Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ετοιμάζεται η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Ετοιμάζεται η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

0
evlogia
 

 Παρέμβαση Γιαννακίδη σε Τσαυτάρη για 120 ευρώ ανά ζώο και επιπλέον 50% για αντικατάσταση ζώου

 

Αποζημιώσεις και για εγκλεισμό ζώων στην ζώνη των 3 χιλιομέτρων

 
 
 
Σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα της περιφέρειάς μας έχει αναδειχθεί η ευλογιά που έχει πλήξει την κτηνοτροφία κυρίως των τριών νομών της Θράκης, η οποία μετρά απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο σε πάνω από 16 χιλιάδες ζώα! Την ίδια στιγμή που η απειλή ακόμη δεν έχει εκλείψει η πολιτεία επιδεικνύει ολιγωρία και χαμηλά αντανακλαστικά αφού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κατασταλάξει στο ποσό που θα ανέλθουν οι αποζημιώσεις των θανατωθέντων ζώων και των εγκλεισμένων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι που έχασαν όλα τα ζώα τους και έπαθαν ολοσχερή καταστροφή να μην έχουν πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ αποζημίωση!
 
Παρέμβαση Γιαννακίδη σε Τσαυτάρη για την ΚΥΑ με τις αποζημιώσεις
Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης σε πρόσφατη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη για το σχέδιο ΚΥΑ που αφορά στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα η παρέμβασή του αφορούσε στο ποσό των 80 ευρώ ανά ζώο που προβλεπόταν στην ΚΥΑ για τα ζώα που θανατώθηκαν ενώ δεν προβλεπόταν ένα επιπλέον ποσό για τους κτηνοτρόφους που θέλουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους. Το αίτημά του για 120 ευρώ αποζημιώσεις αντί 80 ευρώ ανά ζώο και ένα ποσοστό 50% επιπλέον για αντικατάσταση ζώου πέρασε στην ΚΥΑ η οποία συν τοις άλλοις προβλέπει και αποζημίωση για τα εγκλεισμένα ζώα στη ζώνη των 3 χιλιομέτρων
και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Να σημειώσουμε ότι καθοριστικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των κτηνοτρόφων έπαιξε και η επιστολή της θρησκευτικής ηγεσίας της Θράκης καθώς επίσης και των δημάρχων που αντικατόπτριζαν τις διαστάσεις του προβλήματος.
 
Επιστολή του Ε.Χ. Δημάρχου κ. Τσιλιγγίρη Δήμου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου του λόγω της ευλογιάς
 
tsiliggiris makisΑγαπητέ κ. Υπουργέ
Σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας με τα οποία σας ζητούσαμε για πολλοστή φορά την καταβολή αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου του λόγω της ευλογιάς, σας γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια σχετική απάντηση.
Επειδή το μείζον αυτό πρόβλημα έχει ευαισθητοποίηση Πολιτικούς, Κοινωνικούς άλλα και θρησκευτικούς φορείς του Νομού μας με πρωτοπόρο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθωρίου ο οποίος ενεργοποιήθηκε άμεσα βιώνοντας και ο ίδιος το μείζον αυτό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής .
Επειδή και εμείς ως Δήμος γινόμαστε καθημερινά δέκτες έντονων παραπόνων των παραπάνω κτηνοτρόφων βιώνοντας το, πρόβλημα τους, ενώνουμε την φωνή μας με αυτή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας, και ζητούμε για άλλη μια φορά την άμεση λήψη μέτρων που θα αποκαταστήσουν όσο το δυνατό το πραγματικό πρόβλημα που έχει ανακύψει.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…