Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βιβλιάριο υγείας για ανασφάλιστους και ανέργους

Βιβλιάριο υγείας για ανασφάλιστους και ανέργους

0
vivliario ugeias
 

 180.000 δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση στην δημόσια υγεία έπειτα από απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών

 
 
Αναμορφώνεται και διευρύνεται η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, έπειτα από υπουργική απόφαση την οποία προωθούν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, προβλέπει την κάλυψη 22 κατηγοριών δικαιούχων, είτε πρόκειται για ανασφάλιστους είτε για ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν οφειλές απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, οι δικαιούχοι αναμένεται να αγγίξουν τους 180.000.
Το εισοδηματικό όριο, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, καθορίζεται στις 6.000 ευρώ ετησίως, με προσαύξηση 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες, 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειες του δικαιούχου και 30% για προστατευόμενα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.
Ειδική μέριμνα με “ελαστικοποίηση” του εισοδηματικού κριτηρίου θα λαμβάνεται για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις μέσω κοινωνικής επιτροπής, καθώς και εγκυμονούσες ή περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και παράκαμψης των εισοδηματικών προϋποθέσεων.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα τους, η κάλυψη θα ισχύει είτε βρίσκεται σε αδράνεια η επιχείρηση είτε λειτουργεί αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις ή έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα βιβλιάρια Υγείας θα ανανεώνονται για έναν χρόνο με προοπτική επέκτασης της ισχύος τους χωρίς να απαιτούνται νέα δικαιολογητικά εφόσον τα οικονομικά δεδομένα και η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου δεν έχουν μεταβληθεί, ενώ για ασφαλισμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις -πληροφορίες αναφέρουν- ότι η ανανέωση θα είναι αυτόματη και διαδοχική.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…