Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Στους δρόμους των Μαγγάνων η Μπάμπω

Στους δρόμους των Μαγγάνων η Μπάμπω

0
mpampw 2
 

 Αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά το έθιμο της Ανατολικής Θράκης από το Σύλλογο Γυναικών Μαγγάνων

 

Η γυναικοκρατία γιορτάστηκε με μουσική και πολύ χορό στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού

 
 
Τις παραδόσεις κρατά γερά ο Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων, ο οποίος αναβίωσε για ακόμη μια χρονιά το έθιμο της Μπάμπως, το οποίο έφεραν οι πρόγονοι τους από την Ανατολική Θράκη. Ένα έθιμο που μαθαίνει στους νέους και θυμίζει στους παλιούς την ιδιαίτερη θέση που κατείχε η γηραιότερη γυναίκα του κάθε οικισμού.
 
Μπάμπω: η σοφή του χωριού
Η γυναικοκρατία κυριάρχησε στον οικισμό των Μαγγάνων το απόγευμα της Τετάρτης, με τις γυναίκες του οικισμού να αναβιώνουν το έθιμο της Μπάμπως. Το γλέντι ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού, όπου οι γυναίκες χόρεψαν με την Μπάμπω. Στη συνέχεια την έβαλαν στο κάρο και την οδήγησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, όπου της ζήτησαν να ξεγεννήσει μια ετοιμόγεννη νεαρή γυναίκα. Αφού γιόρτασαν το θαύμα της έλευσης μιας καινούριας ζωής –χωρίς να λείπουν τα πειράγματα και οι αστεϊσμοί- έστησαν ένα τρικούβερτο γλέντι με ζωντανή μουσική.
«Το έθιμο της Μπάμπως το έφεραν οι πρόγονοι μας από την Ανατολική Θράκη μαζί με τους χορούς και την μουσική μας. Φροντίζουμε να αναβιώνει κάθε χρόνο, καθώς θέλουμε με αυτό τον τρόπο να τιμήσουμε τις ρίζες μας» αναφέρει στο «Ε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαγγάνων Σπυριδούλα Παρασχαράκη και εξηγεί «Στις επαρχίες και ειδικά στα χωριά, την εποχή που ο κόσμος δεν μπορούσε να πάει στα νοσοκομεία, η γιαγιά του κάθε χωριού, η οποία θεωρούταν σοφή και με την μεγαλύτερη εμπειρία έπαιρνε τον ρόλο της μαμής και ξεγεννούσε τις ετοιμόγεννες γυναίκες. Θέλωντας να την τιμήσουν την αποκαλούσαν Μπάμπω. Την ιδέα αυτής της γυναίκας τιμούμε και εμείς σήμερα».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …