεν θα θέλει να το κάνει κάποιος εθελοντικά. Οι πρόεδροι έχοντας ήδη «ανεβασμένο το αίμα στο κεφάλι τους» από τα προηγούμενα θέματα αντέδρασαν και έτσι το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη οργανωτική, διάστημα στο οποίο θα μπορεί όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.
 
Στη Δημόσια Τηλεόραση μόνο το ξανθιώτικο καρναβάλι
Μετέωρη είναι ακόμη και η ώρα έναρξης της καρναβαλικής παρέλασης, καθώς μετά τους «ντιβισμούς» και τις απαιτήσεις της Πάτρας η Διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης αποφάσισε να μεταδώσει ζωντανά μόνο το Ξανθιώτικο καρναβάλι. Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο αίτημα της ΝΕΡΙΤ να ξεκινήσει η μετάδοση 12:30 κάτι που προϋποθέτει την έναρξη της παρέλασης στις 12 μμ, γεγονός που προκάλεσε γέλια μέσα στην αίθουσα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, λόγω της συνήθειας των καρναβαλιστών να διασκεδάζουν το προηγούμενο βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τέλος, έγινε λόγος για τα πέντε καινούρια άρματα τα οποία θα παρελάσουν ανά πέντε με έξι συλλόγους.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …