Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Η μουσική για εμάς είναι μια παγκόσμια, καθολική γλώσσα»

«Η μουσική για εμάς είναι μια παγκόσμια, καθολική γλώσσα»

0
vougioukli2
 

Μουσικά ταξίδια με την Ελένη και την Σουζάνα Βουγιουκλη σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο

 
 
Η Eλένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δυο αξιόλογες μουσικοί και performers που προκαλούν αίσθηση τόσο με την ερμηνεία τους όσο και με το ρεπερτόριό τους, εντός και εκτός συνόρων. Δεν φοβούνται να πειραματιστούν με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή και τραγουδάνε μουσικές από όλο τον κόσμο, ψάχνοντας τα καθολικά στοιχεία που υπάρχουν στις μουσικές όλων των λαών.
 
Η νέα σας δισκογραφική δουλειά έχει τον οξύμωρο τίτλο για την εποχή μας “Το be safe”. Πώς προέκυψε ο τίτλος του δίσκου και τι πραγματεύεται η νέα σας δουλειά; Πόσο “safe: ασφαλής” μπορεί να αισθάνεται κάποιος στους καιρούς που ζούμε;
“Καταρχήν είμαστε πολύ χαρούμενες και πραγματικά περήφανες που βγάλαμε τον δίσκο αυτό με τα δικά μας τραγούδια! Και μάλιστα με δική μας, ανεξάρτητη παραγωγή.
Ο τίτλος του δίσκου προέκυψε από το ομώνυμο τραγούδι που περιέχεται σε αυτόν. Ο τίτλος του τραγουδιού “To be safe” είναι σαρκαστικός, μιλώντας για το τί θα πρέπει να κάνεις προκειμένου να είσαι… ασφαλής. Για εμάς η “ασφάλεια” αυτή που επιβάλλεται είναι ψεύτικη, είναι φτιαχτή, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα ζούμε στο άκρον άωτον της ανασφάλειας. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει ή να δημιουργήσει, ζώντας κάθε μέρα με τρόμο, μη ξέροντας τί θα του ξημερώσει.
Αυτό όμως που πιστεύουμε, και που ποτέ δεν πάψαμε να πιστεύουμε, είναι ότι κινητήριος δύναμη για τη ζωή, είναι η δημιουργικότητα και η έμπνευση η οποία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί είναι λυτρωτική! Ακόμα και να αλλάξει τον κόσμο! Είναι τραγούδια που γράψαμε στην Ελλάδα της κρίσης. Ένας δίσκος που βασίζεται στο ένστικτό μας, την έμπνευση και στην ανάγκη μας να δημιουργήσουμε! […]”

Τραγουδάτε σε διαφορετικές γλώσσες και διαφορετικά είδη τραγουδιών. Ποια γλώσσα και ποιο είδος τραγουδιού σας εκφράζει περισσότερο;
“Η μουσική για εμάς δεν έχει σύνορα! Είναι μια παγκόσμια, καθολική γλώσσα. Ο κοινός άξονας που συνδέει όλα τα τραγούδια μας είναι η αντοχή τους στον χώρο και τον χρόνο και προπαντός, το κατά πόσον αυτό το τραγούδι μας αρέσει, μας συγκινεί. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα gospel, είτε ένα ρεμπέτικο, είτε ένα country, είτε ένα fado… Οπωσδήποτε, υπάρχουν κάποιες γλώσσες και μουσικές στις οποίες έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία εμείς οι Έλληνες, όπως τα fados, η Ανατολή, τα Βαλκάνια και γενικότερα η μεσογειακή μουσική, αλλά εξίσου μπορούν να “μιλήσουν” στην ψυχή μας και μουσικές από την άλλη άκρη του κόσμου, όπως είναι τα blues ή η ασιατική μουσική. Είμαστε πολύ τυχερός λαός γιατί ήμασταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και γι’ αυτό μπορούμε να δεχτούμε και να συνεπαρθούμε από πολλά και διαφορετικά ακούσματα και να κατανοήσουμε σχετικά εύκολα πολλές γλώσσες.”

Το ρεπερτόριό σας αποτελείται από τις παραδόσεις τόσο της χώρας μας όσο και πολλών άλλων χωρών. Γιατί επιλέγετε αυτή την κατεύθυνση και πόσο δύσκολο είναι να τη μεταδώσετε στο κοινό και δη στο νεανικό.
“Η μουσική είναι στη ζωή μας από τότε που γεννηθήκαμε. Ήταν μια φυσική διαδικασία να ασχοληθούμε τελικά με τη μουσική! Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακουγόντουσαν όλα τα είδη, από “παραδοσιακές” μουσικές διαφόρων λαών μέχρι κλασική, rock, metal, rap ακόμη και progressive. Οι γονείς μας, μας εφοδίασαν με πολλά ταξίδια στον κόσμο και, φυσικά, με όλη αυτή την αγάπη για την τέχνη και τη μουσική. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στην πολυπολιτισμική Ξάνθη, την πανέμορφη αυτή πόλη με τις πάμπολλες εκδηλώσεις, καθώς και το ότι ζήσαμε για δυο χρόνια στην Ουαλία σε προσχολική ηλικία, απ’ όπου πήραμε πολλά ακούσματα και βιώματα από τη σπουδαία κέλτικη κουλτούρα, συνειδητά κι ασύνειδα.
Πιστεύουμε ότι όταν κάτι είναι αυθεντικό, μπορεί να συγκινήσει και να κρατήσει στον χρόνο και στον χώρο και να απευθυνθεί σε διαφόρων ηλικιών και διαφόρων ακουσμάτων κοινό. Πιστεύουμε στο κριτήριο του κόσμου και ειδικά όταν αυτός ο κόσμος φέρει μέσα του τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Πάντα ήταν δύσκολο να ακολουθεί κανείς μια όχι συνηθισμένη ρότα (και είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες απόπειρες) αλλά αυτό είναι ένα διαδραστικό “παιχνίδι” καλλιτέχνη-κοινού που είναι αέναο! Δε θεωρούμε ότι η μη συνηθισμένη ρότα δεν μπορεί να είναι κοινώς αποδεκτή και “εμπορική”! Για μας το εμπορικό και το ποιοτικό δεν είναι δύο έννοιες που απαραίτητα έρχονται σε κόντρα. Η ιστορία δείχνει ότι πολλές φορές ένα αυθεντικό έργο τέχνης με πραγματική και διαχρονική αξία είναι τελικά και εμπορικό.”

Πολύ συχνά σας ακούμε να ερμηνεύετε a capella. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού σε αυτό και γιατί το επιλέγετε;
“A cappella ήταν ο πρώτος τρόπος που ξεκινήσαμε να τραγουδάμε και να εξερευνούμε τις μουσικές του κόσμου με αφετηρία τα Βαλκάνια που έχουν και σπουδαία φωνητική παράδοση. Είναι ένας τρόπος που μας πωρώνει αφάνταστα! Οι δονήσεις που αισθανόμαστε κι εμείς αλλά και το ακροατήριο, όταν λέμε για παράδειγμα ένα πολυφωνικό, είναι κάτι το μαγικό.
Το a cappella έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και αυτό αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για εμάς ως μουσικούς. Είναι από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια του κοινού μας γιατί, αισθανόμαστε ότι, νιώθουν ό, τι ακριβώς νιώθουμε κι εμείς εκείνη τη στιγμή που τα ερμηνεύουμε! Πώρωση!”

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
“Έχοντας στις αποσκευές μας την πολύ δυνατή εμπειρία από τη συναυλία μας στο θρυλικό Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, καθώς και την εμπειρία από τη συμμετοχή μας στο TEDx Athens 2013, συνεχίζουμε την προώθηση του καινούργιου μας δίσκου με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό!”

Το κείμενο είναι απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησαν οι αδερφές Βουγιουκλή στην Τζωρτζίνα Ντούτση για το in.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Λαϊκή ιστορία του Κόσμου» του Κρις Χάρμαν

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε την ιστορία με μια άλλη ματιά. Αποκαλυπτικό, εκπαι…