Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κάλεσμα συστράτευσης για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα

Κάλεσμα συστράτευσης για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα

0
logistes imerida
 

Αυστηροποίηση και εξοντωτικά πρόστιμα απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ενημερωτική ημερίδα από την Ένωση Λογιστών στο ΕΒΕ

 

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν συλλογική δράση από πρωτοβάθμιους συλλόγους και οργανώσεις. Απογοήτευσε η περιορισμένη συμμετοχή

 
 
Μία ενημερωτική εκδήλωση που στόχο είχε να οχυρώσει τους επαγγελματίες της Ξάνθης από παραβάσεις του νέου φορολογικού καθεστώτος που είναι αμείλικτο και δε συγχωρεί, αλλά και να τους αφυπνίσει για τα παράδοξα και τις αδικίες που προκαλεί το νέο σύστημα, ώστε να υπάρχει κοινή κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων της Ξάνθης, διοργάνωσε η ένωση λογιστών φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Ξάνθης, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου.
 
Φοροκαταιγίδα ακόμη και για επιχειρήσεις με ζημίες!
Μία αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ένωσης Φίλιππος Παραστατίδης, που σε πολλά σημεία κατέδειξε παράδοξα και αδικίες του νέου φορολογικού πλαισίου, που όχι μόνο δε δίνει διέξοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αποτυγχάνει να καλλιεργήσει εμπιστοσύνη του φορολογούμενου προς το κράτος.
Ένα σημείο στο οποίο έδωσε βαρύτητα ήταν ο τρόπος φορολόγησης των επιχειρήσεων, που φορολογούνται με 26% για εισόδημα έως 50.000 € και με 33% για μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά θα επιβαρυνθούν με φόρο ακόμη και αν παρουσιάζουν μικρά κέρδη ή και ζημίες! «Ο συντελεστής είναι απαγορευτικός και θα κάνει πολλούς επιχειρηματίες να αναθεωρήσουν τη λειτουργία τους», σημείωσε ο ίδιος.
Ακόμη, ανέλυσε το νέο καθεστώς της υποχρέωσης υποβολής παρακράτησης σε συγκεκριμένα είδη υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα (τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης και συμβουλευτικές υπηρεσίες), αλλά τόνισε ότι παρουσιάζονται με ασάφεια που επιβάλλει διευκρινίσεις, οι οποίες αναμένεται να δοθούν το επόμενο διάστημα, αν και η υποχρέωση ισχύει ήδη από 1/1/2014!
Ο Φίλιππος Παραστατίδης σχολίασε ότι ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών βελτιώνει κάποια πράγματα και προβλέπει πολλές ηλεκτρονικές διαδικασίες, αλλά έχει κενά καθώς αρκετές από αυτές δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα τον ΔΟΥ…
 
Πρόστιμο 1.000 € για εκπρόθεσμη δήλωση απόδοσης ΦΠΑ 100 €!
Το κομμάτι των προστίμων είναι αυτό που διέπεται από τα περισσότερα παράδοξα, αφού για την ίδια παράβαση ο επιχειρηματίας θα κληθεί να πληρώσει 2-3 πρόστιμα, με ύψος τόσο απαγορευτικό, που για μια ακόμη και μικρή παράβαση τίθεται σε αμφισβήτηση η λειτουργία της επιχείρησης. Πέρα από το μέχρι σήμερα γνωστό τόκο εκπρόθεσμης καταβολής (η παλιά προσαύξηση) επιβάλλεται και πρόστιμο 100 € για εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση που δεν παράγει φόρο ή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, ενώ «καμπάνα» 1.000 € ή 2.500 € (για όσους τηρούν διπλογραφικά στοιχεία) επιβάλλεται για εκπρόθεσμη δήλωση πχ απόδοσης ΦΠΑ ή εκπρόθεσμη δήλωση παρακράτησης φόρου ή μη έκδοση αποδείξεων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των λογιστών, δηλαδή ακόμη και για δήλωση ύψους 100 €, ο επαγγελματίας θα κληθεί να πληρώσει το υπέρογκο πρόστιμο, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελείται από τρία διαφορετικά είδη προστίμων! «Αυτό δεν είχε ούτε χαρακτήρα συμμόρφωσης, ούτε πάταξης της φοροδιαφυγής», σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας: «σκεφτείτε πώς λειτουργεί αυτό και για τους ελεγκτές, που ξέρουν ότι για μια παράβαση θα βεβαιώσουν ένα εξοντωτικό πρόστιμο». Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανέφερε, ελεγκτές ακόμα και στην Ξάνθη έχουν καταχωρήσει πρόστιμα, αλλά δε τα βεβαιώνουν ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει.
 
Κάλεσμα για συστράτευση στην Ξάνθη
«Είναι βέβαιο ότι το νέο φορολογικό καθεστώς έχει δημιουργήσει εύλογη αναστάτωση και δείχνει να χάνεται η εμπιστοσύνη προς το κράτος που πήγε να δημιουργηθεί, ενώ δίνει την εντύπωση ότι τίποτα δεν αλλάζει τελικά σε αυτή τη χώρα». Με τα λόγια αυτά ο Φίλιππος Παραστατίδης ολοκλήρωσε την παρουσίασή του, εκδηλώνοντας παράλληλα την απογοήτευση της ένωσης για την περιορισμένη συμμετοχή και για την απουσία σε μεγάλο βαθμό των εκπροσώπων των συλλόγων και ενώσεων, καθώς, όπως εξήγησε, χωρίς την εγρήγορση από την πλευρά όλων όσων πλήττονται δεν είναι δυνατό να προωθηθούν κοινές διεκδικήσεις. Ακόμη, μετέφερε την πρόθεση της ένωσης λογιστών να ταχθεί αρωγός εθελοντικά σε κάθε επιστημονικό ή συνδικαλιστικό φορέα που επιθυμεί να ενημερώσει τα μέλη του ώστε να ενσωματωθούν αυτά τα μέτρα στην καθημερινή πρακτική, καθώς το διακύβευμα είναι πλέον η ύπαρξη ή μη των επιχειρήσεων.
 
Με αίτημα ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα
Για τη σκοπιμότητα που είχε το κάλεσμα των λογιστών μίλησε με χειμαρρώδη λόγο και με εμφανή απογοήτευση για τη μη ύπαρξη μαζικότητας και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ρένα Μπατζακίδου, η οποία ανέφερε ότι γραφειοκρατία και «πληροφοριοκρατία» έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, ενώ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των ομάδων φέρνουν αποτέλεσμα, όπως στην περίπτωση των αγροτών. «Έχει καταργηθεί κάθε έννοια ισονομίας και δικαιοσύνης στο φορολογικό μας σύστημα. Η υπέρμετρη φορολόγηση θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και νέο κύκλο ανεργίας. Πρέπει να δράσουμε συλλογικά και να ζητήσουμε δικαιότερο τρόπο φορολόγησης. Και σε αυτή την προσπάθεια να απαιτήσουμε τη συστράτευση των θεσμικών αρχών.
 
Απογοήτευσε η έλλειψη μαζικότητας. Προτάσεις από τους παρευρισκόμενους
Στο πλαίσιο αυτό και ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Σπύρος Κάλφας ανέφερε ότι δεκάδες επιχειρήσεις έκλεισαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και αναρωτήθηκε ποιος θα μείνει να πληρώνει αυτούς τους δυσβάσταχτους φόρους. Ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα ζήτησε τη συνδρομή της ένωσης για την ενημέρωση των φαρμακοποιών της Ξάνθης, και ο μηχανικός Δημήτρης Φώτης, γραμματέας του ΣΜΜΙΔΕ Ξάνθης, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη ζήτησε ενεργοποίηση της κοινωνίας και αλληλεγγύη μεταξύ των κλάδων, ενώ με την ανάγκη συλλογικότητας συμφώνησε και το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Αντώνης Κοσμίδης. Συλλογική δράση πρότεινε και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ταξί Ξάνθης Γιώργος Σαμπανίδης, ενώ αρκετοί επαγγελματίες κατέθεσαν τεχνικής φύσεως ερωτήσεις στη διοίκηση της Ένωσης Λογιστών.
Εν τέλει αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα να συγκεντρώσει το ΕΒΕ τις απόψεις και να υπάρξουν εξελίξεις στη συνέχεια.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…