Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξήλωσαν τα πλακάκια για τον υδράργυρο

Ξήλωσαν τα πλακάκια για τον υδράργυρο

0
ydrargyros plakakia
 

 Το εξειδικευμένο συνεργείο αφαίρεσε τα πλακάκια που είχαν επαφή με το χημικό στοιχείο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια

 

Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τις εξετάσεις για έξι μήνες για προληπτικούς λόγους. Μπότσαρης και Καλογουλίδης επιθεωρούσαν χθες τις εργασίες του συνεργείου

 
 
Χθες το πρωί το εξειδικευμένο συνεργείο από τη Θεσσαλονίκη που απομάκρυνε τον υδράργυρο από την πάροδο Μπρωκούμη, ανέλαβε να αφαιρέσει όλα να πλακάκια που είχαν επαφή με τον υδράργυρο, καθώς έκρινε ότι ενδέχεται να έχει απορροφηθεί μέρος από το τοξικό χημικό στοιχείο. Στο σημείο βρέθηκε και πυροσβεστικό όχημα, ενώ από το πρωί ήταν εκεί ο αναπληρωτής πρύτανης Παντελής Μπότσαρης και ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χρήστος Καλογουλίδης.
 
Περαιτέρω εξετάσεις στη Γερμανία
Με ειδική εξάρτυση, στολές και μάσκες, τα μέλη του συνεργείου προχώρησαν στην αφαίρεση όλων των πλακιδίων στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζει το ΙΓΜΕ και δείγμα αναμένεται να σταλεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Γερμανία για περαιτέρω εξετάσεις. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αυτές απαιτούν πιστοποιημένο συνεργείο και αυτό που ανέλαβε το εν λόγω έργο είναι το μοναδικό με πιστοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, για το σύνολο των εργασιών αναμένεται να λάβει το συνεργείο περίπου 10.000 €.
 
Π. Μπότσαρης: «δεν μπορούσε να γίνει αντιληπτή η διαρροή εξ αρχής»
Όπως σημείωσε στο «Ε» ο κ. Μπότσαρης το πανεπιστήμιο θα αναλάβει για προληπτικούς λόγους να ελέγχει το σημείο, διενεργώντας τακτικές εξετάσεις στο υπέδαφος.
Πάντως, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι υπάλληλοι της μεταφορικής εταιρίας που ανέλαβαν τη μεταφορά των μηχανημάτων από το κτίριο σε χώρο του πανεπιστημίου, όσο και οι επιβλέποντες διοικητικοί από την πολυτεχνική δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τη διαρροή, καθώς ο υδράργυρος, που όπως χύθηκε χωρίστηκε σε χιλιάδες μικρά μέρη, καλύφθηκε από τα διάφορα σημεία του δρόμου, χώμα, φύλλα και σκουπίδια κι έτσι δεν παρουσιαζόταν σαν ενιαία ποσότητα. Με τον καιρό τα διάφορα μέρη ενώθηκαν μεταξύ τους.
Όπως τονίστηκε από την πρώτη στιγμή πάντως, αν η θερμοκρασία ήταν υψηλή ενδεχομένως να είχε προκληθεί κίνδυνος ή ακόμα και βλάβες από την εισπνοή του υδράργυρου, ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής ήταν σωτήριες για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα.
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…