Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Σταυρώστε τους» στις ευρωεκλογές

«Σταυρώστε τους» στις ευρωεκλογές

0
ekloges2
 

 Σταυρο – βελονιές από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί την λίστα και εισάγει το σταυρό στο ευρωψηφοδέλτιο

 

Τι λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων

 
 
 
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλάζει τον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές και καθιερώνει τον σταυρό αντί της λίστας. Το σχέδιο, αυτό, που προβλέπει ότι κάθε κόμμα θα κατεβάζει ψηφοδέλτιο με 42 υποψήφιους – διπλάσιο αριθμό των ευρωβουλευτών που δικαιούνται η χώρα μας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εγκαίρως ο σχετικός νόμος και να ισχύσει η ρύθμιση στις επικείμενες εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1981 μέχρι και σήμερα σε όλες τις εκλογές υπήρχε λίστα.
 
Άρχισαν οι …σταυροβελονιές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο σχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το εξέλαβε ως «μια απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του.
Στον αντίποδα αυτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του «γαλάζιου» ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή ως «άλμα δημοκρατίας»: « Ό,τι ενισχύει τη νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών είναι θετικό. Η εκλογή των ευρωβουλευτών με άμεση επιλογή των πολιτών είναι άλμα δημοκρατίας», ενώ ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου κ. Ραγκούσης έθεσε μια νέα διάσταση: “Αναλογίζεστε πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων; Αναλογίζεστε πως πλέον οι ευρωβουλευτές θα αποφασίζονται από τα κανάλια με βάση ποιός θα είναι ο εκλεκτός των δελτίων ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας; Πόση ακόμη μιντιακή εξάρτηση και διαπλοκή αντέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα; Πόσο λαϊκισμό;”, αναρωτήθηκε.
 
Τι λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων
 

ΝΟΔΕ Ξάνθης, Γ. Ιγνατιάδης: «Πιο δημοκρατική διαδικασία»
 
«Είναι πιο άμεση, πιο δημοκρατική διαδικασία γιατί ο κόσμος θα επιλέξει αυτόν που τον εκφράζει περισσότερο. Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή η αλλαγή»
 
ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Χ. Αμανατίδης: «Ο σταυρός είναι πιο δημοκρατικός τρόπος εκλογής»
 
«Θεωρώ ότι είναι πιο σωστό ότι ισχύει για τις εθνικές εκλογές και τις δημοτικές εκλογές να ισχύει και για τις ευρωεκλογές. Ο σταυρός είναι πιο δημοκρατικός τρόπος εκλογής καθώς ο κόσμος αποφασίζει ποιος θα τον εκπροσωπήσει στην ευρωβουλή και όχι τα κόμματα».
 
 ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου: «Ένα «τερτίπι» μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό»
 
Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Θέλει να μετρήσει τα κουκιά της ενεργοποιώντας προσωπικούς στρατούς των ευρωβουλευτών Δεν μας ενοχλεί είτε με σταυρό είτε όχι. Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα «τερτίπια» της αλλά δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την ήττα της».
 

ΚΚΕ Ξάνθης, Κ. Βογιατζής: «Να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου»
 
Είτε με σταυρό είτε με λίστα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να καταδικάσουν αυτή την πολιτική που τα έχει καταδικάσεις σε οικονομική εξαθλίωση με τα μνημόνια

 
ΑΝΕΛ Ξάνθης, Χ. Ευστρατίου: «Είμαι υπέρ…είναι πιο δημοκρατικό»
 
«Προσωπικά είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης ως τρόπου εκλογής. Είναι πιο δημοκρατικό. Θεωρώ ότι το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να συσπειρώσει κομματικά τη βάση της και να κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου που θα κληθεί εκείνος να επιλέξει τους ευρωβουλευτές του και όχι το κόμμα».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…