Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αποχώρηση των «58» από την «Ελιά»

Αποχώρηση των «58» από την «Ελιά»

0
58 panel
 

 Ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Αναταραχή και απογοήτευση στο χώρο ης Κεντροαριστεράς

 
Έκτακτη σύσκεψη χθες των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας στην Ξάνθη
 
 
 
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά το «διαζύγιο» που αποφάσισαν να πάρουν οι «58» από την «Ελιά», λίγο πριν την συνδιάσκεψη του Μαρτίου που επρόκειτο να συγκροτήσει την Δημοκρατική Παράταξη του Κέντρου σε κόμμα. Η απόφαση της άτυπης ηγεσίας και ορισμένων μελών των “58” να αποχωρήσουν “οργανωτικά” από το εγχείρημα και να θέσουν εαυτούς εκτός της ελληνικής “Ελιάς” έφερε και τη διχοτόμηση στους κόλπους της πρωτοβουλίας.
 
Το χρονικό και τα αίτια του “διαζυγίου”
Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι ο άτυπος επικεφαλής των “58” Γιάννης Βούλγαρης κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε ότι οι “58” αποχωρούν από το εγχείρημα, δεν θα λάβουν μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή και την Συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς και απλά θα στηρίξουν πολιτικά την προσπάθεια συμμετέχοντας ως “παρατηρητές”.
Ο κ. Βούλγαρης ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν κάποιος από τους 58 θέλει να είναι υποψήφιος δεν θα του απαγορευθεί.
Η αιτία που προκάλεσε την οριστική ρήξη και την αποχώρηση δεν είναι άλλη από τη διαφωνία με τον τρόπο επιλογής και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που θα κοσμούν το συνεργατικό ευρωψηφοδέλτιο, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να θεσμοθετηθεί ο σταυρός προτίμησης αντί της λίστας αλλά και το πολιτικό “άγχος” μερίδας των “58” ότι οι κομματικοί μηχανισμοί θα προσφέρουν στήριξη στα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ “αδικώντας” άλλους υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδα των “58” διαφωνεί και με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει στη μάχη της ευρωκάλπης τη Φ. Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι “μια τέτοια κίνηση αναπαράγει τη νοοτροπία της οικογενειοκρατίας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία για ανανέωση και νέα πρόσωπα”.
Πριν το τηλεφώνημα του κ. Βούλγαρη στον κ. Βενιζέλο είχε προηγηθεί ανακοίνωση της πρωτοβουλίας των “58” που ωστόσο δεν έφερε την υπογραφή του συνόλου των μελών της κίνησης. Η ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς καταλόγιζε στο ΠΑΣΟΚ και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, την ευθύνη για το “ναυάγιο” κάνοντας λόγο για “άμυνες και στενούς μικροκομματικούς υπολογισμούς, που είναι ακόμα ισχυροί και εμποδίζουν τη συνολική ανασυγκρότηση του χώρου”.
 
Σύσκεψη των μελών της πρωτοβουλίας στην Ξάνθη
Αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις και τα μέλη της πρωτοβουλίας στην Ξάνθη. Όπως μας πληροφόρησε ο Κώστας Δέλκος επρόκειτο χθες να πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών και επρόκειτο να συζητηθούν και να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα.
 
Μαριάννα Ξανθοπουλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…