Εκκρίθηκε ομόφωνα από τα Δημοτικό συμβούλιο η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
Αναλυτική ενημέρωση από τον δήμαρχο Δράμας Κυριάκο Χαρακίδη. Έρχεται η ανακύκλωση στην Ξάνθη με 650 μπλε κάδους και 4 απορριμματοφόρα
Για την πορεία υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, ενημερώθηκε το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης από τον πρόεδρο της δήμαρχο Δράμας και πρόεδρο του φορέα υλοποίησης , ΔΙΑΜΑΘ, Κυριάκο Χαρακίδη, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου.
Έρχεται η ανακύκλωση στην Ξάνθη με 650 μπλε κάδους και 4 απορριμματοφόρα
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρακίδης στο πλαίσιο του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών απορριμμάτων της ΔΙΑΜΑΘ, ο δήμος Ξάνθης μέχρι τον Απρίλιο θα προμηθευτεί 650 μπλε κάδους ανακύκλωσης (κατά αντιστοιχία 1 κάδος ανά 75 κατοίκους) και 4 απορριμματοφόρα ενώ έχει αποπερατωθεί το ΚΔΑΥ Ξάνθης και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού που απομένει. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρακίδης έχει εμφανιστεί ένα πρόβλημα που απορρέει από την αδυναμία της Εταιρείας Ανακύκλωσης που πρόκειται να αναλάβει την λειτουργία του να κάνει σύμβαση καθότι υποχρεούται να προμηθεύσει και τον σχετικό εξοπλισμό και δηλώνει οικονομική αδυναμία. Όπως ανέφερε το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί με παρέμβαση της περιφέρειας όπως έγινε και στο ΚΔΑΥ Δράμας που λειτουργεί από τον Νοέμβριο. Απαντώντας σε ερώτηση του Χρήστου Πούλιου, είπε ότι στο μέλλον οι Δήμοι θα απαιτήσουν εξοπλισμό από την ΕΕΑ. Διευκρίνισε επίσης ότι θ’ ακολουθήσει η λειτουργία των ΚΔΑΥ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής ενώ ότι δεν θα κατασκευαστεί ΚΔΑΥ στην Καβάλα, γιατί με τη λειτουργία της Ξάνθης και της Δράμας δεν χρειάζεται. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η ΔΙΑΜΑΘ έχει ενταχθεί και σε ένα διακρατικό πρόγραμμα ύψους 900.000 ευρώ από το οποίο ο Δήμος της Ξάνθης θα προμηθευτεί 500 οικιακές συσκευές κομποστοποίησης απορριμμάτων για να διανείμει στους κατοίκους ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα με αξιοποίηση πόρων από το πράσινο ταμείο να προμηθευτεί ακόμη περισσότερες.
Όχι καύση – Αερόβια διαχείριση – Δεν επηρεάζεται η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρακίδης το Σχέδιο περιλαμβάνει αερόβια χώνευση των απορριμμάτων και όχι καύση. Δηλαδή τα υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν, στην ενδιάμεση φάση θα μετατρέπονται σε κομπόστ (αξιοποιήσιμο για κήπους και πάρκα). Απαντώντας σε ερώτηση του αντιδημάρχου κ. Μπένη εάν η περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων θα επηρεάσει ή υποβαθμίσει την λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης είπε: «Ούτε υποβαθμίζει αλλά ούτε και αλληλοεπικαλύπτεται με τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης». Τέλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της ΔΙΑΜΑΘ περιλαμβάνει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση επεσήμανε όμως ότι για να πετύχει το όλο εγχείρημα πρέπει και οι δήμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αναλάβουν τις εξειδικευμένες ανακυκλώσεις, όπως με τηγανέλαιο ή ηλεκτρικές συσκευές που δεν περιλαμβάνονται στο Σχέδιο: «Η ΔΙΑΜΑΘ ξεκινάει από το ΣΜΑ και το ΚΔΑΥ. Δεν παρεμβαίνει στο υπόλοιπο κομμάτι της Διαχείρισης», σημείωσε ο κ. Χαρακίδης για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της παρέμβασης των δήμων. Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης απέδωσε τα εύσημα στη ΔΙΑΜΑΘ για το γεγονός ότι κατάφερε παρά τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα να κάνει ένα αξιόλογο έργο και ένα ολοκληρώσει τις υποδομές.
41.000 ευρώ η συμμετοχή του δήμου Ξάνθης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΙΑΜΑΘ
Οι επικλήσεις του κ. Χαρακίδη για να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι δήμοι δεν ήταν λόγια του αέρα και είχαν άμεση ανταπόκριση καθότι ομόφωνα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η συμμετοχή του δήμου Ξάνθης με 41.000 ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΙΑΜΑΘ που ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη.
Μαριάννα Ξανθοπούλου