Σχόλια 13/2/2014

0
Ξάνθη: Η πόλη με τα χίλια χρώματα και τους επτά υποψήφιους δημάρχους!


 
 
Αλλαγές;
 Σαμαράς-Βενιζέλος συζητούν και μάλλον σύντομα θα ανακοινώσουν κάποιες αποφάσεις που χρόνια τώρα είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μελετάται η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, άμεση εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, πιο αναλογικό το εκλογικό σύστημα, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και άλλων.
Πρόκειται για μια αρχή που θα εκσυγχρονίσει την πολιτική ζωή και θα την βάλει σε νέες πλέον βάσεις. Ακόμη συζητιέται η αποδέσμευση των υπουργών από τον κίνδυνο ποινικών διώξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και η επιλογή τους και εκτός του σώματος των βουλευτών.
Είναι όλα αυτά στα σκαριά. Συζητιούνται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και αναμένονται οι όποιες αποφάσεις να ανακοινωθούν σύντομα.
«Ε»


 
Ο Αρσένης ευρωβουλευτής;
 Προϊόν κηπουρικής της περιόδου Γεωργίου Παπανδρέου ήταν και εξακολουθεί να είναι ακόμη ο ειδικών δηλώσεων Κρίτων Αρσένης. Ο οποίος όσες φορές μίλησε και έκανε δήλωση γελούσε, απορούσε και ξυνόταν αμήχανα το ΠΑΣΟΚ.
Μόνον ο ίδιος, η αλογοουρά του και ο Γιώργος τον καταλάβαιναν. Οι υπόλοιποι τραβούσαν τα μαλλιά τους για το νούμερο που έγινε ευρωβουλευτής με λίστα, ελέω Γιώργου και πιθανών κάποιων άλλων γνωριμιών.
Τέτοιους όμως ευρωβουλευτές δεν θα ξαναδούμε. Το δικαίωμα της επιλογής και εκλογής το έχει ο ψηφοφόρος κι εδώ. Και από ένα σύνολο 42 υποψηφίων πανελλαδικά, ο ψηφοφόρος θα επιλέγει τον καλύτερο και ικανότερο. Τα «νούμερα» ας κάτσουν σπίτια τους κι ας ασχοληθούν με τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές τους.
Βέβαια, οι ψηφοφόροι οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους. Διότι κι αυτοί με την ψήφο τους και την επιλογή τους έστειλαν κάποια «νούμερα» και «φρούτα» στην ελληνική βουλή.
«Ε»
 
Επτά συνδυασμοί
 
Λοιπόν, έχουμε και λέμε αναφορικά με τις μέχρι τώρα δηλωμένες υποψηφιότητες συνδυασμών που θα κατέλθουν στο στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών για το δήμο Ξάνθης (αλφαβητικά): Ανταμπούφης, Δημαρχόπουλος, Καμαρίδης, Κολλάρος, Μπένης, Πούλιος, Τσιακίρογλου. Σύνολο επτά υποψήφιοι.
Πολλοί, πάρα πολλοί για το δήμο Ξάνθης όπου ψηφίζουν γύρω στους 25-26.000 άνθρωποι. Άρα η μάχη θα είναι σκληρή και ιδιαίτερα δύσκολη για όλους τους συνδυασμούς, ενώ η δεύτερη Κυριακή θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη αφού είναι αδύνατο έως απίθανο κάποιος να συγκεντρώσει το 50 συν έναν σταυρούς από την πρώτη Κυριακή.
Γι’ αυτό η δεύτερη Κυριακή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν αποκλείονται εκπλήξεις που θα εξαρτηθούν βέβαια από το ποιοι θα είναι οι δυο πρώτοι που θα συγκρουστούν τη δεύτερη Κυριακή και ποια επιλογή θα κάνουν οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών.
-Εκλογές δύσκολες και απρόβλεπτες όντως.
«Ε»


 
Υποκρισία και ανοησία
 Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητά την άμεση απελευθέρωση των αιρετών που συνελήφθησαν στα επεισόδια στη Μαλακάσα, ενώ καταδικάζει τις «ακραίες πρακτικές».
Δηλαδή; Ή δεν ξέρουν τι λένε ή μας κοροϊδεύουν οι αιρετοί. Από τη μια ζητούν την απελευθέρωση των αιρετών και από την άλλη καταδικάζουν τις ενέργειές τους!
Ή είναι τρελοί ή τους τρελούς παριστάνουν. Γιατί να θέλουν να μας τρελάνουν μάλλον δύσκολο, τους έχουμε καταλάβει πλέον.
Εν όψει των δημοτικών εκλογών, ο δήμαρχος της περιοχής μαζί με τους συμβούλους του το έπαιξαν αντάρτικο. Και βάλαν φωτιά και κάψαν και κατάστρεψαν διαμαρτυρόμενοι για τα διόδια. Κι αντί να ζητήσουν συγγνώμη για τις ακραίες αυτές ενέργειες, η ΚΕΔΕ, ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι δράστες!
Δίνουν το «καλό» παράδειγμα της παρανομίας και αυθαιρεσίας έναντι του νόμου. Και για να είναι εντάξει οι κύριοι της ΚΕΔΕ και με τους τύπους, καταδικάζουν φραστικά τις ακραίες πρακτικές. Έτσι, θεωρούν πως έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη!
Αμ δε. Τους έχει πάρει χαμπάρι ο σοβαρός κόσμος. Και γι’ αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνουν, θα τους τιμωρήσει και θα τους στείλει στα σπίτια τους.
«Ε»


 
Δημοσκοπήσεις
 Σε εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο οι δημοσκοπήσεις που έχει παραγγείλει η Λεωφόρος Συγγρού, προκειμένου να διαπιστώσει την απήχηση που έχουν οι εκλεκτοί της στις τοπικές κοινωνίες. Οι μετρήσεις έχουν σχέση με τα πρόσωπα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα βρίσκονται στα χέρια των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (π.χ. Κώστας Μπούρας, διευθυντής γραφείου πρωθυπουργού) στο τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Ε»


 
Ήγγικεν η ώρα!
 Ιστορική μέρα η σημερινή για το φαύλο ελληνικό κράτος, η κατάργηση των πρώτων 23 δημοσίων φορέων. Κατατέθηκε το νομοσχέδιο και αναμένεται να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2009 που ανακοινώθηκαν οι καταργήσεις 200 περίπου φορέων από τον τότε υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο, για να φτάσουμε σήμερα στην υλοποίηση των πρώτων 23! Και ποιος ξέρει πόσα χρόνια ακόμα θα χρειαστεί να καταργηθούν και οι υπόλοιποι!
Έτσι θα πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε χωρίς τον «Οργανισμό Κωπαΐδας» και το «Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά». Το πώς θα είναι η ζωή μας από σήμερα και μετά, μετά από ένα τόσο σοβαρό πλήγμα που θα δεχθεί η δημόσια διοίκηση θα φανεί τις επόμενες ημέρες…


 

Νεκροθάφτης με την…βούλα
 Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο πρόεδρος της Ένωσης γραφείων τελετών Ελλάδας αποκάλυψε την επιθυμία του συλλόγου να ιδρυθεί σχολή επαγγελμάτων κηδείας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιώτου ζητά την ίδρυση μιας κρατικής σχολής 2ετούς φοίτησης, στα πρότυπα των ΙΕΚ, στην οποία θα διδάσκονται μαθήματα όπως η ιστορία της κηδείας, η σκηνοθεσίας της κηδείας, το δίκαιο της ταφής κ.α., καταγγέλλοντας την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων του.
Ίσως να ακούγεται λίγο τραβηγμένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι αρκετοί έχουν βρεθεί σε κηδείες κατά τις οποίες οι υπάλληλοι έδειξαν μικρό σεβασμό απέναντι στο νεκρό ή δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν ένα «ατύχημα» και να κατευνάσουν τα πνεύματα, όπως είναι το αναποδογύρισμα του φέρετρου…πιστέψτε με έχει συμβεί στην Ξάνθη.
Γ.Τ.


 
Στολίστηκε και η διαδρομή της παρέλασης
 Λίγο μετά τις 3 και αφού έκλεισε η αγορά τα συνεργία του δήμου βγήκαν στην 28ης με σκοπό να στολίσουν την διαδρομή της παρέλασης. Ο δρόμος παρέμεινε κλειστός για αρκετά λεπτά με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να κινηθούν σε παράλληλες οδούς. Όπως ανέφερε στο «Ε» υπάλληλος του συνεργείου ο Δήμος έχει μπει για τα καλά στο ρυθμό του δικού του Mundial ορίζοντας μάλιστα και τις βάρδιες των υπαλλήλων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να διορθώσουν άμεσα όποιο πρόβλημα προκύψει κατά την διάρκεια της διοργάνωσης.
Γ.Τ.


 
Στη βουλή μας την «καλή» δεν υπάρχει ΠΟΛΥΦΟΝΙΑ αλλά ΠΑΡΑΦΟΝΙΑ
 VEN. KAR.


 
Τα «τερτίπια» του Μπηρόλ
 Τη γνωστή δοκιμασμένη συνταγή ακολουθεί και πάλι ο κ. Μπηρόλ του Σελέρου και νυν αντιδήμαρχος Αβδήρων. Σηκώνει σκόνη με δηλώσεις του τύπου ότι δυσαρεστήθηκε πολύ ο ίδιος και ο κόσμος που τον στηρίζει από το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλε μειονοτικό υποψήφιο επικεφαλής στο δήμο Αβδήρων(εννοώντας τον ίδιο φυσικά) το αφήνει να αιωρείται ότι θα κατεβεί ο ίδιος με ανεξάρτητο μειονοτικό συνδυασμό και βλέπει πως διαμορφώνεται το τοπίο. Στο τέλος θα κάνει συμφωνία μ’ αυτόν που θα έχει τις περισσότερες ελπίδες να εκλεγεί. Ναι για να είναι και πάλι στη θέση του και οι «δικοί» του να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Έτσι δεν έκανε και στις εκλογές του 2010; Φώναζε στην αρχή ότι θα είναι υποψήφιος με μειονοτικό συνδυασμό και μετά συμφώνησε με τον Τσολακίδη. Αλήθεια δεν είναι απογοητευτικό, αυτός ο πρόδηλος καιροσκοπισμός που αγγίζει τα όρια του τυχοδιωκτισμού να εκφράζει μια μερίδα έστω της μειονότητας;
Μ.Ξ.


 
Η Πρωτοβουλία των 58
 Μπορεί ακόμη να μην φαίνεται αν η «Πρωτοβουλία των 58» στην Ξάνθη θα ξεπεράσει τους…58 υποστηριχτές όμως και η προσπάθεια είναι καλή και το διακύβευμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς του χώρου δηλαδή που εκτείνεται από τη ΝΔ έως το ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ανέκαθεν αυτός που συγκέντρωνε τους περισσότερους υποστηριχτές (περίπου 40%) είναι αναγκαίο, καθώς με δεδομένη τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά και της ΔΗΜΑΡ σε πολύ χαμηλά επίσης (σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις) αλλά και των άλλων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ο χώρος μένει ανέστιος και ανέκφραστος. Θα είναι όμως λάθος να επιτραπεί σε κάποιους να «καπελώσουν» αυτό το εγχείρημα για να βρουν οι ίδιοι στέγη μιας και το δικό τους κομματικό οικοδόμημα έχει καταρρεύσει. Αυτό που επίσης πρέπει να καταστεί σαφές είναι με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες θα συσταθεί αυτός ο νέος φορέας που απ’ ότι αντιλαμβάνονται θα είναι μια συνιστάμενης των θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και δυνάμεων της οικολογίας και της αριστεράς στην πιο light εκδοχή της.
Μ.Ξ.  


 
Εκλογικά όργανα και χοροί
 Εκλογικός πυρετός επικρατεί στην Ξάνθη, αλλά επειδή δε θέλουμε να δώσουμε «άρρωστη» νότα σε αυτές τις εκλογές καλύτερα ας μιλήσουμε για προεκλογικά όργανα και χορούς από υποψήφιους, επίδοξους υποψήφιους και δυνητικούς υποψήφιους. Οι επίσημες παρουσιάσεις συνδυασμών, που συνοδεύονται από τις επίσημες εμφανίσεις και επαφές έχουν ξεκινήσει στις γειτονικές πόλεις, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη κυρίως, αλλά στην Ξάνθη «χαρτιά» δεν ανοίγει κανείς ακόμη. Είναι άλλωστε, ειδικά στο μητροπολιτικό δήμο, διαφορετικές εκλογές μετά από δεκαετίες στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο ζυμώσεων, ψιθύρων και διαρροών. Βλέπεις, η Ξάνθη –και αυτό δεν είναι καινούριο- έχει ένα μυστικοπαθή χαρακτήρα όσον αφορά στην πολιτική της φυσιογνωμία. Το συνηθίσαμε. Άλλωστε οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα καθορίσουν πότε θα ξεκινήσουν την επίσημη προεκλογική τους μάχη και τις παρουσιάσεις προγραμμάτων και συνδυασμών.
Γιατί να βιαζόμαστε άλλωστε, οι πολίτες αγαπούν τόσο τις παρασκηνιακές συζητήσεις …
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…